Producatorul de sisteme de gips-carton, tencuieli si gleturi Etex Building Performance (Siniat Romania), parte a Grupului Etex, a inregistrat in 2022 o cifra de afaceri de 357 milioane lei, in crestere de la 295 milioane lei in 2021. Cresterea este, in parte, consecinta modificarii preturilor, dar este si rezultatul capacitatii Etex Building Performance de a se adapta la volatilitatea cererii pentru a putea sa continue livrarile catre clientii sai si sa mentina sub control serviciile si stocurile. Pentru acest an, Etex Building Performance apreciaza ca volatilitatea si incertitudinea se vor mentine, in special in ceea ce priveste cererea, pretul energiei si al materiei prime.
“Anul 2022 a fost unul provocator si a necesitat un efort sustinut de adaptare la incertitudinea care a marcat industria constructiilor. Piata inca se recupereaza dupa pandemia COVID-19, razboiul din Ucraina a provocat sincope in lanturile de aprovizionare cu materii prime, iar criza energetica si rata tot mai mare a inflatiei ne-au fortat sa transferam costurile suplimentare in piata. Am obtinut rezultate bune in ciuda mediului nefavorabil pentru ca am manifestat atentie sporita si respect fata de nevoile clientilor nostri, am ajustat preturile dar cu atentie crescuta pentru a putea ramane competitivi si lucram activ pentru imbunatatirea proceselor din lanturile de aprovizionare”, a declarat Andrei Popa, Director General SEE al Etex Building Performance.
In 2022, Etex Building Performance a facut o investitie majora de 1 milion de euro intr-o noua instalatie de uscare si micronizare a gipsului la fabrica de la Aghiresu si a continuat investitiile la Rovinari, unde costurile pentru instalatia de uscare a slamului la Centrala Termoelectrica au crescut, mai ales in a doua jumatate a anului, si au ajuns sa depaseasca, sub impactul inflatiei, estimarile initiale cu aproape 25%.
2022 a adus profituri record si grupului Etex. La nivel global, in ciuda hiperinflatiei si a deteriorarii activitatii Etex din Ucraina si Rusia, Etex a inregistrat venituri record de 3,714 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei cresteri de 25,0% fata de anul 2021. Cresterea se datoreaza atat performantei liderului european in domeniul izolatiilor URSA, achizitionat recent, cat si activitatilor din Australia in domeniul placilor de gips-carton, alaturi de volume stabile si preturi medii de vanzare in crestere.
"Sunt mandru sa raportez ca Etex a inregistrat din nou o crestere semnificativa in 2022, si asta pentru al cincilea an consecutiv. Dupa un an 2021 exceptional, am obtinut noi rezultate record, inclusiv in ceea ce priveste veniturile, REBITDA si profitul net recurent. Solutiile noastre de constructii usoare se dovedesc a fi foarte potrivite pentru a raspunde nevoilor actuale, atat in cazul renovarilor, cat si al constructiilor noi, avand in vedere valoarea lor intrinseca durabila. Produsele Etex sunt cu pana la 45% mai putin poluante decat metodele traditionale de constructie, ofera o izolare termica si fonica de pana la sapte ori mai buna, ceea ce sporeste eficienta energetica si emisiile, si sunt mai reciclabile, flexibile si adaptabile. Pe scurt, in 2022, Etex a abordat in mod corespunzator provocarile urgente de pe o piata volatila, urmand in acelasi timp o cale de crestere catre un viitor sustenabil cu portofoliul nostru de constructii usoare” a spus Bernard Delvaux, CEO Etex.
REBITDA a avut in 2022 cea mai mare valoare absoluta inregistrata vreodata, 645 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 13,2%, determinata in principal de cresterea veniturilor si de impactul pozitiv al achizitiei liderului european in domeniul izolatiilor, URSA. Profitul net recurent (cota Grupului) a ajuns la 275 milioane de euro, cu 2,9% mai mult fata de anul precedent. In ceea ce priveste datoria financiara neta, a ajuns la 1,031 miliarde EUR fata de 214 milioane EUR in 2021, determinata in principal de achizitia URSA, dar partial compensata de generarea de fluxuri de numerar libere.