Sectorul industrial si sistemele de transport din Europa risipesc atat de multa caldura incat captarea si reutilizarea surplusului ar permite consumatorilor europeni sa economiseasca peste 67 de miliarde de euro pe an, a estimat miercuri o companie de inginerie din Danemarca, transmite Bloomberg.
Potrivit firmei Danfoss A/S, surplusul de caldura generat in fiecare an de uzinele, supermarketurile, facilitatile de tratare a apelor reziduale, centrele de date si retelele de metrou se ridica la 2.860 de Terawati-ora (TWh), adica tot atat de mult cat este cererea totala de caldura si apa calda venita din partea sectoarelor rezidential si serviciilor din Uniunea Europeana.
Acest surplus de caldura reprezinta "cea mai mare sursa de energie neutilizata din lume", sustine directorul general de la Danfoss A/S.
Imbunatatirea eficientei energetice este considerata esentiala pentru blocul comunitar in urmatorii ani pentru ca acesta sa isi puna la punct o retea energetica mai sigura si mai verde. Utilizarea caldurii irosite ar ajuta la tranzitia spre neutralitatea climatica deoarece procesul nu necesita arderea de petrol, gaze naturale sau carbune.
"Nu este vorba de o energie pe care trebuie sa o producem. Este energia pe care trebuie sa o reutilizam. Putem face asta cu tehnologia pe care o avem deja in prezent", subliniaza directorul Danfoss, Kim Fausing, citat de Agerpres.
Potrivit calculelor facute de firma daneza, utilizarea surplusului de caldura, impreuna cu alte eforturi destinate ajungerii la neutralitate climatica, ar putea aduce economii de 67,4 miliarde de euro pe an pana in 2050. In mediile urbane, surplusul de caldura ar putea fi transferat catre retelele de termoficare pentru a incalzi cladirile din apropiere.
O analiza a mai multor orase efectuata de Danfoss arata ca, in zona Londrei, caldura irosita se ridica la 9,5 Terawati-ora in fiecare an, suficient pentru a incalzi 790.000 de locuinte daca ar fi captata si refolosita. In cazul Berlinului, caldura irosita se ridica la 4,8 Terawati-ora pe an.
In paralel, 50 de facilitati din orasul industrial Essen din Germania genereaza suficienta energie irosita incat ar putea acoperi necesarul de caldura pentru jumatate din locuinte. In cazul Tarilor de Jos, surplusul de caldura ar fi mai mare decat intreaga cerere nationala.
Retelele de termoficare districtuale fac parte din planificarea urbana in intreaga Europa, iar in cazul capitalei Suediei, Stockholm, aproape 90% dintre cladiri sunt conectate la reteaua centrala de incalzire si racire. Germania a elaborat o legislatie care obliga centrele de date sa reutilizeze 30% din surplusul de caldura.