RO EN
Coșul este gol

ARISTON: Inlocuirile au generat 65% din cererea de centrale termice noi, in 2021

Aproximativ 65 % din noile achizitii de centrale termice Ariston in primele 9 luni ale anului au avut ca scop inlocuirea centralelor vechi. Centralele termice in condensare au ramas segmentul cu cea mai mare pondere in totalul vanzarilor Ariston, de aproximativ 65%. Pompele de caldura reprezinta, insa, tehnologia de asigurare a confortului termic cu cea mai mare rata de crestere a vanzarilor. Astfel, primele 9 luni ale anului au adus o majorare de peste 25% a vanzarilor de pompe de caldura pe piata din Romania, fata de perioada similara a anului trecut, conform estimarilor Ariston.
“Interesul crescut pentru pompele de caldura este imbucurator avand in vedere ca acestea reprezinta o tehnologie noua, moderna, prietenoasa cu mediul si cu un consum foarte eficient. In contextul in care statele membre UE si-au asumat obiective ambitioase pentru reducerea poluarii, ne asteptam ca, pe termen mediu si lung, acestea sa devina tot mai mult optiunea preferata pentru consumatori, inclusiv pentru cei autohtoni. Totusi, desi procentual cresterea vanzarilor la pompele de caldura este semnificativa, nivelul de penetrare a acestora in piata ramane deocamdata mic, iar statul poate juca un rol decisiv in sustinerea acestei tehnologii, prin acordarea de subventii”, a declarat Catalin Draguleanu, senior director Ariston Romania.
Pompele de caldura sunt produsele de asigurare a confortului termic care cunosc cea mai rapida crestere a nivelului de penetrare, datorita consumul eficient si faptului ca sunt instalatii prietenoase cu mediul.
Estimarile Agentiei Internationale a Energiei (IEA) arata ca, la nivel mondial, in 2030, 22% din achizitiile de sisteme de incalzire vor fi reprezentate de pompe de caldura. In ultimii ani aceasta tehnologie a inregistrat o crestere semnificativa: de la 5% in 2019 se estimeaza ca ponderea pompelor de caldura in totalul achizitiilor sistemelor de confort termic urmeaza sa se tripleze pana in 2025, ajungand la 15%.
 
Ariston devine prima companie din Romania care primeste certificatul de Furnizor de Solutii pentru Locuinte Verzi din partea RoGBC pentru pompe de caldura
Certificatul de Furnizor de Solutii pentru Locuinte Verzi (Green Homes Solution Provider) acordat Ariston atesta ca pompele de caldura din gama Nimbus S Net contribuie la proiectarea si constructia cu succes a unei locuinte certificate Green Homes si confirma performantele companiei in ceea ce priveste dezvoltarea de solutii prietenoase fata de mediul inconjurator. Certificarea este acordata de Romania Green Building Council (RoGBC) si este recunoscuta la nivel international de catre World Green Building Council.
Certificarea Green Homes este completata de Green Mortgage, instrument care faciliteaza accesul la finantare preferentiala atat pentru cei care construiesc, cat si pentru cei care cumpara locuinte mai bune, mai eficiente energetic si mai prietenoase cu mediul. Implementat in 2008 in Romania de catre RoGBC, programul Green Homes Green Mortgage este cea mai adoptata schema de certificare verde din Romania pe segmentul rezidential.
 
Centralele termice in condensare raman optiunea preferata pentru asigurarea confortului termic al locuintelor
In paralel, centralele termice detin in continuare cea mai ridicata pondere in vanzarile Ariston, de peste aproximativ 65%.
“Dupa cum am anticipat la inceputul acestui an, piata centralelor termice din Romania a continuat sa creasca si estimam ca se va apropia de pragul de 3 milioane de unitati pana la finalul anului. In ceea ce priveste vanzarile Ariston, ne aflam in plin sezon de vanzari si facem eforturi pentru a ne asigura ca produsele sunt livrate la timp, in pofida turbulentelor care afecteaza lanturile de aprovizionare la nivel international”, a declarat Catalin Draguleanu, senior director Ariston Romania.
Estimarile Ariston aferente primelor 9 luni ale anului mai arata ca aproximativ 20% dintre centralele termice vandute in acest an au fost pentru dotarea proiectele noi rezidentiale, iar aprox. 10-15% din cerere a provenit din debransari.
Cele mai recente date ANRE (aferente anului 2020) arata ca tendinta de debransare de la sistemul centralizat s-a mentinut, cu o crestere usoara fata de anul 2019. Astfel, la nivel national in 2020 se inregistrau un numar total de 1,13 milioane consumatori de energie termica alimentati din sistemul centralizat, fata de 1,15 milioane la finalul lui 2019. Bucurestiul ramane orasul cu cei mai multi consumatori alimentati din sistemul centralizat.
Ariston a inregistrat cele mai multe cereri pentru achizitii de centrale termice in regiunea Munteniei, unde s-au livrat circa 30% din echipamente, urmata de Transilvania cu 20%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter