PROMELEK XXI estimeaza ca piata de profil se mentine, in 2022, pe acelasi trend ascendent din ultimii ani, in ciuda situatiei geo-politice actuale, dar si a cresterii accelerate a costurilor cu materia prima si energia. Astfel, conform estimarilor companiei, pentru anul in curs piata de echipamente electrice de joasa si medie tensiune va ajunge la o valoare de cca. 400 de milioane de euro.
„Ultima perioada a fost marcata de provocarile legate de indisponibilitatea materiilor prime la care se adauga majorarile frecvente si semnificative de pret, ceea ce mentine in piata de echipamente electrice o volatilitate mare si o tensiune prelungita si de izbucnirea conflictului din Ucraina. Exista semnalele unei corectii intre dezechilibrul cerere - oferta, dar inca se inregistreaza fluctuatii. In acest context instabil, Promelek XXI a reusit sa se adapteze cerintelor si vitezei de crestere a preturilor si isi mentine prognoza pentru o cifra de afaceri de peste 36 milioane euro pentru anul acesta”, a declarat Karoly Nagy, Director General Promelek XXI.
Potrivit afirmatiilor sale, per ansamblu, piata de echipamente electrice se mentine in acest an pe un trend ascendent, impulsionata de rezultatele primelor luni din an, urmand ca al doilea semestru sa aduca o usoara incetinire a ritmului de crestere.
Un alt aspect important mentionat de reprezentanul companie este faptul ca piata de profil se orienteza mult mai preganat catre produse si solutii de calitate, ce inglobeaza tehnologie de ultima ora. Spre exemplu, este din ce in ce mai clara tendinta ultimilor ani de implementare de solutii de automatizare a cladirilor, care aduc, pe langa eficienta energetica, confort si siguranta in utilizare.
„In ciuda provocarilor din piata, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 4,1%, in primul trimestru al anului conform estimarilor oficiale, in special pentru cladirile rezidentiale. Acest lucru a avut, de asemenea, un impact puternic in avansul raportat pana acum de piata pe care activam”, a mai spus Karoly Nagy.
Avans cu 33% al businessului in primul trimestru
In acest context, Promelek XXI a raportat un avans cu 33% al cifrei de afaceri in primele trei luni din acest an, versus aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, businessul companiei s-a situat la cca. 8,4 milioane euro in acest an, comparativ cu 6,3 milioane euro in primul trimestru din 2021.
Cea mai intensa zona de crestere pentru Promelek XXI ramane cea generata de segmentul de proiecte - acesta reprezentand cca. 37% din business, dublu fata de trimestrul 1 din 2021. In acelasi timp, se remarca o ascensiune considerabila pe segmentul de energie regenerabila, unde solicitarile pentru sistemele fotovoltaice au crescut, in primul trimestru din acest an.
Sistemele fotovoltaice reprezinta o solutie viabila pentru cresterea eficientei energetice, Romania avand un potential de capacitate fotovoltaica de 2,5 ori mai mare fata de productia centralei de la Cernavoda. De asemenea, potrivit unei analize Eurostat, in 2020, 3,09% din productia de energie electrica din Romania a provenit din panouri fotovoltaice.
„Piata de panouri fotovoltaice este in expansiune, dar sunt necesare in continuare investitii masive si sustinere constanta pentru a stimula acest potential. Tinta ar fi sa atingem cel putin media europeana de 5% din energie produsa cu ajutorul panourilor fotovoltaice”, a precizat Karoly Nagy.
O alta linie performanta pentru Promelek XXI este reprezentata de gamele de prize si intrerupatoare modulare, cele de protectie (intrerupatoare automate) si cabluri, dar si cele pentru managementul cablurilor, in special din material HFT, destinate cladirilor publice si private pentru siguranta in caz de incendiu, care au inregistrat o crestere de circa 20% in perioada ianuarie - martie.
Intr-un context marcat de cresteri de preturi pe toate palierele si intr-o industrie in care produsele si solutiile pentru instalatiile electrice au la baza foarte multe materii prime, Promelek XXI estimeaza majorari de pret de cel mult 20%.
„Majorarile de pret vor fi mai mari acolo unde produsele au o componenta tehnologica mai redusa, dar au mai multa materie prima in valoarea finala. Fata de schimbarile de pret ale materiilor prime din anii anteriori, acum este de luat in calcul viteza cu care se deruleaza acestea. De exemplu, otelul, cupru, masele plastice au inregistrat, numai in prima parte a anului, cresteri consecutive de pret, in total de peste 12%”, a incheiat Karoly Nagy.