In urma demersului initiat de presedintele Consiliului Judetean Botosani, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a admis ca noul Drum Expres, care va uni Botosaniul de Suceava si care va avea 26 de kilometri, ar putea fi transformat intr-un sector de autostrada daca aceasta lucru va reiesi din studiile necesare demararii investitiei. „In mandatul trecut, alaturi de colegii mei social-democrati, am militat si am reusit sa includem in cadrul Master Planului General de Transport al Romaniei realizarea drumului expres dintre Botosani si Suceava, motivata de faptul ca actualul drum national DN29 urmeaza ca anul viitor sa fie sufocat de trafic. Invit toti factorii politici si administrativi din cele doua judete, Botosani si Suceava, sa facem front comun si, asa cum sectorul de Drum Expres Pascani - Suceava a fost transformat intr-un sector din Autostrada Moldovei (A7), tot asa si sectorul Botosani - Suceava sa devina o extensie a acestui drum de mare viteza”, a declarat Doina Federovici, presedintele Consiliului Judetean Botosani.
Construirea unui sector de autostrada intre Botosani si Suceava ar aduce zonei mai multe avantaje economico-sociale, precum:
- Accesul direct pe Autostrada A7, care ar asigura ulterior deschidere si catre Autostrada „Unirii” (A8), incluzand astfel si judetul Botosani intr-o retea moderna de transport care sa fie garantia dezvoltarii economice a zonei si a recuperarii decalajelor istorice;
- O legatura rapida catre Aeroportul Salcea si intre cele doua resedinte de judet;
- Traficul va beneficia de conditii superioare de circulatie, care se vor concretiza intr-o serie de avantaje economice (reducerea cheltuielilor de exploatare a vehiculelor, grad sporit de siguranta, o reducere a pierderilor din accidente si a poluarii mediului la traversarea localitatilor pe traseele existente).
Acest sector de autostrada ar deservi direct judetele Botosani si Suceava, care impreuna reprezinta peste 5% din populatia si teritoriul Romaniei, dar si principalul bazin de forta de munca al tarii, iar indirect toata economia nationala. De asemenea, ar contribui la dezvoltarea turistica a judetului Botosani, facilitand accesul la un taram binecuvantat de Dumnezeu, unde s-au nascut cele mai mari personalitati ale Romaniei, dar si sfinti din calendarul crestin-ortodox.
Tot in contextul modernizarii infrastructurii rutiere din judetul Botosani, potrivit Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, in aceste zile se executa foraje pe sectorul 7 de pe traseul Pascani - Suceava, in apropierea localitatii Tudora. Acestea sunt necesare pentru realizarea documentatiei tehnice necesare proiectarii si construirii drumului de mare viteza.
Pe 27 august 2021, presedintele Consiliului Judetean Botosani, Doina Federovici, a semnat certificatul de urbanism pentru „Elaborarea Studiului de Fezabilitate si a Proiectului Tehnic de Executie pentru Autostrada Pascani - Suceava”, parte a Autostrazii A7, care va uni Nordul Moldovei de Bucuresti. Acest sector de autostrada va tranzita judetul Botosani, in comuna Tudora, pe o portiune de 6,5 kilometri, si va fi prevazut cu un nod rutier de legatura cu Drumul Judetean DJ 208C, Botosani - Vorona - Joldesti - Liteni. Distanta de parcurs pe drumurile judetene de la autostrada pana in municipiul Botosani va fi de 27 de kilometri.