Presedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, a reiterat dorinta de a sprijini investitiile strategice in dezvoltarea programului nuclear civil in Romania si de a asigura finantarea si sunt convins ca vom finaliza etapa de finantare a reactoarelor 3 si 4 pana la finalul acestui an, a declarat, marti, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Am continuat discutiile despre constructia noilor reactoare de la Cernavoda cu Reta Jo Lewis - Presedintele US Exim Bank. In cadrul intalnirii am discutat despre sprijinul pe care Romania il va primi pentru reactoarele 3 si 4. Totodata, presedintele Exim Bank a reiterat dorinta de a sprijini investitiile strategice in dezvoltarea programului nuclear civil in Romania si de a asigura finantarea. Relatia de cooperare Romania - SUA are o dinamica foarte buna si este in permanenta dezvoltare. Sunt convins ca vom finaliza etapa de finantare a reactoarelor 3 si 4 pana la finalul acestui an cu sprijinul US Exim Bank".
In noiembrie anul trecut, Nuclearelectrica a anuntat avansarea Proiectului Unitatilor CANDU 3 si 4 de la Cernavoda, iar in cadrul etapei pregatitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy.
Potrivit companiei, finalizarea noilor capacitati nucleare Candu va aduce multiple beneficii socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect pana la 19.000 de locuri de munca. De asemenea, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unitati in operare iar contributia energiei nucleare in productia totala de energie, la nivel national, va creste la 36%. Contributia energiei nucleare in productia totala de energie fara emisii de CO2, la nivel national, va creste la 66%.
In august 2021, Romania a semnat un Memorandum de Intelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida si sustine in continuare cooperarea in proiecte civile de energie nucleara, ca urmare a unei relatii de 55 de ani intre Canada si Romania in industria nucleara.
Proiectul Unitatilor CANDU este inclus in Strategia Energetica a Romaniei, pentru perioada 2019 - 2030, cu perspectiva pentru 2050, precum si in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, ca pilon al independentei energetice a Romaniei si al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. In acest sens, Romania a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea in domeniul proiectelor de energie nucleara, care a fost ulterior ratificat si de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr.199/2021, avand un sprijin larg si fiind adoptat cu o majoritate de voturi.
De asemenea, in octombrie 2020, US Exim Bank si-a exprimat, printr-un Memorandum de Intelegere incheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanta proiecte mari de investitii in Romania, inclusiv de tipul celor nucleare, in valoare totala de 7 miliarde de dolari.
Cele doua reactoare de la Cernavoda aflate in prezent in functiune asigura aproximativ 20% din necesarul de energie al Romaniei.
Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost pusa in operare comerciala la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007.