Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, un memorandum privind negocierea contractului de finantare cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Cluj.
"Avem nevoie spitale si ele trebuie construite. Am aprobat un memorandum privind negocierea contractului de finantare dintre Romania si BEI. La semnarea acestuia si acord de imputernicire - desemnarea ministrului Finantelor. Contractul de finantare este in valoare de 305 milioane de euro si are in vedere sustinerea obiectivului de investitii Spitalul Regional de Urgenta Cluj", a declarat prim-ministrul interimar Florin Citu, dupa sedinta de Guvern de joi.
Potrivit acordului, proiectul se va implementa pe o perioada de 7 ani (2020-2026), iar data limita de tragere a imprumutului astfel cum a fost convenita, luand in considerare inclusiv politica BEI, este de 6 ani de la data semnarii contractului de finantare.
Agentia de implementare a proiectului este Ministerul Sanatatii (MS), caruia i se va delega intreaga autoritate si responsabilitate pentru realizarea proiectului. MS va implementa proiectul, prin unitatea de implementare a proiectului din structura acestuia. Pentru implementarea corespunzatoare a proiectului, respectiv a imprumutului, unitatea de implementare va dispune de personal calificat si resurse in functie de necesitatile proiectului, prin intarirea capacitatii institutionale a acesteia, iar costurile operationale si de management ale proiectului vor fi acoperite in cadrul imprumutului.
Spitalul Regional de Urgenta Cluj (cea mai mare investitie realizata cu fonduri europene care se realizeaza in regiunea Ardealului) va fi construit in cartierul Comuna Floresti. Cu o durata de implementare de 107 luni, se va constitui intr-un complex de constructii cu 7 etaje (S+P+5E) si va avea 849 de paturi. Obiectivul va beneficia de un heliport si de o parcare subterana independenta (cu doua etaje), care adauga un subsol suplimentar la intreaga constructie. Suprafata totala construita a spitalului va fi de aproximativ 151,891 mp, iar amprenta cladirii este de 27.340 mp.