RO EN
Coșul este gol

Cluj: INCDTIM construieste primul parc de cercetare pentru energii alternative

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, in parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, deruleaza o procedura de licitatie publica pentru construirea primului parc stiintific experimental mixt din zona de Nord-Vest a Romaniei, Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative - CITAT-E, proiect finantat din fonduri de coeziune UE. Anuntul a fost lansat in cadrul Saptamanii Europene a Regiunilor si Oraselor 2020 (12-15 octombrie 2020).
Parcul fotovoltaic si eolian, cu o capacitate totala instalata de minim 1.000 kW, va fi amplasat in cadrul Cluj Innovation Park, in zona Dealul Lomb din Cluj, si va avea rolul de a testa in conditii reale eficienta energetica a panourilor fotovoltaice si instalatiilor eoliene moderne si de a incuraja consumul descentralizat de energie produsa din surse regenerabile. Parcul va trebui sa fie finalizat in 31 august 2021.
Energia verde produsa va fi consumata experimental de parcul stiintific si tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obtinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel national. In viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales in zonele unde exista deficit energetic, putand reprezenta o solutie de alimentare cu energie alternativa la nivel national. Cercetatorii din institut implicati in acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea in timp real a eficientei energetice a panourilor fotovoltaice si a instalatiilor eoliene care vor functiona pe arealul parcului.
Principalele rezultate ale proiectului includ producerea de energie durabila curata pentru un parc stiintific de 2,2 ha, studiul stocarii energiei ecologice si regenerabile si realizarea de teste, masuratori, analize cantitative si calitative si monitorizarea rezultatelor cercetarii.
Acest laborator experimental va permite, de asemenea, cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare si inovare in domeniul energiilor alternative, eficienta energetica si tehnologii avansate de mediu a membrilor clusterului TREC-Transylvania Energy Cluster.
Infiintat in 2015, TREC reuneste in prezent 39 de entitati, inclusiv trei universitati, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agentii de dezvoltare locala si companii private (atat multinationale, cat si IMM-uri).
Acest parc va da posibilitatea agentilor economici sa se convinga de faptul ca energia regenerabila, curata produsa cu echipamente adecvate si consumata in mod eficient, este o alternativa extrem de viabila la energia clasica, sporind astfel atractivitatea investitorilor in acest domeniu de viitor.
Valoarea totala a proiectului este de 13.097.616 lei (2,75 milioane de euro), fiind cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritara 1: Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor. Proiectul are o durata de 52 de luni - 01.06.2016 - 31.08.2021.
Politica de coeziune - finantata de FEDR, FSE si Fondul de coeziune - este cea mai mare sursa de investitii din bugetul UE in perioada 2014-2020. Aceste trei fonduri vor permite o investitie totala de 485 miliarde EUR, cu o finantare din bugetul UE de 355 miliarde EUR in tarile din Uniune in perioada de programare 2014-2020. Politica de coeziune sprijina strategiile de dezvoltare din toate regiunile si orasele din UE, cresterea economica, crearea de locuri de munca, competitivitatea economica, dezvoltarea sustenabila si protectia mediului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter