Administratia judeteana a lansat luni, 10 iulie, un proiect investitional de amploare destinat imbunatatirii domeniului asistentei medicale din judetul Brasov: construirea unui nou corp de cladire pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brasov, destinat ingrirjirii pacientilor cu patologie psihiatrica.
In cadrul unei sedinte de lucru cu factorii de decizie din domeniul sanitar, Todorica Serban, presedintele Consiliului Judetean Brasov, a prezentat necesitatea si oportunitatea realizarii aceste investitii ce urmeaza sa puna la un loc toate sectiile psihiatrice care in prezent functioneaza dispersat, atat in sediul din Brasov al Spitalului de Psihiatrie si Neurologie, cat si la sectiile exterioare de psihiatrie cronici situate la Zarnesti si la Colonia 1 Mai Vulcan.
Investitia se va realiza la Sanpetru, la poalele Dealului Lempes, pe un teren cu o suprafata totala de 16.025 mp aflat in proprietatea judetului Brasov, iar intentia exprimata de Bogdan Rusu, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brasov, si agreata de conducerea CJ este ca viitoarea cladire sa asigure un numar de 512 paturi, din care 500 de paturi de spitalizare continua si 12 paturi de spitalizare de zi.
La discutiile prezidate de presedintele Consiliului Judetean au participat prefectul Catalin Mihai Vasii, vicepresedintii CJ Szenner Zoltan si Ciprian Sterpu, administratorul public al judetului Daniel Gligoras, deputatul Cristina Vecerdi, managerii si directorii medicali ai celor cinci unitati spitalicesti aflate in subordinea autoritatii publice judetene, directorii Casei de Asigurari de Sanatate a Judetului Brasov, Directiei de Sanatate Publica Brasov si Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Brasov, directorii din aparatul executiv al CJ Brasov si doi reputati medici brasoveni - prof. univ. dr. Petru-Iulian Ifteni, medic primar psihiatru, prodecan la Facultatea de Medicina din Brasov, si conf. univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu, medic primar neurolog, sef Sectie Clinica Neurologie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov.
„Vrem sa rezolvam aceasta problema acuta a lipsei de spatii cu care se confrunta Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brasov. Ne dorim sa grupam toate sectiile de psihiatrie intr-un singur areal, intr-o unitate spitaliceasca moderna care sa asigure standardele si cerintele actuale de calitate, dar si sa raspunda provocarilor generate de cresterea numarului de cazuri psihiatrice. Propunem ca noua locatie sa asigure spatii suficiente pentru sectiile de psihiatrie in regim de spitalizare continua si spitalizare de zi destinate pacientilor acuti si cronici, atat adulti, cat si copii, pentru tratarea adictiilor, pentru pacientii cronici care sunt cazuri medico-legale, dar si spatii pentru psihoterapie si terapie ocupationala, sala de sport, sector destinat cercetarii si studiilor clinice, ambulatoriu Integrat, laboratoare de analize medicale, radiologie si imagistica, spatii pentru functiuni administrative si auxiliare”, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Todorica Serban.
In acest context, prefectul Mihai Catalin Vasii a sustinut proiectul propus de administratia judeteana, insa a accentuat necesitatea structurarii unei strategii de dezvoltare a sistemului medical brasovean.
„Avem strategii la nivel national si regional in domeniul medical, dar consider ca este importanta definirea unei strategii la nivel judetean care sa ne spuna unde suntem, ce dorim sa facem si unde este necesar sa ajungem in ceea ce priveste serviciile medicale asigurate la nivelul judetului Brasov. Toti factorii de decizie in domeniu trebuie sa conlucreze cu managerii de spitale pentru realiza o strategie medicala bazata pe cifre concrete si pe informatii obiective, astfel incat sa imbunatatim sistemul medical brasovean si sa-l facem cat mai performant”, a opinat reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Necesitatea unei constructii medicale noi s-a conturat anterior momentului martie 2022, atunci cand a avut loc relocarea sectiilor de Psihiatrie din cladirea de pe strada Mihai Eminescu in sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie, insa a devenit imperioasa in conditiile apropiatei demarari a proiectului de renovare energetica a Sectiei Exterioare Zarnesti cu fonduri din PNRR si a proiectului de modernizare a stationarului central al Spitalului de Psihiatrie si Neurologie (Str. Prundului nr. 7-9) pe care urmeaza sa-l preia si sa-l implementeze Compania Nationala de Investitii.
In momentul de fata, la Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie sunt disponibile doar 97 de paturi de psihiatrie, alte 66 paturi fiind inchise temporar din cauza lipsei spatiilor.
Situatia spatiilor destinate ingrijirii psihiatrice se va ameliora partial, in momentul in care 80 de paturi vor fi relocate in cladirea Unitatii de Asistenta Medico-Sociala de la Sanpetru, insa acest lucru se va realiza dupa emiterea Hotararii de Guvern privind desfiintarea acestei institutii medico-sociale.
Pe lista de investitii a Consiliului Judetean Brasov din acest an se regaseste realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul unei noi cladiri destinate Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brasov, pentru care exista disponibila o alocare financiara de 260.000 de lei.
Intentia conducerii CJ Brasov este ca in perioada imediat urmatoare sa fie definitivat caietul de sarcini si sa se lanseze achizitia studiului de fezabilitate, astfel incat pana la finalul acestui mandat sa se poata realiza inclusiv achizitia proiectarii si executiei lucrarilor.
In ceea ce priveste sursa de finantare a acestui proiect, CJ Brasov conteaza pe accesarea de fonduri europene disponibile in exercitiul financiar 2021-2027.