In luna aprilie demareaza lucrarile la terminalu cargo de la Aeroportul Oradea. Conform graficului de executie, in perioada 2 - 15 mai se va realiza racordul dintre pista aeroportului si noua cale de rulare destinata accesului aeronavelor, parte a proiectului CTPark Oradea Cargo Terminal. In vederea acestor lucrari, timp de doua saptamani traficul aerian de pe Aeroportul International Oradea va fi inchis.
Avand in vedere anvergura lucarilor necesare pentru dezvoltarea noilor functiuni ale aeroportului, timpul de realizare este unul foarte scurt. In aceqasta perioada, pasagerii care au biletele de calatorie achizitionate vor primi din partea operatorilor aerieni optiuni de rerutare.
Terminalul cargo va avea o capacitate de procesare simultana a patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320 sau Boeing 737, precum si, la nevoie, a aeronavelor de categorie superioara.
Desfasurat pe un teren cu o suprafata de 14,4 hectare, proiectul industrial CTPark Oradea Cargo Terminal va avea o suprafata totala de 67.776 mp, fiind compus din trei cladiri independente si infrastructura aeroportuara in suprafata de 22.100 mp, care include calea de rulare, platforma de acces, rulare si parcare a aeronavelor.
CTPark Oradea Cargo Terminal este dezvoltat de compania CTPark Iota, parte a grupului CTP Romania, fiind primul proiect industrial cu un terminal cargo aerian din Romania.
„Asistam la un moment important pentru dezvoltarea orasului Oradea, atat din punct de vedere economic, cat si al infrastructurii care se dezvolta si care va transforma Oradea intr-un hub logistic. Proiectul terminalului cargo reprezinta o investitie majora si ne bucuram sa facem primii pasi pentru inceperea lucrarilor de constructie”, a declarat Razvan Horga, Director al Aeroportului International Oradea.
CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator si administrator de spatii industriale si logistice din Europa dupa suprafata inchiriabila, avand un portofoliu de 7,6 milioane de metri patrati in zece tari. In Romania, CTP detine o suprafata totala de peste 2,1 milioane mp de depozite de clasa A in 15 orase: Oradea, Arad, Brasov, Bucuresti, Caransebes, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Pitesti, Sibiu, Targu Mures, Timisoara, Turda, Ineu si Salonta.
Proiecte de dezvoltare de peste 40 milioane euro, cu fonduri europene
In aceasta perioada, Aeroportul International Oradea are in lucru alte doua proiecte majore de dezvoltare, finantate de Uniunea Europeana.
In prezent, este in desfasurare proiectul „Cresterea gradului de siguranta si securitate la Aeroportul Oradea”, in valoare de 72.279.509,07 lei., inclusiv TVA. nvestitia presupune construirea unui gard perimetral cu sisteme de supraveghere tip gard inteligent, amenajarea unui post de control acces pentru verificarea persoanelor, vehiculelor si mijloacelor aeroportuare, construirea unui drum perimetral in incinta aeroportului care sa asigure siguranta si securitatea traficului aerian si alte masuri de crestere a sigurantei si securitatii pe aeroport.
De asemenea, este in curs de semnare contractul pentru cel de-al doilea proiect, „Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea”, in valoare de 132.785.734,12 lei, inclusiv TVA. Proiectul are patru obiective: (1) extinderea pistei de decolare/ aterizare, (2) extinderea platformei de debarcare/ imbarcare, (3) imprejmuirea incintei si realizarea unui drum de securitate si (4) achizitia echipamentelor necesare pentru desfasurarea activitatilor de intretinere si mentenanta.
„La Aeroportul Oradea, avem multe proiecte importante de modernizare, de crestere a calitatii serviciilor si de imbunatatire a competitivitatii. Pentru a putea realiza tot ce ne propunem, cautam ingineri constructori pentru a se alatura echipei de la Aeroport si a ne ajuta cu experienta lor., a mai precizat Razvan Horga, Director al Aeroportului International Oradea.
Cele doua proiecte vor fi finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020.