Dupa achizitia COS Targoviste in luna martie a acestui an, AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producatori de bare din otel şi oţeluri speciale din Europa, a demarat procesul de recrutare de personal si modernizare a combinatului si a inceput productia de otel - beton sub brandul Donalam, ajungand astfel la doua unitati de prelucrare a otelului, in Calarasi si Targoviste. Compania devine astfel singurul producator de oţel-beton cu ciclu complet din Romania, urmand sa furnizeze circa jumatate din necesarul intern in sectorul constructiilor, pentru a pune capat dependentei pietei locale de importurile din Europa si din afara ei.
Pentru relansarea activitatii combinatului, compania Beltrame a recrutat pana in prezent apropre 300 de angajati, o parte dintre acestia fiind fosti angajati ai COS Targoviste, iar pana la final de iulie intentioneaza sa ajunga la un numar de 450 de angajati.
Intr-o prima faza, vor iesi de pe portile combinatului Donalam Targoviste circa 10.000 tone de otel-beton/ luna, iar in 2023 capacitatea de productie va creste la circa 30.000 tone/luna, insemnand peste 300.000 tone/an. Astfel, fabrica va asigura Romaniei circa jumatate din necesarul intern de otel-beton pentru constructii, care este in jur de 600.000 - 700.000 de tone anual. In prezent, Romania importa in totalitate acest material din tari precum Bulgaria sau Turcia.
„Reluarea productiei interne de otel-beton, un sector esential al siderurgiei, reprezinta un pas important pentru reindustrializarea Romaniei si va oferi tarii o gura de oxigen in criza materialelor de constructii, generata de pandemie si conflictul din Ucraina. Cu ajutorul investitiilor programate in modernizarea si dezvoltarea facilitatilor de productie, combinatul din Targoviste va redeveni un pilon de sustinere pentru economia romaneasca”, a declarat Carlo Beltrame, Group Business Development in cadrul AFV Beltrame.
Transformarea intr-o unitate de productie competitiva
Viziunea grupului Beltrame este sa transforme vechea otelarie intr-o unitate de productie competitiva la nivel european, atat ca eficienta, cat si din punct de vedere al mediului. In urmatorii 5 ani vor fi investiti aproximativ 100 de milioane de euro in modernizarea utilajelor, iar 80% din buget va fi alocat achizitiei de tehnologii care permit reducerea emisiilor de carbon, cresterea eficientei energetice si tranzitia catre o economie circulara, prin reutilizarea resurselor si reducerea la minimum a deseurilor. Pana in al cincilea an al investitiei, vor fi generate aproximativ 1.000 de locuri de munca pe plan local.
Pe langa punerea in functiune a fostei otelarii, Beltrame se afla in faza finala de autorizare a unei fabrici verzi de otel-beton si sarma laminata, care va fi construita tot pe amplasamentul de la Targoviste. Noua otelarie va fi cea mai avansata din lume din punct de vedere tehnologic si va avea cel mai redus nivel de emisii de gaze cu efect de sera din industrie. Proiectul include si construirea unui parc fotovoltaic, cu putere instalata de 100 - 120 MW si dotat cu sistem de stocare a energiei, care va alimenta unitatile de productie.
Odata cu finalizarea acestei fabrici verzi, preconizata in 2024, capacitatea totala de productie a Donalam Targoviste va fi de aproximativ 700.000 - 800.000 tone de otel-beton si sarma laminata anual. In sectorul construcţiilor, consumul total intern de oţel - beton ṣi sarma este de circa 1,5 milioane tone/an.
Pentru 2022, grupul Beltrame estimeaza o cifra de afaceri de circa 140 de milioane de euro in Romania, un nivel similar cu cel din 2021.