Orasele dens populate, mutarea infrastructurii in subteran, cererea crescuta de spatiu disponibil si calitativ, conditiile din ce in ce mai complexe pentru noile proiecte pun presiune pe actul de proiectare si constructie. In acelasi timp, protejarea constructiilor invecinate si reducerea nivelului de deteriorare a acestora ar trebui sa fie una dintre prioritatile noilor dezvoltari.
Acest subiect a fost dezbatut de catre echipa Sixense Romania de foarte multe ori.
Este vitala dobandirea unei intelegeri profunde a conditiilor si starii structurale a constructiilor invecinate, din Zona de Influenta (asa cum este determinata ea de catre Proiectanti), inainte de a demara orice fel de lucrari de noi constructii.
Recomandam cu incredere partilor implicate in noile proiecte de constructii sa raspunda anumitor intrebari-cheie:
- Care este metoda de determinare a ZoI (Zonei de Influenta) si a ZoM (Zonei de Monitorizare)?
- Care este cea mai buna metoda de evaluare si monitorizare a starii structurale a constructiilor invecinate?
- Cum si in ce masura contribuie monitorizarea geotehnica si structurala la procesele decizionale pentru masuri de reducere a riscurilor in timpul procesului de constructie?
Raspunsurile la aceste intrebari vor clarifica multe aspecte: care sunt constructiile invecinate direct impactate si unde monitorizarea structurala si de mediu (zgomot, praf etc.) este critica, riscurile clar identificate si instrumentatia necesara, frecventa necesara pentru masuratori, rolul acestor lucrari in cadrul procesului decizional si raportarea la ele ca la o investitie in noua dezvoltare.
Recomandam evitarea situatiilor in care lucrarile de monitorizare a constructiilor invecinate sunt doar mimate sau facute ca sa se bifeze si acest aspect, caz in care regasim specificatii tehnice Copy/ Paste, incomplete si neadaptate riscurilor, instrumentatie insuficienta, masuratori facute din birou, rapoarte cu informatii irelevante pentru acest proces atat de sensibil si complex, ce poate avea consecinte importante asupra stabilitatii, sigurantei si sanatatii structurale, precum si costuri foarte concrete pe care le putem evita: stoparea lucrarilor, reclamatii, litigii, reparatii ulterioare mult mai laborioase si care consuma mult mai multe resurse in final.
Oricand cladirea dvs. poate fi in zona de influenta a unei alte noi constructii
Monitorizarea structurala a constructiilor invecinate trebuie luata in considerare inca din etapele timpurii ale planificarii si bugetarii unui proiect. Lucrarile de constructii bazate pe demolari, explozii, excavatii adanci etc. prezinta riscuri foarte mari asupra zonei de influenta, manifestate prin vibratii, tasari, fisuri si deteriorarea fondului construit din proximitate. Aceste riscuri trebuie foarte bine identificate si intelese pentru a lua masuri anticipative si proactive.
Oricand poti fi de cealalta parte a baricadei, ca dezvoltator. Protejarea asset-urilor de care dispui este un lucru vital pentru exploatarea eficienta si in siguranta a acestora. Pe langa procesul de imbatranire naturala a cladirii, exista numerosi factori care pot sa produca efecte ireversibile asupra sanatatii constructiei – de la santierele mai sus numite pana la fenomene naturale (ploi, vant, cutremure, ca sa numim doar cateva).
Mai ales daca vorbim despre cladiri inalte, structura acestora este predispusa la impactul nociv generat de vibratii, praf, transferul sarcinilor de la activitatea din proximitate. Aceste fenomene ascund, pe termen lung, costuri ascunse pentru proprietar si pentru utilizatorii cladirilor – reflectate in costuri mai mari de intretinere, fisuri, degradari ale proprietatii.
De aceea, recomandam implementarea unui strategii de monitorizare in timp care:
- Sa ia in calcul toti factorii de risc importanti;
- Sa detecteze cu precizie sursa, cauza si efectele in structura cladirii;
- Sa monitorizeze in timp real orice schimbare esentiala in parametrii stabiliti;
- Sa alerteze si sa notifice cand exista evenimente deosebite sau la depasirea pragurilor setate;
- Sa poata permite accesarea cu usurinta a datelor 24/7;
- Sa ajute la prioritizarea, planificarea si bugetarea interventiilor de intretinere necesare;
- Sa preintampine intreruperea activitatilor si costurile generate de acest downtime;
- Sa fie un suport direct in prelungirea duratei de viata a asset-urilor dezvoltatorilor.
Articol realizat de Sixense Romania, companie specializata dezvoltarea si folosirea tehnologiei si a instrumentelor digitale de ultima generatie pentru industria de constructii
***
Misiunea companiei Sixense Romania este sa optimizeze si sa prelungeasca durata de viata a proiectelor de infrastructura, prin expertiza integrata si solutii digitale, personalizate si inovatoare, fiind in stransa colaborare cu proiectanti, consultanti, gestionari de infrastructura si alti profesionisti in constructii.
Compania este prezenta de peste 10 ani pe piata de la noi si este parte din Sixense Group, lider mondial in domeniu, cu expertiza solida in dezvoltarea si folosirea tehnologiei si a instrumentelor digitale de ultima generatie pentru industria de constructii.
Printre proiectele din portofoliul Sixense Romania se numara: Prima sectiune – Linia de Metrou 5 Bucuresti (monitorizare geotehnica si structurala), Tunelele Danes si Sighisoara (monitorizare geotehnica si structurala), Linia de metrou 4 Bucuresti (monitorizare structurala in exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurala in exploatare), Stadionul National de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Tarnava, Aviatiei Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Tiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnica si structurala) s.a.
Monitorizarea sanatatii structurale in cladiri este o metoda bazata pe senzori care colecteaza date, ce ulterior sunt procesate si interpretate. Scopul acestui lucru este de a dobandi o intelegere profunda a conditiilor si starii structurii si de a desfasura actiuni de intretinere preventiva sau corectiva, ce vor imbunatati siguranta cladirii si vor garanta conservarea acesteia.