Desi urmarirea comportarii constructiilor in timp este o activitate binecunoscuta deja de specialisti, exista o serie de anomalii in piata care duc la periclitarea modului in care este ea implementata si folosita - si abia aici cred ca trebuie cu adevarat intervenit mai ferm, a declarat Mariana Garstea, CEO Sixense Romania si presedintele Asociatiei Profesionale pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS), intr-un interviu publicat pe Hotnews.
"Din pacate, multe programe de monitorizare sunt facute prin copy-paste, fara racord la realitatea din teren, fara sa se tina cont de obiectivele si scopul proiectului, fara alegerea corecta a echipamentelor si instrumentelor, fara adaptarea la gradul de complexitate al fiecarui proiect. Pe scurt, sunt realizate neprofesionist, superficial, doar pentru a fi bifate, cu date care de multe ori nici nu pot fi folosite sau care pur si simplu sunt incorecte.
Toate acestea se intampla prin alegerea defectuoasa a partenerului de monitorizare si, daca mergem pe firul logic si mai la radacina problemei, vin de fapt din inexistenta unui set comun, agreat si cunoscut de criterii in baza caruia sa fie alesi acesti parteneri. Este nevoie de cresterea gradului de informare in acest sens, pentru ca aceste parteneriate nefericite sa nu se mai intample, pentru ca dezvoltatorii, gestionarii de infrastructura, proiectantii si altii sa nu mai ajunga pe mainile unor colaboratori nepotriviti si, ulterior, pentru ca proiectele lor sa fie cu adevarat sanatoase si sigure. Cred ca doar in acest mod putem produce o schimbare reala in toata piata si o aliniere la o serie de standarde comune, impartasite, incluse de la bun inceput in caietele de sarcini si in cerintele pe care profesionistii in monitorizare le primesc, odata cu ofertarea unui proiect sau a altuia", a declarat Mariana Garstea. Interviul integral poate fi citit aici.