RO EN
Coșul este gol

S. Burduja: Pana la mijlocul anului 2023 va fi realizata o identitate digitala nationala

Pana la mijlocul anului viitor, cel mai tarziu, va fi realizata o identitate digitala si un nou mod prin care cetatenii vor fi identificati prin recunoastere digitala, a declarat, marti, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja, la a XV-a reuniune a Grupului de Lucru EUROSAI IT.
"Sunt si lucruri pozitive cand vine vorba de Romania zilelor noastre. Daca ne uitam la economia digitala si la indexul DESI (digital economy and society index n.r.), asa cum am spus suntem ultimii, dar suntem pe locul 4 in Europa cand vine vorba de numarul absolventilor de IT. Suntem pe pozitia a treia cand vine vorba de numarul specialistilor IT care sunt femei. Si cred ca aceste este un lucru bun. Si in acelasi timp vreau sa va spun si partea negativa. Desi suntem pe pozitia a 4-a cand vine vorba de absolventi IT, suntem ultimii in Europa cand vine vorba de specialisti IT. Adica multi din expertii nostri odata ce termina facultatea pleaca in cautarea unor oportunitati mai bune in strainatate. Si asta trebuie sa schimbam pentru ca asa cum s-a spus deja: daca nu ai oamenii care sa realizeze aceste procese, care sa le indeplineasca, atunci nu ai cum sa obtii un progres. Ei bine, ce facem in acest sens? Pornim de la primul pas care este esential si anume identitatea digitala. Trebuie sa ai o identitate digitala pentru fiecare cetatean pentru a oferi servicii publice digitale. Pentru ca altfel statul nu poate sa garanteze ca eu sunt intr-adevar persoana care solicita un anumit serviciu. Asa ca pana la mijlocul anului viitor, cel mai tarziu, vom avea o identitate digitala si un nou mod prin care sa-i identificam pe cetateni prin recunoastere digitala", a spus Sebastian Burduja.
El a mentionat ca este vorba de tehnologia de ultima generatie, precizand ca sunt alte tari care au experimentat fiecare pas al procesului, insa Romania va trece direct la tehnologia de recunoastere faciala.
De asemenea, pana la finalul lui 2023 romanii vor putea sa-si inmatriculeze masina in format digital si astfel nu vor mai fi nevoiti de a trece pe la diferite birouri si vor economisi timp, a transmis ministrul Digitalizarii.
Al doilea proiect major este reprezentat de cloud-ul guvernamental, o investitie masiva, de aproximativ 600 de milioane de euro, care se va realiza prin PNRR. Sebastian Burduja a explicat ca cea mai mare parte a administratiei centrale va fi trecuta in cloud, "un loc sigur pentru datele cetatenilor".
Potrivit sursei citate, una dintre caracteristicile incluse in cadrul legislativ adoptat care guverneaza cloud-ul consta in mentionarea in lege a faptului ca atunci cand statul acceseaza datele cetatenilor acestia vor fi notificati in timp real. Ei vor afla cine le acceseaza datele, cand si din ce motiv, respectiv temeiul juridic pentru acel acces.
De asemenea, Burduja a mentionat si legea privind interoperabilitatea care schimba paradigma si le spune institutiile statului ca "nu ei sunt proprietarii datelor, ci cetatenii", si trebuie sa transfere aceste date catre alte institutii guvernamentale.
A treia componenta majora o reprezinta Coalitia Nationala pentru Competente Digitale. Ministrul Digitalizarii a subliniat ca in Romania 80% dintre gospodarii au acces la internet, 13 milioane dintre romani acceseaza internetul in fiecare zi, dar 10 milioane nu au competente digitale elementare. El a explicat ca 10 milioane pot folosi internetul pentru divertisment sau alte scopuri, dar acesta nu este "un instrument de productivitate".
Nu in ultimul rand, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii a subliniat ca 100 de milioane de euro din fondurile europene pentru urmatoarea perioada de programare vor fi folositi pentru a crea un hub national pe inteligenta artificiala. Acesta va aduce
"laolalta inteligenta din diaspora si mintile care sunt in tara". Prin acest hub se va face cercetare avansata pe IA, iar rezultatele vor fi transferate catre tehnologie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter