RO EN
Coșul este gol

RePatriot solicita o strategie nationala pentru Inteligenta artificiala (AI)

Peste 100 de personalitati din lumea academica, cercetare, oficiali, impreuna cu reprezentanti ai companiilor din RBL si jucatorii importanti din domeniul AI dintre care enumeram: Google, UiPath, DeepMind, Bitdefender, Dell, Digital Telemed, Microsoft, Oracle, DocProcess, IBM, SAS, Orange, Vodafone, Telekom au participat la masa rotunda din 28 februarie 2019. Emulatia generala, aportul de idei si propuneri a fost deosebit si cei prezenti au dovedit ca le pasa de ceea ce se intampla si sunt pregatiti sa contribuie la realizarea unei strategii care sa faca din Romania unul din liderii in domeniul AI.
Inteligenta artificiala este unul dintre domeniile tehnologice care aduc schimbari evidente in prezent si vor defini viitorul societatilor. Aportul la economia mondiala va fi major si pentru Romania poate aduce o crestere substantiala daca ar exista eforturi concentrate de dezvoltarea domeniului. Potentialul extraordinar al AI poate aduce beneficii insemnate la imbunatatirea calitatii vietii romanilor, la ridicarea nivelului de sanatate, la dezvoltarea oraselor inteligente, a agriculturii, transporturilor, a productiei si serviciilor, la ridicarea nivelului de securitate nationala si individuala.
Intr-o lume globalizata si profund interconectata, accesul la serviciile digitale va fi independent de locatia fizica in care se afla utilizatorii, iar succesul solutiilor va depinde de calitatea oferita si de modul in care acestea raspund nevoilor oamenilor. Deja simularea unor activitati umane complexe, realizarea de rationamente sofisticate, invatarea si chiar masurarea si simularea sentimentelor cu ajutorul tehnologiei a devenit realitate.
Unele state - cu precadere liderii tehnologici - isi directioneaza deja in mod integrat eforturile de dezvoltare a inteligentei artificiale, in scopul de a folosi eficient resursele de care dispun, de a-si spori performanta economica si de a castiga cat mai mult in competitia declarata la nivel global, privind dominarea domeniului.
Romania are oportunitatea si, totodata, nevoia de a-si defini propriile repere in marja carora sa directioneze eforturile de educatie si cercetare sa descopere noi oportunitati de business, sa stimuleze forta de munca inteligenta, sa creeze capacitatile de stocare de date si procesare pentru a dezvolta inteligenta artificiala intr-un mod autentic, care sa raspunda cerintelor pietei economice mondiale si sa implineasca anumite necesitati ale propriei societati. Exista preocuparea ca dezvoltarea acestui domeniu sa se faca pe principii de etica si morala larg acceptate si sa fructifice cat mai mult din geniul creator al romanilor.
RePatriot a venit doar in intampinarea acestui deziderat si a initiat procesul de elaborare a Strategiei de tara privind inteligenta artificiala conform principiilor de generare si asumare a proiectelor in Romanian Business Leaders si in lumea antreprenoriala in general. Demersul RePatriot are printre obiective contributia la setarea unei viziuni si a unor directii nationale de dezvoltare a solutiilor si tehnologiilor de inteligenta artificiala care ar aduce o viata mai buna pentru romani, alaturi de generarea unor mecanisme care sa incurajeze intoarcerea si oferirea de oportunitati specialistilor si in tara. Crearea legaturilor antreprenoriale cu romanii din diaspora este o prioritate pentru a consolida, prin eforturi comune, societatea romaneasca si pentru a valorifica creativitatea puterii de munca specializata.
Ne tinem promisiunile. Noi facem!
“Sunt foarte incantat de implicarea unor oameni exceptionali si de ideile expuse care au declansat deja pasul urmator dupa discutia de la Alba Iulia din 2018. Romania poate sa renasca pentru un nou secol glorios. Inteligenta Artificiala imbinata cu priceperea romaneasca ar putea sa fie solutia pentru recuperarea decalajului creat de o lipsa de inteligenta naturala descoperita, din pacate, tot mai des la clasa politico-manageriala conducatoare.
Mobilizarea unor minti luminate poate aduce o viziune ambitioasa a intregii tari in domeniul Inteligentei Artificiale, care ar da o noua intensitate educatiei si cercetarii, ar urgenta adoptarea solutiilor in toate domeniile, ar face afacerile mai competitive, ar putea face din Romania unul din liderii globali si ar putea crea numeroase locuri de munca si bine platite aici la noi acasa. “ - Marius Bostan, initiator al RePatriot si facilitator al evenimentului.
25 de interventii interesante si multe zeci de mesaje primite de pretutindeni au fost dezbatute timp de peste 5 ore de mai multe minti stralucite
Fiind initiate in zona antreprenoriala, discutiile au punctat necesitatea valorificarii economice a deschiderilor si oportunitatilor de business, urmarind sa identifice nise ce pot asigura Romaniei un loc in bransa concurentiala a liderilor internationali. Ca principale necesitati de dezvoltare strategica ale Romaniei in domeniul inteligentei artificiale, participantii au identificat, printre altele:
- dezvoltarea educatiei si formarea de abilitati specializate;
- managementul talentelor;
- cercetare-dezvoltare-inovare academica si industriala;
- consolidarea si armonizarea eforturilor de digitalizare industriala si in administratia publica;
- colaborarea proactiva multi-disciplinara, inter-sectoriala si transnationala si dezvoltarea unor infrastructuri si formate comune de lucru;
- armonizarea dezvoltarii tehnologice cu cerintele de etica, de protectie a datelor, a intimitatii si a drepturilor omului, si cu cele de securitate cibernetica;
- democratizarea si facilitarea accesului la serviciile si capabilitatile de inteligenta artificiala;
- cresterea culturii digitale, prin promovarea domeniului si constientizarea la nivelul intregii societati romanesti.
In perioada urmatoare un Grup de Lucru va elabora un prim draft al Strategiei de Tara pentru Inteligenta Artificiala pe baza ideilor si materialelor prezentate la eveniment, care urmeaza sa fie supus ajustarilor corective si apoi lansat spre consultare publica in cadrul unei Conferinte. Strategia de tara pentru AI va reprezenta cadrul de referinta pentru coordonarea eforturilor antreprenoriale, academice si publice de cercetare-dezvoltare-inovare in domeniu, si se va constitui, in timp, ca o platforma de colaborare interna si internationala ce asigura cresterea si valorificarea capitalului si resurselor autohtone specializate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter