Cea de a treia editie a expo-conferintei „Smart Cities of Romania“, desfasurata sub egida Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si a Comisiei pentru administratie publica si organizarea teritoriului a Senatului Romaniei, s-a bucurat de un succes de audienta, reunind in cele doua zile de desfasurare peste 500 de participanti. In cadrul evenimentului au fost dezbatute subiecte de actualitate din domeniul problematicii „Smart City“ si au fost prezentate modele de bune practici si exemple concrete de implementare ale solutiilor inteligente.
In deschiderea conferintei, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a anuntat intentia ministerului de a crea un grup de lucru inter-ministerial, alaturi de Ministerul Mediului, Energiei si al altor institutii implicate in dezvoltarea oraselor inteligente. „Cred ca este momentul ca MCSI, impreuna cu orasele care au demarat initiative «smart», dar si cu mediul privat - care detine o arie de expertiza pe care noi, in zona publica, nu o avem -, sa stabileasca o serie de principii de functionare a solutiilor inteligente si de standarde de interoperabilitate“, a precizat, secretarul de stat. Importanta standardizarii in proiectele „Smart City“ a fost subliniata si de catre reprezentantul Asociatiei de Standardizare din Romania prezent la eveniment, care a invitat administratiile publice care doresc sa dezvolte strategii „smart“ si specialistii implicati direct in procesul de implementare sa participe la localizarea standardelor existente la nivel international. Procesul a fost demarat deja prin intermediul comitetelor tehnice si grupurilor de lucru constituite la nivel national, din care fac parte si CNR-CME si ARTS (coorganizatori alaturi de ITS Events Management ai ciclului de conferinte „Smart Cities of Romania“).
Pentru ca orasele inteligente nu inseamna insa doar standarde si tehnologie, ci au si o importanta componenta umana, Marin Florea, presedintele Asociatiei Administratorilor Publici din Romania a anuntat ca, in curand, cu sprijinul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si al Institutului National de Administratie, va fi deschisa prima scoala dedicata ocupatiei de City Manager. Programa noii institutii de invatamant va include cinci module de pregatire profesionala, unul dintre acestea fiind dedicat problematicii „Smart City“. Printre cele mai intens dezbatute subiecte in cadrul „Smart Cities of Romania 2017“ s-au numarat:
- modalitatile practice de aplicare a noii Legi a Parteneriatului Public Privat, ale carei norme metodologice se lasa inca asteptate;
- conditiile de finantare oferite de catre Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD)
- exemple concrete despre cum si cand poate fi folosita procedura de consultare a pietei in conformitate cu noile prevederi ale Legii achizitiilor publice;
- modelele de bune practici in domeniul „smart“ prezentate de municipalitatile din Timisoara, Sibiu si Cluj.
In finalul evenimentului, fostul ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice profesorul Adrian Curaj a lansat un apel catre mediul privat de a participa la crearea si dezvoltarea unui „smart territory“ la Magurele, participand la dezvoltarea proiectului „Laser Valley - Land of Lights“. In cadrul celor doua zile de desfasurare ale „Smart Cities of Romania 2017“ au sustinut dezbateri si prezentari reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, ai Academiei Romane si institutiilor de invatamant superior, ai organizatiilor locale si internationale cu rol de reglementare in domeniul transportului, energiei, securitatii etc., precum si 14 asociatii profesionale si 21 de companii din mediul privat.