RO EN
Coșul este gol

Digital Future Index: 75% din companiile din Romania vor sa accelereze adoptia cloud

Microsoft a lansat Digital Futures Index, o cercetare realizata recent la nivelul a 16 tari din Europa, inclusiv Romania, care isi propune sa evalueze nivelul de digitalizare din regiunea Europei Centrale si de Est, analizand mai multe categorii de dezvoltare digitala si coreland diferiti indicatori.
Romania este una dintre tarile din regiune care dispune de numeroase avantaje competitive - precum numarul foarte mare de talente in domeniul digital, a doua cea cea mai mare populatie de dezvoltatori de software din regiunea Europei Centrale si de Est, un ecosistem din ce in ce mai dinamic de startup-uri - elemente care, odata valorificate, pot sa transforme Romania intr-un centru regional de progres digital.
“Ne aflam intr-un moment foarte important, in care asezam bazele viitorului, iar rolul fiecaruia dintre noi, in calitate de cetateni, este esential. Cu precadere, insa, liderii de afaceri sunt pozitionati strategic pentru un impact pozitiv crescut, in contextul in care numeroase cercetari indica faptul ca investitiile in infrastructura digitala si de cloud sunt in stransa legatura cu rezultatele economice si sociale. Potentialul Romaniei in directia digitalizarii este semnificativ, iar ambitia noastra, a Microsoft, este sa ajutam Romania sa devina un «hotspot digital» si una dintre cele mai avansate economii din regiune. Prin intermediul acestui Index, ne propunem sa identificam caile prin care putem valorifica in cel mai bun mod avantajele pe care le avem, ca tara, si sa aflam cum putem reduce decalajul pe care il inregistram (din unele puncte de vedere) fata de alte state”, declara Bogdan Putinica, General Manager Microsoft Romania.
Astfel, Digital Futures Index arata ca nivelul general de dezvoltare digitala al Romaniei este de 92, tara noastra inregistrand un scor cu 8% sub media regiunii Europei Centrale si de Est. Insa, Romania are rezultate mai bune in ceea ce priveste castigurile economice si societale, avand aici un scor de 104 (peste media inregistrata la nivel de regiune), fapt care sugereaza ca digitalizarea are, deja, un impact pozitiv pentru tara.
De asemenea, observam ca ritmul de dezvoltare accelereaza, Romania avand o industrie a serviciilor IT in plina expansiune, care reprezinta in prezent 6,2% din PIB si se dezvolta de 3 ori mai rapid decat economia nationala. In plus, este una dintre tarile cu cel mai mare punctaj in Index in ceea ce priveste exporturile de produse si servicii din sfera IT&C, iar industria IT este al doilea cel mai mare sector din economia nationala care contribuie la exporturile de servicii ale tarii (2 din 10 dolari obtinuti din activitatile de export sunt corelati cu sectorul IT&C).
Totodata, potrivit Indexului, firmele din Romania aloca pentru cheltuielile cu produsele si solutiile de software sume similare cu celelalte state din regiune (inregistrand un scor de 95 vs. 100). In acelasi timp, datele arata ca utilizarea cloud-ului este foarte strans legata de niveluri ridicate ale inovatiei si productivitatii, iar 75% dintre companiile din Romania vor sa accelereze ritmul cu care adopta solutii cloud si tehnologia in general. Totusi, inca suntem cu 13% in urma mediei regionale atunci cand vine vorba de procentul de firme care folosesc solutii de cloud computing.
Digital Futures Index analizeaza si maturitatea digitala a tarilor pe care le include, iar Romania are un scor cu 29% sub media regionala in ceea ce priveste procentul de companii care angajeaza specialisti in domeniul IT. Pe de alta parte, in ceea ce priveste procentul de absolventi IT&C, inregistram un scor de 102 (situandu-ne usor peste media regiunii), iar continuarea si intensificarea eforturilor in aceasta directie va fi esentiala, cu atat mai mult cu cat estimarile arata ca in Romania vor fi create peste 650.000 de locuri de munca pe roluri tehnice / IT pana in anul 2025.
Analizand nivelul de competente digitale la nivelul intregii populatii, Indexul arata faptul ca Romania se situeaza cu 31% sub media Europei Centrale si de Est, la acest capitol. Conform analizei realizate de Microsoft, abilitatile digitale sunt strans corelate cu rezultatele economice si societale, incluzand inovatia, productivitatea, nivelul salariului mediu sau calitatea mediului inconjurator, spre exemplu.
La randul sau, si gradul de digitalizare a serviciilor publice se coreleaza puternic cu productivitatea, inovatia si nivelul salariului mediu dintr-o tara si are rolul de a stimula exponential progresul digital, in ansamblul sau iar, la aceasta categorie, Romania inregistreaza un scor cu 30% sub media regiunii.
“Transformarea digitala nu mai reprezinta astazi o posibilitate, este o certitudine in fata careia ne aflam deja. Pentru a putea trasa corect premisele viitorului digital, trebuie insa sa avem o imagine clara asupra pozitiei noastre curente si asupra oportunitatilor care ne asteapta. Totodata, este important sa intelegem modul in care accelerarea progresului tehnologic ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei si societatii romanesti. Ne dorim sa contribuim la transformarea Romaniei intr-un centru digital regional, de unde sa «exportam» inovatie, nu talente si credem ca Digital Futures Index poate reprezenta inceputul unei conversatii despre modul in care putem infaptui acest lucru. Ne propunem, asadar, sa conturam o harta a dezvoltarii digitale in regiune si sa pozitionam Romania in centrul acesteia”, afirma Daniel Rusen, Director de Marketing si Operatiuni, Microsoft Romania.
Asadar, statele avansate din punct de vedere digital sunt mai inovatoare, au economii mai competitive si mai eficiente, si inregistreaza un nivel mai scazut de poluare, iar prin accelerarea digitalizarii, atat Romania, cat si intreaga regiune a Europei Centrale si de Est pot accelera procesul de evolutie si crestere sociala si economica. Astfel, incurajarea transformarii tehnologice, in special prin investitii in infrastructura digitala si prin dezvoltarea de competente digitale, reprezinta una dintre strategiile fundamentale pe care Romania ar trebui sa le aiba in vedere pentru a-si putea defini un viitor sustenabil si pentru a-si mentine competitivitatea economica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter