Dendrio, companie antreprenoriala romaneasca specializata in integrarea solutiilor IT&C, parte a Bittnet Group si Amazon Web Services (AWS), cea mai mare si cuprinzatoare platforma Cloud la nivel mondial, au realizat un studiu despre adoptia solutiilor Cloud in companiile romanesti. Obiectivul cercetarii realizate a fost de a intelege nivelul de adoptie a tehnologiilor de tip Cloud in cadrul companiilor din Romania, ce tip de Cloud folosesc acestea, care sunt provocarile intalnite in utilizarea Cloud-ului, ce mecanisme de reducere a costurilor folosesc sau care este bugetul dedicat dezvoltarii angajatilor care utilizeaza noile tehnologii.
„Conform statisticilor Eurostat, Romania se afla pe ultimele locuri in UE in clasamentul gradului de digitalizare, iar in ceea ce priveste rata de adoptie a serviciilor Cloud, in 2020, doar 16% dintre companii aveau implementate astfel de servicii. Companiile romanesti sunt inca sceptice in adoptarea acestor tehnologii, desi acestea le pot furniza un adevarat avantaj competitiv. Pandemia a adus companiile in situatia in care au inceput sa simta nevoia de digitalizare in contextul muncii si al proceselor realizate de la distanta. Astfel, organizatiile care utilizeaza astfel de servicii pot supravietui mai bine in conditii de stres, deoarece pot lucra de oriunde si oricand, pot lansa mai rapid produse noi pe piata, pot oferi servicii mai inteligente si cu costuri de operare semnificativ reduse prin utilizarea automatizarilor si a inteligentei artificiale si se pot proteja mai bine impotriva atacurilor cibernetice. Prin studiul realizat impreuna cu partenerii nostri de la AWS ne-am dorit sa intelegem care sunt provocarile si obiectiile ce determina companiile locale sa evite implementarea solutiilor de Cloud,” a declarat Cristian Herghelegiu, CEO Dendrio Solutions si VP of Technology in cadrul Bittnet Group.
Studiul a relevat ca desi companiile au inceput in ultimii ani sa descopere avantajele oferite de Cloud, rata de adoptie ramane in continuare scazuta, 73% dintre companiile intervievate au declarat ca nu au un departament dedicat in propria companie. Acest lucru poate fi influentat atat de marimea organizatiei sau de nevoile pe parte de Cloud in raport cu serviciile oferite de furnizorul extern. Totodata, reticenta romanilor in adoptarea solutiilor de tip Cloud este legata in special de lipsa resurselor interne, precum si de posibile probleme in mentinerea sigurantei datelor.
In ceea ce priveste marimea departamentului de Cloud, 97% dintre companii au o echipa formata din 1-5 persoane, in timp ce 3% au peste 5 persoane. Externalizarea serviciilor Cloud inseamna in majoritatea cazurilor si o scadere a nevoii de resurse alocate in aceasta zona a departamentului IT. O echipa specializata poate insemna chiar si o persoana care mentine legatura cu furnizorul, solicita anumite servicii sau poate transmite sesizari. In functie de serviciile Cloud contractate, unele activitati pot ramane in grija departamentului intern de IT, aspect ce este discutat in momentul externalizarii.
In cazul companiilor care nu au un departament de Cloud, 60% au declarat ca nu utilizeaza servicii Cloud, 33% au externalizat sau urmeaza sa externalizeze acest serviciu, iar 7% dintre respondenti au deja in plan recrutarea de specialisti in acest domeniu. Rolul unui astfel de specialist este unul complex si tine de aspecte precum administrarea aplicatiilor, migrarea datelor, optimizarea costurilor sau securizarea accesului in aplicatii.
In privinta tipurilor de servicii de Cloud utilizate, pentru Cloud Public, Amazon Web Services, Microsoft Azure si Google Cloud se afla in topul preferintelor respondentilor, in timp ce Oracle Infrastructure Cloud, IBM Public CLoud si Alibaba Cloud sunt aproape necunoscute publicului din Romania. 49% dintre companiile cu departament dedicat prefera serviciile hibrid de Cloud. Acestea presupun ca organizatia sa gazduiasca pe serverele proprii aplicatii si date esentiale, cele secundare fiind gazduite de furnizorul de Cloud.
Pentru serviciile de Cloud Privat, Amazon Web Services Outpost, Microsoft Azure Stack, VMware vSphere sunt cele mai cunoscute printre respondentii din Romania, in timp ce Google Anthos, Open Stack, Red Hat OpenShift, CloudStack, Bare-metal Cloud, Pivotal CloudFoundry sunt extrem de putin cunoscute. Majoritatea companiilor continua sa isi tina datele pe serverele proprii si nu apeleaza la servicii de Cloud Privat.
Pentru o buna parte dintre respondenti, planurile pentru 2021 privind folosirea serviciilor Cloud sunt legate de optimizarea costurilor, 71% indicand acest lucru. Externalizarea solutiilor poate fi o solutie in acest sens, deoarece va duce la o scadere a bugetului alocat pe parte de resurse si infrastructura. De asemenea, 62% dintre persoanele intervievate au in plan testarea tehnologiei Cloud in propria companie si 78%, documentarea mai extinsa despre serviciile Cloud existente pe piata.
In ceea ce priveste planurile de invatare si formare pentru membrii echipei IT, in cazul companiilor care nu utilizeaza Cloud, 78% nu au in vedere un astfel de plan in viitorul apropiat. Acest lucru poate insemna fie ca pun accentul pe angajarea unor specialisti deja formati in domeniul Cloud, fie au in vedere externalizarea integrala a serviciilor de Cloud.
In companiile care utilizeaza Cloud si au in vedere un plan de invatare, 85% dintre respondenti au mentionat ca folosirea transferului de cunostinte de la angajat la angajat este cea mai populara metoda de a invata. Totodata, 76% dintre companii folosesc complementar si tutoriale, 59% folosesc platforme online de invatare, precum Udemy si 56% urmeaza cursuri oficiale de invatare precum cele oferite de Amazon Web Services. Din bugetul prevazut pentru proiectele de Cloud, 35% dintre companiile care au un plan de invatare aloca 5% sau mai putin pentru educarea si formarea angajatilor.
In legatura cu cele mai importante trei riscuri pentru companiile care au in vedere un plan de invatare pentru membrii echipei IT, 23% vad securitatea cibernetica ca principala problema, urmata de faptul ca organizatiile se afla in continuare intr-un deficit de resurse de securitate si de personal capabil sa raspunda in fata amenintarilor cibernetice. In contextul pandemiei si a muncii de la distanta, tot mai multe organizatii au fost atacate sau sunt in pericol de a fi atacate cibernetic.
„In urma cercetarii efectuate, interpretarea noastra generala este ca exista interes pentru dezvoltarea zonei Cloud, atat ca adoptie cat si ca parte de crestere a angajatilor. Avand in vedere ponderea companiilor care deja investesc sau doresc sa investeasca in acest domeniu, suntem inca la inceput de drum, scepticismul in randul acestora este in continuare la nivel inalt, multe necunoscand inca avantajele pe care Cloud-ul le poate aduce in desfasurarea mai buna a activitatii lor. Pentru companiile IT, dar si pentru orice alta organizatie care doreste sa faca din tehnologiile moderne un avantaj competitiv, Cloud-ul reprezinta o resursa pretioasa, chiar daca deocamdata prea putin accesata in tara noastra,” a declarat Irina Margescu, Cloud Business Enabler la Dendrio.
Studiul „Dendrio & AWS - Adoptia solutiilor Cloud in companiile romanesti” a fost realizat in perioada iunie-iulie 2021, culegerea datelor fiind efectuata de Mercury Research. Au fost intervievati 152 de respondenti din companii prezente in 38 de judete ale Romaniei, care activeaza intr-o varietate de industrii si au diferite dimensiuni, incepand de la 0-50 si pana la peste 500 de angajati. Marea majoritate a companiilor, 35, activeaza in domeniul comertului, 28 in productie, 27 in servicii si 20 in constructii. In ceea ce priveste cifra de afaceri, cele mai multe dintre acestea, 37%, au avut venituri cuprinse intre 1 si 4,9 milioane de lei in anul 2020, 23% intre 10-49 milioane de lei, 17% intre 5-9,9 milioane de lei, 12% sub 1 milion de lei, 6% intre 50 si 100 milioane de lei si 5% peste 100 milioane de lei. Dintre persoanele intervievate, 52% sunt CEO, administratori, antreprenori sau fondatori, 38% ocupa functii precum CFO, Director financiar sau Director operatiuni, in timp ce 10% au pozitia de CTO, CIO, IT Manager, Director departament IT, Responsabil IT.