RO EN
Coșul este gol

CIEL: Automatizarea proceselor poate reduce costurile operationale cu pana la 40%

Aproximativ 67% dintre antreprenorii romani au renuntat sa mai astepte programul de digitalizare prin fonduri nerambursabile, promis de stat incepand din iulie 2020, preferand astfel sa isi doteze afacerile cu solutii software din cheltuieli proprii, in special pentru a evita pierderi necontrolate, arata un studiu realizat de CIEL Romania, producator si furnizor de solutii software.
In vara anului 2020, statul roman anunta ca va lansa un program de digitalizare a IMM-urilor, cu posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile intre 30.000 euro si 100.000 euro, pentru ca firmele afectate de pandemie sa se doteze cu echipamente IT si solutii software. Promis in urma cu noua luni, programul de accesare fonduri nerambursabile nu a fost lansat pana in acest moment.
Potrivit analizei CIEL Romania, in perioada noiembrie 2020-aprilie 2021, antreprenorii romani si-au digitalizat afacerile din fonduri propria, fara sa mai astepte lansarea programului de digitalizare prin fonduri de la stat, din urmatoarele motive:
- Scepticism: 83% cred ca programul de fonduri nerambursabile nu va fi lansat in viitorul apropiat sau ca nu va mai fi lansat deloc
- Necesitate: 62% dintre firme au investit in solutii digitale din nevoie
- Impact negativ asupra business-ului: 60% cred ca amanarea digitalizarii genereaza pierderi pe termen lung
“Cele mai multe firme s-au digitalizat fortat si doar cu solutiile necesare pentru a-si putea sustine afacerile in continuare. Insa au nevoie sa faca investitii suplimentare pentru a-si dezolva business-urile. De aceea, un ajutor din partea statului, cum sunt fondurile europene nerambursabile, nu ar mai trebui intarziat - ar fi o sursa de oxigen atat pentru business-uri pentru a putea creste, cat si pentru revigorarea economiei”, explica Roxana Epure, Managing Partner CIEL Romania.
Pentru a se digitaliza cu solutii software in perioada pandemiei, firmele mici au cheltuit in medie 500 euro, iar cele medii si mari, peste 2.000 euro. In general, firmele au investit in softuri de management al stocurilor si vanzarilor, cu scopul de a automatiza activitati manuale repetitive cu un nivel mare de eroare umana si de a creste nivelul productivitatii. Astfel, prin automatizari, costurile operationale sunt reduse cu pana la 35%-40%.
“Daca in vara trecuta unii antreprenori nu au mai facut investitii asteptand sa aplice la programul de fonduri nerambursabile, incepand din noiembrie 2020, cu ocazia Black Friday, firmele au inceput sa investeasca in digitalizare. Astfel, in aprilie 2021 au ajuns sa aloce bugete mai mari cu 65% decat in perioada aprilie-octombrie 2020 pentru a se dota cu softuri de automatizare a proceselor”, adauga Roxana Epure, Managing Partner CIEL Romania.
De asemenea, studiul arata ca pana la 85% dintre companii intentioneaza sa investeasca bugete proprii in digitalizare pana la finalul anului 2021, in cazul in care nu va fi lansat programul de fonduri nerambursabile. In schimb, daca programul ar fi lansat in aceasta vara, aproape toti proprietarii de afaceri (98%) sunt tentati sa aplice pentru fonduri nerambursabile de digitalizare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter