RO EN
Coșul este gol

CHARISMA: Un sistem ERP faciliteaza gestionarea modificarilor modului de lucru

Locurile de munca evolueaza in mod constant, pe masura ce afacerile se digitalizeaza. Schimbarile sunt implementate la toate nivelurile unei organizatii, iar procesele vechi sunt eliminate treptat pentru a utiliza cat mai bine resursele disponibile. Cu toate acestea, astfel de initiative duc frecvent la modificari extinse ale proceselor interne, care nu sunt intotdeauna usor de gestionat fara un sistem ERP.
Acest tip de sistem este gata oricand sa sprijine comunicarea si implementarea unor astfel de schimbari interne. Astfel, ERP si Change Management sunt concepte strans legate in lumea afacerilor si a tehnologiei.
 
Ce este Change Management?
Managementul schimbarii cuprinde toti pasii pe care ii fac companiile pentru a pregati si pentru a sprijini o schimbare a fluxului intern de lucru.
Acest proces include diversele metodologii utilizate pentru optimizarea resurselor, bugetele alocate si operatiunile existente ale proiectelor. Insa, Change Management cuprinde mai mult decat proiecte. Astfel, acesta are in vedere angajatii si rolurile lor, printre altele. Sprijinirea si pregatirea personalului unei afaceri pentru implementarea unor modificari la nivel intern ajuta afacerea sa prospere si sa functioneze in parametrii doriti.
O procedura de Change Management este ampla si se intinde pe o perioada destul de lunga de timp, insa atunci cand folosesti un soft ERP totul poate fi mult mai simplu si rapid. Un sistem de planificare a resurselor intreprinderii reprezinta cheia unui Change Management de succes!
 
Cum contribuie ERP la procesul de Change Management?
Un sistem ERP poate ajuta procesul de Change Management al unei afaceri sa fie fluid. Companiile care utilizeaza un software de planificare a resurselor sunt mai bine pregatite in fata tuturor provocarilor legate de accesul la date si de pierderea informatiilor in timpul unei transformari interne.
Iata patru moduri in care un software ERP poate ajuta procesul de Change Management:
 
1. Efectuarea de schimbari informate
Folosind instrumente de raportare dinamica, software-ul ERP indica unde trebuie facute anumite schimbari in cadrul organizatiei. Accesul la rapoarte de business intelligence care cuprind activitatile tuturor departamentelor dezvaluie diverse sanse de imbunatatire ale proceselor si de redistribuire a responsabilitatilor. In cazul in care compania functioneaza fara un software consolidat de management al afacerii, aceste oportunitati de schimbare pot fi luate in considerare, doar atunci cand profitabilitatea este amenintata.
Cu software-ul ERP, schimbarile pe care o firma le initiaza sunt proactive. Eforturile de Change Management care sunt conduse de directori informati pot fi de mare succes.
 
2. Acces la informatii
Atat pentru directorii companiei, cat si pentru membrii individuali ai echipei, accesul la informatii corecte este imperativ pentru a sustine eficient managementul schimbarii. In timpul unei transformari interne, toti membrii companiei ar trebui sa aiba acces la aceleasi date.
Un sistem ERP ofera o singura sursa de adevar pe care toti angajatii o pot accesa pentru a ramane la curent cu logistica unei schimbari la scara larga in companie. Procedand astfel, schimbarea se bazeaza pe claritate si transparenta intre directori, management si membrii echipei. O conducere cu aceste prioritati stimuleaza incredere in intreaga companie si descurajeaza rezistenta la schimbare.
 
3. Comunicare
Comunicarea corecta a modificarilor interne catre toti cei afectati este necesara in scopuri logistice, dar si pentru transmiterea intentiei schimbarii. Fara o intelegere a rezultatului dorit, cei afectati in cadrul companiei pot fi lipsiti de directie.
Permiterea unui sistem ERP sa faciliteze aceasta schimbare asigura existenta unor canale de comunicare deschise intre toate departamentele implicate.
 
4. Protejarea datelor
In mijlocul transformarii tale interne, datele neprotejate risca sa fie traduse gresit, duplicate sau pur si simplu pierdute. Cu software-ul ERP, orice redundanta si inexactitate a informatiilor este identificata imediat. Integrarea bazelor de date din fiecare departament printr-un sistem ERP asigura ca informatiile sunt verificate si accesibile intr-un spatiu protejat.
A avea un soft ERP pentru a mentine acuratetea si securitatea datelor interne ale companiei, permite eforturilor de Change Management sa prioritizeze implementarea modificarilor in afara preocuparilor administrative. Directorii si sefii de departamente sunt astfel mai liberi sa se concentreze pe schimbarile din dinamica de lucru si sa pastreze convingerile de baza ale companiei pe tot parcursul transformarii.
 
5. Cresterea puterii de schimbare
Conectarea companiei cu o solutie ERP poate sprijini initiativele de schimbare, dezvaluind totodata oportunitati de crestere viitoare. Cu solutia ERP potrivita, managementul schimbarii poate fi eficient, sigur si colaborativ.
 
9 sfaturi pentru un Change Management de succes
 
1. Creeaza un obiectiv convingator
O viziune clara asupra unui tel este baza unui management eficient al schimbarii. Liderii trebuie sa comunice un motiv convingator pentru schimbare, explicand modul in care aceasta se aliniaza cu misiunea si valorile organizatiei. Aceasta viziune ar trebui sa inspire si sa motiveze angajatii, ajutandu-i sa inteleaga beneficiile schimbarii.
 
2. Comunica deschis si frecvent
Comunicarea eficienta este esentiala in perioadele de schimbare. Liderii ar trebui sa ofere actualizari regulate angajatilor, abordand preocuparile acestora si tinandu-i informati despre progresul si impactul modificarilor luate in vizor. Transparenta genereaza incredere si reduce incertitudinea, ceea ce poate ajuta la atenuarea rezistentei si la promovarea unui mediu de lucru placut.
 
3. Construieste o echipa puternica de Change Management
Managementul schimbarii necesita o echipa dedicata, cu abilitatile si expertiza potrivite cu privire la acest proces.
Identifica persoanele care sunt pasionate de conducerea schimbarii si pune-le la conducerea acestui proces. Aceasta echipa ar trebui sa includa reprezentanti din diferite departamente in parte, pentru a asigura o intelegere cuprinzatoare a impactului si a cerintelor schimbarii.
 
4. Elaboreaza un plan de Change Management
Un plan de management al schimbarii bine structurat contureaza pasii si activitatile necesare pentru implementarea cu succes a modificarilor discutate. Acesta ar trebui sa includa obiective clare, un calendar, alocarea resurselor si strategii pentru abordarea potentialelor riscuri si provocari. Planul ar trebui sa fie suficient de flexibil pentru a permite ajustari, oferind in acelasi timp o foaie de parcurs bine stabilit.
 
5. Identifica si abordeaza rezistenta
Schimbarea declanseaza adesea rezistenta din partea angajatilor care se pot teme de necunoscut sau percep Change Management-ul ca pe o amenintare. Identifica proactiv sursele potentiale de rezistenta si dezvolta strategii pentru a le aborda. Implica angajatii in procesul de schimbare, solicitandu-le contributia, oferindu-le instruire si sprijin, abordand preocuparile lor cu empatie si intelegere.
 
6. Implica angajatii
Ofera-le angajatilor oportunitati de a participa la procesul de luare a deciziilor, de a-si impartasi ideile si de a contribui la initiativa de schimbare.
Incurajeaza colaborarea, ofera programe de formare si dezvoltare, astfel incat sa imbunatatesti competentele si recompenseaza angajatii pentru eforturile si realizarile lor in timpul procesului de Change Management.
 
7. Ofera suport continuu
Schimbarea necesita adesea ca angajatii sa dobandeasca noi competente sau sa le adapteze pe cele existente. Ofera programe cuprinzatoare de formare pentru a te asigura ca acestia obtin cunostintele si instrumentele de care au nevoie. Ofera suport continuu, coaching si mentorat pentru a ajuta angajatii sa faca tranzitia in mod lin si sa abordeze cu incredere orice provocare ce le apare in cale.
 
8. Monitorizeaza progresul si ajusteaza-l
Monitorizeaza in mod regulat progresul initiativei de schimbare si colecteaza feedback de la angajati. Evalueaza daca rezultatele dorite sunt atinse si identifica zonele care necesita ajustari sau sprijin suplimentar. Aceasta evaluare continua permite liderilor sa ia decizii in cunostinta de cauza si sa perfectioneze strategia de schimbare dupa cum este necesar.
 
9. Sarbatoreste succesele
Recunoaste si sarbatoreste reperele si realizarile de-a lungul procesului de Change Management. Recunoaste eforturile si contributiile persoanelor si ale echipelor care au acceptat schimbarea si au privit-o in mod pozitiv. Sarbatorirea succeselor nu numai ca ridica moralul, ci intareste si valoarea schimbarii si incurajeaza o cultura a imbunatatirii continue.
Gestionarea eficienta a schimbarii organizationale este esentiala pentru succesul pe termen lung al oricarei organizatii. Urmand aceste strategii, poate fi conceput un mediu de sustinere, poate fi minimizata rezistenta si poate fi maximizata implicarea si productivitatea angajatilor in perioadele de schimbare.
Aminteste-ti ca schimbarea este o calatorie si, prin promovarea comunicarii deschise, motivarea angajatilor si adaptarea strategiilor dupa cum este necesar, compania poate deveni mai puternica si mai rezistenta in timp.
 
*** Articol realizat de Totalsoft, companie ce ofera solutii si sisteme Charisma ERP si CRM complete pentru managementul resurselor companiilor din orice sector de activitate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter