RO EN
Coșul este gol

CCIR: Inmatricularea societatilor va fi posibila si prin proceduri exclusiv electronice

Camera de Comert si Industrie a Romaniei si SCA Piperea si Asociatii au organizat in ziua de 24 noiembrie 2022 conferinta „Noua lege a Registrului Comertului”. Noul act normativ, intrat astazi in vigoare - Legea nr. 265/2022, aduce modificari esentiale atat infrastructurii Registrului comertului si regimului publicitatii comerciantilor si a activitatilor lor esentiale, cat si unor legi esentiale pentru economia si societatea romaneasca, cum este de exemplu Legea societatilor.
Cea mai importanta modificare a noii a legii Registrului Comertului se refera la faptul ca inmatricularea societatilor va fi posibila si prin proceduri exclusiv electronice. Daca pana acum, documentatia de infiintare se putea depune online, certificatul de inregistrare insa se emitea numai in format tiparit. Noua lege si, implicit, noua procedura vor permite emiterea certificatului de inregistrare direct in format electronic, astfel ca aceasta se va putea derula si online.
„CCIR este intemeietorul registrului comertului, institutie care a plecat de la zero, dupa evenimentele din 1989. La momentul respectiv, nou infiintatele camere de comert au primit o lege si atat. Nu s-a primit absolut nimic si practic totul a fost cladit de la zero cu aportul agentilor economici care incepeau sa se infiinteze dupa Revolutie. Revenind la subiectul conferintei, de cativa ani sesizam discrepante intre cei care depun bilantul la Fisc si cei care figureaza ca fiind inregistrati si in functiune la Registrul Comertului. Adica avem 1.106.206 milioane firme, dintre care au depus bilantul numai 802.243. Sunt jumatate, care nu se regasesc nicaieri, ca fiind in realitate active. Sper ca acest lucru sa se reglementeze prin digitalizarea administrativa, sa vedem bazele de date ale Fiscului si Ministerului Justitiei corelate astfel incat sa aiba o marja de eroare de doar cateva mii de firme, dar nu cifre de aceasta dimensiune”, a declarat presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
„Prin noua lege se inlocuieste judecatorul delegat la Registrul Comertului cu registratorul comercial. Totodata, s-a operat o distinctie majora cu privire la competenta judecarii plangerii impotriva deciziilor registratorul comercial: la comerciantii persoane fizice plangerile depuse de acestia se judeca la judecatorii, iar plangerile depuse de persoanele juridice se judeca la tribunal. Tot asa, caile de atac se muta la tribunal, respectiv la curtea de apel. Sunt multe lucruri care sunt de criticat in aceasta lege, care contine ciudatenii care compun un puzzle ce nu e bine asamblat. De exemplu, la constituirea electronica a SRL-urilor, se renunta la probarea capitalului subscris si la dovada detinerii actelor privitoare la titlurile de proprietate, comparativ cu legea spalarii banilor unde este nevoie de aceasta proba”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter