Prefectul Capitalei, Toni Grebla, a vorbit marti despre o "indolenta" a autoritatilor locale in ce priveste consolidarea antiseismica a cladirilor, in conditiile in care "an de an" fonduri europene de la Ministerul Dezvoltarii raman neconsumate.
"S-a inventat un concept care se cheama 'capacitatea administrativa'. Eu l-as inlocui cu indolenta - deci este indolenta unor oameni din administratie care nu pregatesc temeinic proiectele pentru a putea sa purceada la reabilitarea, la consolidarea antiseismica a cladirilor. In ultimii 15 ani, niciun municipiu nu poate sa spuna, inclusiv municipiul Bucuresti - sau mai ales municipiul Bucuresti - ca nu a avut bani pentru reabilitarea cladirilor. An de an, fonduri de la Ministerul Dezvoltarii, fonduri europene, raman neconsumate, pentru ca nu suntem in stare sa muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidarea antiseismica si a le transpune in practica. Cred ca anul trecut, in anul 2022, cateva cladiri pe care le numeri pe degetele de la o singura mana au fost consolidate antiseismic", a aratat Grebla in cadrul unei declaratii de presa.
El a mentionat ca in Planul National de Redresare si Rezilienta sunt prevazute fonduri in vederea consolidarii cladirilor si ca autoritatile locale trebuie sa se mobilizeze pentru a le accesa.
"Mai ales ca avem acum bani si in PNRR, trebuie ca autoritatile, in special primariile, sa se mobilizeze pentru a realiza ca acum este momentul, ca acum avem si fondurile necesare, ca acum este si emotia publica generata de cumplita tragedie care s-a batut asupra poporului turc si a poporului sirian. Ar trebui ca si acest ultim tragic eveniment sa ne trezeasca la realitate si sa ne mobilizeze, sa ne constientizeze cu privire la faptul ca este necesar sa consolidam cladirile vechi ale Bucurestiului. In primul rand, din punct de vedere al sigurantei cetatenilor. Si, in al doilea rand, pentru ca asa vom pastra orasul istoric, orasul vechi, cladirile vechi, unele monumentale, le vom pastra si pentru generatiile viitoare", a declarat prefectul.
El a mentionat ca, potrivit rapoartelor Inspectiei de Stat in Constructii, lucrarile de interventie realizate pana in prezent au respectate proiectele, iar imobilele consolidate pot rezista la cutremure de 8 grade pe scara Richter.
Toni Grebla a apreciat ca, in ce priveste pregatirea post-cutremur, exista dotarea suficienta, iar cei responsabili stiu cum trebuie sa intervina intr-o astfel de situatie.
"La acest capitol, dupa parerea mea, ISU, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Comitetele municipale pentru Situatii de Urgenta stau mult mai bine. Am facut exercitii, exista dotarea suficienta, exista un plan pe care il avem aprobat si fiecare entitate care se implica post-cutremur in operatiunile de salvare, de inlaturare a pagubelor stie foarte bine ce are de facut. Stam rau insa la capitolul consolidarea antiseismica a cladirilor", a spus el.
Prefectul a adaugat ca in cazul unui seism, populatia va putea fi adapostita temporar in scoli, institutii de stat sau in sali de sport.
"Sunt stabilite punctele, dar nu sunt puncte care astazi sunt operationale, pentru ca este vorba de scoli, institutii de stat, sali de sport si asa mai departe, care imediat, daca Doamne fereste se intampla un cutremur, pot fi folosite pentru o adapostire temporara. Exista internatele, exista scolile, exista internatele de licee, ale facultatilor, pentru ca in cazul unor asemenea evenimente, sigur, cursurile facultatilor, programul de functionare a scolilor se intrerupe, astfel incat exista spatii suficiente pre-determinate pentru un asemenea nedorit eveniment", a subliniat el. Pentru informatii suplimentare, click aici!