Saint-Gobain Romania si ENGIE Romania anunta incheierea unui parteneriat pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Romania, amplasat pe terenul fabricii de sticla a companiei. Rezultatul acestui parteneriat va fi un sistem de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalata de 8,6 MWp, pentru producerea de energie regenerabila ce deserveste situl industrial de la Calarasi. Energia produsa va fi folosita 100% pentru autoconsum.
ENGIE Romania va contribui la eforturile de decarbonizare ale Saint-Gobain Romania, prin dezvoltarea acestui parc fotovoltaic si prin furnizarea de energie verde. In acest fel, Saint-Gobain isi consolideaza pozitia de lider mondial, orientat catre inovatie pe piata constructiilor, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 nu doar prin solutiile oferite pentru cladiri eficiente energetic, ci si prin reducerea emisiilor in procesele sale de fabricatie. Panourile fotovoltaice montate la sol vor asigura aproximativ 20% din necesarul de energie electrica al fabricii de sticla de la Calarasi, fiind evitate peste 2.400 tone CO2 pe an. Cantitatea de energie verde produsa este estimata la peste 14.000 MWh/an.
Intr-un context dinamic si volatil al pietei de energie, productia de energie electrica din surse regenerabile pe situl de la Calarasi este o solutie sustenabila care ofera predictibilitate asupra costurilor si, in acelasi timp, o reducere semnificativa a amprentei de carbon.
„Parteneriatul cu Saint-Gobain reprezinta inca un pas spre consolidarea expertizei noastre in oferirea de solutii energetice verzi, personalizate pentru nevoile clientilor nostri. Suntem foarte mandri ca am fost alesi de Saint-Gobain – un jucator industrial emblematic, determinat sa reduca emisiile de CO2 – sa facem parte din calatoria lor spre un viitor mai verde", a declarat Eric Stab, Presedinte Director General ENGIE Romania.
„Pentru Saint-Gobain, sustenabilitatea reprezinta una dintre prioritatile noastre, iar aceasta investitie este un pas firesc in atingerea obiectivelor de mediu in Romania, contribuind substantial la reducerea amprentei de carbon, in linie cu planul strategic Grow & Impact, care subliniaza angajamentul nostru ferm de a proteja resursele existente si de a atinge neutralitatea carbonului pana in 2050. Speram ca aceasta initiativa sa fie un exemplu de urmat pentru intreaga industrie care face deja eforturi in directia practicilor prietenoase cu mediul si suntem siguri ca, astfel, reusim sa consolidam in continuare, prin actiuni concrete, scopul nostru, si anume de a face lumea in care locuim un loc mai sustenabil”, a spus Ovidiu Pascutiu, CEO Saint-Gobain Romania.
La nivel mondial, Grupul Saint-Gobain s-a angajat sa reduca emisiile de carbon cu 33% pana in 2030 fata de 2017, fiind deja implementate numeroase programe si masuri pentru a sustine acest obiectiv, precum determinarea unui pret intern al carbonului atat pentru investitii, cat si pentru proiectele de cercetare si dezvoltare. Acest demers a fost aplicat pentru a ghida toate deciziile operationale in vederea generarii unui continut redus de carbon si pentru a atinge scopul Grupului – „Making the World a Better Home”.
Lider al solutiilor de energie cu emisii reduse de CO2, ENGIE actioneaza pentru accelerarea tranzitiei catre o economie cu impact neutru asupra mediului inconjurator. Compania pune la dispozitia clientilor solutii personalizate de energie verde, avand obiectivul de a elimina echivalentul a 45Mt CO2 in fiecare an si de a atinge neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de carbon pana in 2045.