RO EN
Coșul este gol

PMB: Cunoasterea, increderea si banii sustin impreuna programul de consolidari

Primarul General, Nicusor Dan, a participat la dezbaterea „De ce uitam? Ce am facut cu cladirile degradate?”, eveniment organizat la Academia Romana cu prilejul marcarii a 44 de ani de la cutremurul din 1977.
In cadrul discutiilor, Primarul General, Nicusor Dan, a amintit faptul ca Bucurestiul este capitala cea mai vulnerabila din punct de vedere seismic din Uniunea Europeana si a prezentat principalele directii de actiune intreprinse de actuala administratie:
„Ani de zile autoritatile nu au constientizat aceasta problema. A fost un impuls in anii 1998-2000, apoi a ajuns in plan secundar.
Pentru administratia pe care o conduc acest domeniu reprezinta o prioritate si de aceea am facut o serie de schimbari la conducerea Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).
Totodata, am identificat mai multe probleme la nivelul Primariei Capitalei in acest domeniu pentru care deja am facut un plan de solutii: Municipalitatea are nevoie de trei componente esentiale pentru accelerarea programului de consolidari: in primul rand o cunoastere exacta a situatiei- pentru aceasta este nevoie de o expertiza extinsa, clara a cladirilor din Bucuresti, ne propunem anul acesta sa expertizam 500.000 mp de imobile, recladirea increderii proprietarilor astfel incat sa putem da exemple concrete locuitorilor din cladirile cu risc seismic, sa le aratam ca ne tinem de cuvant si ca pur si simplu pot sti exact, de la inceput, cat vor costa si cat vor dura lucrarile, iar aceste termene sa fie respectate cu strictete si nu in ultimul rand de fonduri: este nevoie de bani, subiect sensibil in aceasta perioada. Exista deschidere la nivelul Guvernului, salutam initiativa Ministerului Dezvoltarii de a schimba cadrul legislativ astfel incat lucrarile sa se poata desfasura mai rapid.
In varianta in lucru a PNRR-ului, mai multe cladiri municipale urmeaza sa fie consolidate prin acest program si acesta este un lucru foarte bun”.
Primarul General a mai completat: “ Vom sparge monopolul lucrarilor de renovare si consolidare creat de vechea administratie prin companiile municipale si ne vom deschide catre piata privata a constructiilor, pentru a accelera procesul de consolidare”.
Chiar astazi Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a lansat in SEAP urmatoarele licitatii publice:
1. “Acordul Cadru - Servicii de expertizare tehnica, elaborare studiu istoric si tema de proiectare pentru imobile din Municipiul Bucuresti: Lot I pentru Imobile Monumente Istorice/Zone Construite Protejate, Lot II pentru Imobile cu caracteristici obisnuite”. (500.000 mp de imobil de expertizat in urmatorii doi ani)
2. “Servicii de proiectare si asistenta tehnica din partea proiectantului pentru lucrari de consolidare si reabilitare a unor imobile situate in Municipiul Bucuresti”: Lot I - str. Dianei 2, Lot II - Str. Sfintilor 13, Lot III str. Franceza 32, Lot IV - Calea Mosilor 82, Lot V- str. Mihai Voda 13.
La eveniment au mai participat acad. Ioan-Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane, Andrei Muraru, Consilier prezidential, Administratia Prezidentiala, Cseke Attila, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si Paul Racovita, Inspector general, Inspectoratul de Stat in Constructii.
Conform celei mai recente variante a listei imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic, in Bucuresti exista 358 de imobile incadrate in clase de risc seismic, inclusiv Rs I.
Majoritatea acestor cladiri au regim de proprietate mixt - proprietate privata persoane fizice si/sau juridice si proprietate de stat - cu functiune locuinte si/sau locuinte si spatii cu alta destinatie.
Perioada 2016-2020: sunt in curs de consolidare 23 de imobile, toate fiind in diverse stadii de executie. La cinci dintre acestea urmeaza receptia la terminarea lucrarilor (RTL)
In prezent sunt puse in siguranta in asteptarea consolidarii 37 de imobile. Toate aceste imobile au cota parte in proprietatea PMB si sunt administrate de AFI.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter