In perioada 26 - 30 octombrie, CSR Europe, cea mai importanta retea de afaceri pentru responsabilitate sociala corporativa, va organiza summit-ul european anual ODD (Obiective pentru Dezvoltare Durabila). Concentrat asupra “Parteneriatelor de impact pentru o reconstructie mai buna”, evenimentul va reuni vorbitori recunoscuti pe plan international dintr-o gama larga de sectoare si va invita liderii de afaceri, federatiile industriale si factorii de decizie politici din UE sa isi uneasca fortele pentru Pactul European pentru o Industrie Sustenabila. Pactul isi propune crearea unor punti de legatura intre silozurilor economice ale UE - peste granite si lanturi de valoare - pentru a incuraja transformarea necesara realizarii obiectivelor ONU de dezvoltare durabila, in conformitate cu directia stabilita de presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Virtual, gratuit si deschis pentru oricine, Summit-ul va oferi participantilor oportunitatea de a stabili conexiuni, de a participa la dialoguri bazate pe solutii si de a obtine cele mai recente informatii de la liderii de afaceri, federatiile industriale si factorii de decizie politici ai UE, pe parcursul a numeroase sesiuni plenare, pe subiecte precum:
- The European Pact for Sustainable Industry: Building Back Better Together - cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si comisarul european pe Justitie, Didier Reynders, precum si cu executivi de top din Europa.
- Sustainable Finance for Business Transformation - cu comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, alaturi de MEPs Pascal Canfin si Sirpa Pietikainen.
- Circular Economy
- Environmental Protection & Human Rights in Supply Chains - cu Björn Böhning, reprezentant al Presedintiei germane a Consiliului European.
- The Future of Work is Now - cu presedintele CSR Europe Etienne Davignon si comisarul european pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Transformarea Green Deal intr-o poveste de succes
Construind 2019 CEO Call to Action for a Sustainable Europe - sustinuta de 380 de directori executivi din Europa - CSR Europe va lansa la Summit, de asemenea, Cartea alba pentru 2020, in colaborare cu Globescan. Pentru depasirea crizei COVID-19 si o reconstructie mai buna, leadershipul in domeniul sustenabilitatii presupune o investitie suplimentara care depaseste cu mult granitele companiilor; inclusiv investitii in intregul sector si in lanturile valorice ale intreprinderilor. Acest lucru necesita o schimbare in gandire, educatie, maniera de lucru, productie, consum si investitii. La toate nivelurile, de la local la global, CSR Europe, membrii si partenerii sai, considera ca toata lumea are datoria de a colabora in mod constructiv, activ si continuu pentru a proteja viata pe Pamant.
Frans Timmermans, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, a declarat: “Nu avem de ales decat sa actionam. Am lansat Pactul verde pentru a schimba directia de crestere pe termen lung si pentru a stabili modul in care vom construi viitorul, indiferent daca este vorba de energie, industrie, agricultura, alimente sau biodiversitate. In timp ce luptam impotriva crizelor economice si de sanatate care au pus stapanire pe viata noastra de zi cu zi, nu putem uita de amenintarea crizei climatice. Costul actiunii climatice poate parea ridicat, dar este mult mai mic decat costul inactiunii”.
Etienne Davignon, presedintele CSR Europe, a declarat: “Business as usual nu mai este o optiune. Intreprinderile, mari si mici, si fiecare federatie industriala, trebuie sa adopte o abordare durabila si incluziva a cresterii. Criza COVID-19 ne atrage atentia urgent sa ne indeplinim datoria de a ne pasa si datoria de a colabora. Pactul european pentru industrie durabila va reprezenta un sprijin pentru intreprinderile si federatiile sectoriale ale acestora - facand astfel pactul verde un succes”.
Ilham Kadri, CEO Solvay: “Aproximativ 380 de CEO, inclusiv eu, solicita un Nou Pact pentru Europa. De aceea, la Solvay, impreuna cu CSR Europe, tocmai am lansat Pactul european pentru industria durabila (2021-2024). Tinta noastra este indrazneata: sa acceleram trecerea de la o economie de volum la o economie de valoare partajata, fara a lasa pe nimeni si niciun talent in urma. Obiectivul nostru este clar: pana in 2024, dorim ca toate sectoarele si federatiile europene din industrie sa lanseze o strategie de sustenabilitate matura si integrata. Facem apel la toata lumea, nu doar la marile companii; Sustenabilitatea ar trebui sa devina motorul cresterii incluzive si ecologice a celor 27 de milioane de intreprinderi din Europa”.
Francesco Starace, CEO Enel: “Trebuie sa profitam de aceasta ocazie pentru a ne regandi modelele de business, accelerand tranzitia verde si transformarea digitala, in acelasi timp facand sustenabilitatea o parte centrala a economiei noastre”.