"Problema eficientei energetice in Romania nu este inca apasatoare, si de aceea lucrurile stau la limita. Majoritatea investitorilor, dezvoltatorilor, merg la «buza» legii in ceea ce priveste eficienta energetica si sunt constructii finalizate acum sau care urmeaza sa se termine intr-un an sau doi. Cum verificam ca aceste prevederi sunt conforme, dincolo de calculul simplist G, care se solicita la autorizare, si un certificat de performanta energetica, care in foarte putine cazuri ajunge sa fie facut corect, cu evaluari in situ si nu este doar o formalitate? In completarea legislatiei pentru realizarea unui audit energetic ar trebui sa se impuna realizarea de teste si masuratori in situ, pentru a putea estima corect performanta energetica actuala a unei cladiri, estimare care are un impact foarte mare asupra solutiilor viitoare implementate. Mai ales in performanta economica a solutiilor date. Am vazut foarte multe reabilitari energetice facute prost, care mai mult au daunat cladirii, si beneficiarii au inceput sa conteste nevoia de crestere a performantei energetice a cladirilor. De asemenea, in realizarea auditului energetic ar trebui pus mai mult accentul pe abordarea holistica a proiectului. Ar trebui gandita si relationarea intre specialisti, pentru a putea gasi solutii eficiente", a spus Marius Soflete, inginer constructor, proiectant de case pasive si cofondator al biroului de proiectare Inginerie Creativa.
Specialistul a participat la videoconferinta EURO-Constructii, ce a avut loc ieri, 29 octombrie 2020.
Cea de-a treia editie a seriei de video-conferinte EURO-Constructii, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 29 octombrie 2020 si a avut ca subiect de dezbatere "Ce influenta vor avea Planul European Renovation Wave si Programul de finantare Casa Eficienta Energetic pe piata de constructii si in domeniile conexe?".
Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de aproximativ 4 ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in proiectare, constructie si auditori energetici, atingand aproape 2.000 de vizualizari pe Facebook si peste 200 pe Youtube. Partenerii videoconferintei sunt ROCKWOOL Romania, Rehau Polymer Romania, Hilti Romania, Aluprof, CAD-PLAN, Habitat for Humanity si Velux.
Inregistrarea video-conferintei poate fi urmarita aici!