RO EN
Coșul este gol

HAVRILET: Romania poate beneficia de 14 miliarde euro prin Fondul de Modernizare

Romania ar putea beneficia de 14 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare, dupa ce pretul certificatelor de emisii de dioxid de carbon s-a dublat, a declarat Niculae Havrilet, director si expert in cadrul Ministerului Energiei, prezent la o conferinta de specialitate.
"Fondul de Modernizare, care va fi gestionat de Ministerul Energiei si care se sustine din sistemul de trading al certificatelor de CO2, un fond din care care la inceputul initierii acestuia contam pe 6-7 miliarde de euro pana in 2027, odata cu dublarea pretului certificatelor este foarte posibil ca aceasta suma sa se dubleze si ea", a aratat oficialul din minister.
Potrivit acestuia, tara noastra va mai primi 1,6 miliarde de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta, pentru energie, la care se adauga si fondurile de tranzitie justa, pentru zonele unde se inchid termocentralele poluatoare.
"Deci fonduri foarte generoase, ne trebuie legislatie stabila, predictibila, sa nu fie modificata in urmatorii 10 ani, si alte mecanisme de incurajare, precum posibilitatea de a incheia contracte pe termen lung, de vanzare in avans al energiei, pe care investitorii il pot utiliza in relatia cu bancile", a continuat Havrilet, prezent la conferinta "Energia postcoronavirus", organizata de Profit.ro.
In ceea ce priveste contractele pe termen lung, investitorii pot face acest lucru inca de anul trecut, dupa ce Guvernul a emis o ordonanta.
"Ei pot incheia contracte pe perioada indelungata, de preferinta intre 7 si 10 ani, cu furnizori sau consumatori din industrie, ca un mecanism de garantare a fondurilor puse la dispozitie de catre banca. In acest zile se discuta la Parlament posibilitatea aprobarii prin lege a acestui mecanism", a completat Havrilet.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter