RO EN
Coșul este gol

BuildGreen: Noi reglementari privind calculul eficientei energetice a cladirilor

Incepand cu luna februarie a acestui an, vor intra in vigoare noi reglementari tehnice privind metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor. Astfel, piata constructiilor din Romania va face un important pas inainte prin alinierea la standardele si tendintele europene in materie de sustenabilitate.
Monitorul Oficial al Romaniei a publicat, pe data de 17 ianuarie, „Metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc 001-2022”. Stabilirea cerintelor minime de performanta pentru cladirile existente si cladirile noi cu consum de energie aproape nul (nZEB) este una dintre cerintele reglementate de noul regulamentul Mc 001.
„Versiunea actualizata a reglementarii Mc 001 a fost mult asteptata la nivelul intregului domeniu al constructiilor. Standardele nZEB sunt astazi un pas esential pentru dezvoltarea imobiliara in mod sustenabil, mai ales acum, cand performanta energetica si solutiile bazate pe energie regenerabila, neutralizarea amprentei de carbon si atingerea target-urilor impuse de Comisia Europeana reprezinta o prioritate la nivel global” - sustine Razvan Nica, Managing Director BuildGreen.
Perioada de tranzitie la noile criterii mentionata in Monitorul Oficial este de 180 zile. In acest interval de timp, proiectantii, precum si investitorii pot studia valorile minime de eficienta energetica revizuite si pot ajusta in mod corespunzator fazele de proiectare aflate in derulare, pentru a actualiza conceptul de eficienta energetica.
Unele prevederi - din capitolele ”Anvelopa termica a cladirii” si in „Evaluarea consumurilor de energie pentru sisteme de instalatii fara surse regenerabile” - vor intra in vigoare incepand cu luna iulie 2023.
„In ceea ce priveste obiectivele de consum de energie, noua metodologie propune valori mai realiste si, de asemenea, permite mai multa flexibilitate in atingerea cerintelor minime de procentaj de energie regenerabila” - completeaza reprezentantul BuildGreen.
Obiectul reglementarii ”Mc 001- Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor” este multiplu si consta in special in:
- Evaluarea si certificarea performantei energetice a cladirilor pentru diverse categorii de cladiri noi si existente - cladiri rezidentiale unifamiliale/colective, cladiri de birouri, cladiri de invatamant, spitale, crese, policlinici, hoteluri si restaurante, cladiri pentru activitati sportive si cladiri pentru servicii de comert en-gros si cu amanuntul, cladiri cu alte destinatii si ocupare umana la care sunt asigurate cel putin incalzirea, apa calda de consum si iluminatul, precum si pentru unitati de cladire din toate acestea, inclusiv apartamente;
- Auditarea energetica a cladirilor care urmeaza a fi modernizate din punct de vedere energetic;
- Stabilirea de cerinte minime de performanta pentru cladirile existente si cladirile noi, cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB);
- Definirea masurilor si pachetelor de masuri uzuale care pot fi aplicate pentru cresterea performantei energetice a cladirilor/unitatilor de cladire existente si stabilirea modului de cuantificare a costurilor asociate acestor masuri;
- Prezentarea cerintelor minime de performanta energetica pentru cladiri rezidentiale si nerezidentiale, existente renovate sau pentru cladirile al caror consum de energie este aproape egal cu zero.
 
Domeniul de aplicare al Metodologiei Mc 001:
- Evaluarea si certificarea performantei energetice a cladirilor/unitatilor de cladire existente si noi, al caror consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB);
- Evaluarea si certificarea performantei energetice a apartamentelor;
- Analiza termica si energetica, respectiv intocmirea auditului energetic al cladirilor existente care urmeaza a fi modernizate din punct de vedere energetic.
In prezent, calculul performantei energetice a cladirilor (existente sau dezvoltari noi) se realizeaza raportat la standardele nZEB impuse de Comisia Europeana prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor a Parlamentului European si a Consiliului (detalii mai jos) si presupune analiza tuturor aspectelor din procesul de construire si operare a cladirii ce includ materialele si tehnologiile capabile sa asigure eficienta energetica si minimizarea emisiilor de CO2
Cu o istorie de 13 ani in domeniul dezvoltarii sustenabile, BuildGreen deruleaza proiecte de monitorizare, audit si strategie privind eficienta energetica a cladirii pentru numeroase proprietati imobiliare - existente sau in curs de dezvoltare - avand un focus puternic asupra normelor nZEB si a neutralizarii amprentei de carbon.
Lider in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile in Romania si unul dintre cei mai activi consultanti din Europa Centrala si de Est, BuildGreen opereaza in peste 18 tari europene si a fost implicata, per total, in certificarea a peste 350 proiecte imobiliare, cu o suprafata cumulata de peste 8 milioane m2 si o investitie totala de peste €10 miliarde.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter