BuildGreen, liderul pietei de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania, a depasit pragul de trei milioane de metri patrati de cladiri pentru care a asigurat asistenta in obtinerea de certificari sustenabile. In plus, compania si-a continuat, in 2017, extinderea pe plan international, obtinand certificari sustenabile pentru proiecte imobiliare din Cehia, Croatia, Liban si Slovacia.
"Pe segmentul proiectelor noi exista, pe langa dorinta proprietarilor de a obtine niveluri de performanta cat mai ridicate, si o tendinta de a implementa tehnologii noi si inovatoare, care duc la o eficientizare energetica si o crestere a confortului. Printre acestea sunt pompele de caldura geotermale implementate pentru prima data de Portland Trust la Oregon Park, dar si panourile solare - geotermale sau fotovoltaice. De asemenea, facilitatile pentru masini electrice sunt implementate fie din acest moment, fie este creata o infrastructura pentru viitor. Toate acestea evidentiaza o schimbare a viziunii dezvoltatorilor catre investitii pe termen mediu si lung", a declarat Razvan Nica, managing director al BuildGreen (foto).
In primele sase luni ale acestui an, compania a asigurat consultanta si a obtinut 21 de certificate sustenabile pentru proiecte din Romania, dar si din Europa Centrala si de Est si din Liban. Astfel, fata de finalul lui 2016, s-a inregistrat o majorare de 25% a numarului de proiecte consiliate si de 15% a suprafetei cumulate a proiectelor certificate sau asistate pentru obtinerea certificari verzi.
In acest an, BuildGreen a continuat procesul de certificare sustenabila a intregului portofoliu detinut de grupul NEPI Rockcastle, finalizand proiecte de referinta, precum centrele comerciale Mega Mall si Promenada (BREEAM Excellent) din Bucuresti, City Business Centre (Timisoara), Aupark Kosice - proiect de birouri si spatii comerciale cu o suprafata de aproximativ 56.000 mp in Kosice (Slovacia) sau centrele comerciale detinute de fondul de investitii in Constanta, Deva, Pitesti si Sibiu - primele certificari verzi ale unor imobile din aceste orase.
Printre cele mai importante proiecte de certificare finalizate in 2017 de BuildGreen se afla si proiectele de birouri Oregon Park (BREEAM Excellent), Globalworth Tower (LEED Platinum) si Unirii View (BREEAM Excellent).
"Un semnal pozitiv pe piata imobiliara a venit, in acest an, si dinspre segmentul rezidential, unde tot mai multi investitori iau in calcul dezvoltarea unor proiecte durabile din punct de vedere al sustenabilitatii, care ar aduce avantaje nete pentru potentialii cumparatori pe o piata tot mai puternic concurentiala. Astfel, pe termen scurt si mediu vom vedea tot mai multe proiecte rezidentiale certificate sustenabil si o majorare a interesului din partea companiilor din industrie, care vor dori sa dezvolte unitati de productie conform normelor sustenabile si ecologice", a precizat Razvan Nica.
Potrivit datelor publice, in 2016, peste 30 de mari proprietati comerciale (birouri, retail si industrial) din Romania au obtinut un certificat international de sustenabilitate. Pentru 2017, BuildGreen estimeaza o crestere de 25% a numarului de proiecte certificate la nivelul intregii tari, respectiv o crestere de 30% a portofoliului companiei.