Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Laszlo Borbely, a declarat, joi, in timpul unei dezbateri regionale organizate la Targu Mures, ca in 2024 va fi infiintat in Romania, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), un centru de excelenta pentru dezvoltare durabila, care va reprezenta o premiera pentru aceasta zona a Europei.
"Avem un plan de actiune adoptat de Guvern anul acesta si il urmarim punct cu punct. Si avem in PNRR, pentru prima oara in aceasta zona a Europei, infiintarea unui centru de excelenta in 2024 pentru dezvoltare durabila. Centrul de excelenta care va face studii, analize pentru decidenti ca sa putem lua decizii in cunostinta de cauza. Si o componenta importanta - si aici este parteneriatul pe care il vom face in mod direct catre dumneavoastra - avem o noua meserie: expert in dezvoltare durabila. Am parcurs toate furcile caudine administrative si, dupa 2 ani si jumatate, avem o noua meserie in Romania si primii 160 de experti in dezvoltare durabila au terminat un curs postuniversitar si sunt deja partenerii nostri. Au fost si pana acum pentru ca a creat un nucleu la fiecare minister din 2018", a declarat Laszlo Borbely, prezent la Targu Mures pentru dezbaterea regionala referitoare la implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030.
Potrivit acestuia, un obiectiv al acestui proiect care va fi derulat prin PNRR este de a avea 2.000 de experti in dezvoltare durabila pana in 2026.
"Avem ambitia prin acest PNRR sa avem 2.000 de experti in dezvoltare durabila pana in 2026. Avem un consortiu din 10 universitati, care pot fi mai multe, care s-au angajat ca de anul acesta vor porni cursuri post-universitare pe expert dezvoltare durabila. (...) Vor fi 2.000 de experti, din care 1.600 vor fi din administratia publica locala, pentru ca dumneavoastra sunteti cel mai aproape de cetatean. Dumneavoastra trebuie sa claditi acest sistem care sa vina inapoi catre administratia publica centrala", a afirmat Borbely.
Coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabila a aratat ca Romania este recunoscuta la nivel regional si mondial ca un hub regional in ceea ce priveste implementarea Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabila, anul trecut primind un premiu din partea ONU, la nivel de Europa, pentru eficientizarea administratiei publice si pentru inovatie.
"In momentul de fata avem finalizata relatia inter-institutionala, avem un comitet interdepartamental, un Consiliu Consultativ format din 'inteleptii neamului' pe dezvoltare durabila, 34 de oameni pregatiti din domeniul academic care ne-au ajutat sa finalizam acesti indicatori. Avem si societatea civila, Coalitia Sustenabila, cu 120 de entitati cu care avem o relatie continua (...) Ceea ce vreau sa va spun, ca nu mai e un slogan folosit si in campanii, ca e valabil, impreuna putem reusi si, credeti-ma, singur e mai dificil. Si daca suntem multi care credem intr-o Romanie sustenabila, intr-o Europa sustenabila, intr-o Transilvanie sustenabila, intr-o Regiune Centru sustenabila, atunci credeti-ma, vom reusi. Dar vom reusi numai daca suntem parteneri, daca colaboram si daca in afara de aceste intalniri, care e foarte importanta pentru mine, o sa avem o colaborare mai sustinuta si mai institutionala", a mai mentionat Laszlo Borbely.
La dezbaterea regionala organizata la Targu Mures participa conducatori de institutii publice locale si reprezentanti care activeaza in mediul de afaceri, societatea civila, universitati si institute de cercetare, organizatii de tineret, din regiunea Centru, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
Elementul central al evenimentului este prezentarea Planului National de Actiune pentru implementarea SNDDR 2030 (PNA), recent adoptat prin H.G. nr. 754/2022, realizat de catre Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila.
Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 (SNDDR 2030) reprezinta documentul-cheie adoptat de Romania in acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabila si cu documentele strategice ale Uniunii Europene, in toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabila pe plan national, in perioada 2022-2030.