La initiativa lui Pascal Canfin, Presedintele Comisiei de Mediu din cadrul Parlamentului European, 180 de decidenti politici, oameni de afaceri, sindicate, ONG-uri si think tank-uri s-au reunit pentru a forma Alianta Europeana pentru o Redresare Economica Verde.
In fata crizei coronavirusului, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Europa pe timp de pace, cu consecinte devastatoare si un soc pentru economie mai dur decat criza din 2008, ministri din 11 tari, 79 de europarlamentari din 17 state membre, 37 CEO, 28 de asociatii patronale reprezentand 10 sectoare diferite, confederatia sindicala reprezentand membrii din 90 de organizatii sindicale nationale si 10 federatii sindicale, 7 ONG-uri si 6 think tank-uri s-au angajat sa lucreze impreuna pentru a crea, sprijini si implementa solutii pentru a pregati economiile pentru lumea de maine.
Acest prim apel pan-european de mobilizare pentru programele de investitii verzi post-criza va contribui la construirea planurilor de redresare si transformare care consacra lupta impotriva schimbarilor climatice si a biodiversitatii ca pilon principal al strategiei economice.
Impartasind credinta ca redresarea economica va veni doar cu investitii masive menite sa protejeze si sa creeze locuri de munca si sa sprijine toate companiile, regiunile si sectoarele care au suferit din cauza economiei care s-a oprit brusc, alianta se angajeaza sa contribuie la luarea deciziilor post-criza legate de investitiile necesare pentru repornirea si relansarea economiei noastre.
Covid-19 nu va face ca schimbarile climatice si degradarea naturii sa dispara. Lupta impotriva acestei crize nu va fi castigata fara un raspuns economic solid. Alianta se angajeaza sa participe simultan la lupta si victoria din aceste doua batalii si, facand acest lucru, toti vor iesi mai puternici impreuna.
Apel de mobilizare
Criza coronavirusului zguduie intreaga lume, cu consecinte devastatoare in toata Europa. Suntem supusi acestei incercari. Suferim si deplangem pierderile, si aceasta criza testeaza limitele sistemului nostru. Este, de asemenea, un test al marii noastre solidaritati europene si pentru institutiile noastre, care au actionat rapid la inceputul crizei pentru a implementa masuri care sa ne protejeze. Criza este inca in desfasurare, dar vom vedea lumina la capatul tunelului si, luptand impreuna, vom reusi sa invingem virusul.
Nu ne-am confruntat pana acum cu o situatie atat de provocatoare pe timp de pace. Lupta impotriva pandemiei este prioritatea noastra principala si tot ceea ce este necesar pentru a opri si a eradica virusul trebuie facut. Salutam si sustinem cu tarie toate actiunile derulate de guvernele, institutiile UE, autoritatile locale, personalul medical, oamenii de stiinta, voluntarii, cetatenii si actorii economici.
In aceasta situatie extrem de dificila, ne confruntam si cu o alta criza: un soc pentru economia noastra mai dur decat criza din 2008. Principalul impact asupra economiei si al angajatilor cauzat de pandemie necesita un raspuns economic coordonat puternic. Prin urmare, salutam declaratia liderilor europeni care afirma ca vor face orice este nevoie pentru a solutiona consecintele economice si sociale ale acestei crize. Cu toate acestea, ce a functionat pentru criza financiara din 2008 s-ar putea sa nu fie suficient pentru a o depasi pe aceasta. Redresarea economica nu va veni decat din investitii masive pentru protejarea si crearea de locuri de munca si pentru sprijinirea tuturor companiilor, regiunilor si sectoarelor de activitate care au suferit din cauza opririi bruste a economiei.
Dupa criza, va veni timpul reconstructiei. Acest moment de redresare va fi o oportunitate sa ne regandim societatea si sa dezvoltam un nou model de prosperitate. Acest nou model va trebui sa raspunda la nevoile si prioritatile noastre.
Aceste investitiile masive trebuie sa genereze un nou model economic: mai rezistent, mai protector si mai suveran. Toate aceste cerinte se afla intr-o economie construita in jurul principiilor ecologice. Intr-adevar, tranzitia la o economie neutra din punct de vedere climatic, protejarea biodiversitatii si transformarea sistemelor agroalimentare are potentialul de a furniza rapid locuri de munca, crestere si imbunatatirea modului de viata al tuturor cetatenilor din intreaga lume si de a contribui la construirea unei societati pe baze mai solide.
Nu este vorba de crearea de la zero a unei noi economii. Avem deja toate instrumentele si multe tehnologii noi. In ultimii 10 ani, s-au inregistrat progrese extraordinare in majoritatea sectoarelor de tranzitie, dezvoltarea noilor tehnologii si a lantului valoric si reducerea semnificativa a costurilor tranzitiei (inclusiv, printre altele: energie regenerabila, mobilitate cu emisii zero, agroecologie, eficienta energetica ...). In urma cu 10 ani, vehiculele cu emisii zero erau doar un prototip. Acum 10 ani, energia eoliana era de trei ori mai scumpa decat este astazi, iar energia solara de sapte ori. In urma cu 10 ani, nu am realizam lucrari de renovare a cladirilor care sa demonstreze ca aceasta actiune este profitabila. S-au inregistrat progrese si in identificarea riscurilor sociale potentiale ale tranzitiei si s-au dezvoltat instrumente pentru a asigura o tranzitie corecta si justa.
Vointa politica este aici. Avem deja planurile si strategia. Proiecte precum European Green Deal si alte planuri nationale de dezvoltare cu zero emisii de dioxid de carbon au un potential imens la reconstructia economiei noastre si la crearea unui nou model de prosperitate. De aceea, trebuie sa ne gandim ca trebuie sa pregatim Europa pentru viitor si sa gandim planuri si sa proiectam planuri de redresare, atat la nivel national, cat si la nivelul UE, consacrand lupta impotriva schimbarilor climatice ca nucleu al strategiei economice. A sosit momentul sa transformam aceste planuri intr-un si investitii care se vor schimba viata cetatenilor si contribuie la recuperarea rapida a economiilor si societatilor noastre.
Facem apel la alianta globala a factorilor de decizie politici transfrontalieri, oamenilor de afaceri si liderilor din domeniul financiar, ONG-urilor, think tank-urilor si partilor interesate, pentru a sprijini si implementa
Pachetele de Investitii pentru Redresarea Economica Verde care actioneaza ca acceleratori ai tranzitiei catre neutralitatea climatica. Ne angajam, prin urmare, sa lucram impreuna, sa impartasim cunostintele si expertiza si sa cream sinergii pentru a livra deciziile de investitii de care avem nevoie
Covid-19 nu va face ca schimbarile climatice sa dispara. Nu vom castiga lupta impotriva Covid-19 fara un raspuns economic solid. Haideti sa nu ne opunem celor doua batalii, ci sa luptam si sa le castigam pe amandoua sunt in acelasi timp. Procedand astfel, vom fi mai puternici impreuna.