RO EN
Coșul este gol

Accenture: Doar 7% din companii si-au integrat complet strategiile de sustenabilitate

Pe masura ce companiile isi stabilesc obiective de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) tot mai ambitioase, strategiile lor in ceea ce priveste sustenabilitatea si tehnologia trebuie sa devina mai strans aliniate pentru a obtine un avantaj competitiv, valoare financiara si un impact pozitiv de durata asupra societatii si mediului, conform unui studiu realizat de Accenture. In prezent, doar 7% dintre companii si-au integrat complet strategiile de afaceri, tehnologice si de sustenabilitate.
Toate cele 560 de companii chestionate in cadrul studiului intitulat "Uniting Technology and Sustainability: How to Get Full Value From Your Sustainable Technology Strategy" au considerat tehnologia ca fiind importanta sau foarte importanta pentru atingerea obiectivelor lor de sustenabilitate. Desi companiile vad o valoare clara in implementarea unei strategii integrate, ele mentioneaza lipsa de solutii si standarde (40%), complexitatea (33%) si lipsa de constientizare a consecintelor neintentionate ale tehnologiei (20%) ca fiind obstacole in calea atingerii obiectivelor lor. Acest decalaj intre intentie si actiune determina companiile sa faca compromisuri intre obiectivele de afaceri si cele de sustenabilitate - compromisuri care pot fi reduse sau eliminate cu ajutorul unei strategii tehnologice universale si sustenabile.
Directorii sistemelor de informatii (CIO) pot juca un rol esential in sprijinirea eforturilor generale de transformare a companiei lor si ar trebui sa aiba un cuvant de spus in luarea deciziilor privind sustenabilitatea. Insa majoritatea nu o fac. De fapt, doar 49% dintre CIO fac parte din echipa de conducere care stabileste obiectivele de sustenabilitate si doar 45% sunt evaluati in ceea ce priveste atingerea acestor obiective.
"Fiecare afacere trebuie sa fie sustenabila, iar tehnologia este un instrument esential si fundamental - de la imbunatatirea transparentei si urmarirea in lanturile de aprovizionare globale, pana la masurarea si reducerea emisiilor de carbon", a declarat Sanjay Podder, Technology Sustainability Innovation lead la Accenture. "Nu mai este pur si simplu optional sa pui sustenabilitatea pe primul loc in ceea ce priveste modul in care functioneaza organizatiile. O strategie bazata pe tehnologie sustenabila - una care incorporeaza sustenabilitatea in tehnologie, conduce sustenabilitatea prin tehnologie si scaleaza/masoara sustenabilitatea prin implicarea ecosistemului - va ajuta companiile sa ofere valoare pe toate planurile si sa contribuie la atingerea obiectivelor lor mai largi de sustenabilitate."
 
 
O strategie sustenabila eficienta bazata pe tehnologie contribuie la dezvoltarea afacerii si a performantei ESG prin atingerea a trei elemente cheie:
1. Sustenabilitatea prin tehnologie: Utilizarea fortei tehnologiei pentru a permite si accelera eforturile de sustenabilitate in intreaga organizatie. 92% dintre companiile chestionate isi propun sa atinga obiective de reducere a emisiilor nete pana in 2030, ceea ce va necesita implementarea unor tehnologii avansate pentru a masura, reduce si elimina amprenta de carbon a unei organizatii. Tehnologia este, de asemenea, esentiala pentru trecerea la lanturi valorice responsabile; promovarea unor alegeri sustenabile pentru clienti; si construirea unei organizatii sustenabile. Dintre companiile chestionate care au reusit sa reduca cu succes emisiile in productie si operatiuni, 70% au folosit inteligenta artificiala (AI).
2. Sustenabilitatea in tehnologie: Protejarea oamenilor si a planetei prin transformarea progresiva a tehnologiei intr-una mai sustenabila. Pe masura ce tot mai multi oameni se conecteaza la internet, iar utilizarea tehnologiei creste, la fel se intampla si cu emisiile de dioxid de carbon. Este prioritara adoptarea unui software ecologic, eficient din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. De asemenea, este nevoie de construirea unor sisteme de incredere care sa includa confidentialitate, corectitudine, transparenta, utilitate si accesibilitate; si instituirea unor mecanisme de guvernanta adecvate. Doar doua dintre cele 560 de companii intervievate au declarat ca iau in considerare eficienta energetica in toate etapele ciclului de viata al dezvoltarii de software, ceea ce indica faptul ca exista o marja considerabila de imbunatatire. Raportul identifica un cadru solid de dezvoltare ecologica a software-ului, care prioritizeaza domeniile de emisii materiale, inclusiv ciclul de viata al dezvoltarii de software, precum si experienta digitala ecologica, cloud, edge, centrele de date, inteligenta artificiala si infrastructura.
3. Sustenabilitatea la scara larga: Urmarirea inovatiilor revolutionare impreuna cu partenerii din ecosistem pentru a dezvolta moduri total diferite si mai sustenabile de a face afaceri in viitor. Nicio organizatie nu poate aborda singura provocarile sustenabilitatii globale la scara larga. Companiile trebuie sa lucreze dincolo de granitele propriilor organizatii pentru a indeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD) ale Natiunilor Unite. 43% dintre companiile intervievate se alatura in prezent unor colaborari, aliante si grupuri de sustinere a industriei axate pe tehnologia ecologica.
Podder a adaugat: " Crearea si punerea in aplicare a unei strategii cuprinzatoare de tehnologie durabila - o strategie care utilizeaza tehnologia pentru a impulsiona sustenabilitatea la scara larga, facand in acelasi timp ca tehnologia insasi sa devina mai durabila - reprezinta acum misiunea principala a CIO-ului. Responsabilitatea este uriasa, dar oportunitatea de a descoperi noi surse de valoare si de a deschide calea catre un viitor mai sustenabil este si mai mare."
Angajamentul Accenture referitor la sustenabilitate este de a integra sustenabilitatea in tot ceea ce face, cu toti cei cu care lucreaza. De aceea, 95% din aplicatiile Accenture sunt in cloud-ul public. Membru fondator si director al Green Software Foundation, Accenture contribuie la stabilirea de standarde si la accelerarea actiunilor in toate industriile. Compania a dezvoltat propriul cadru, instrumente si bune practici de software ecologic si a instruit peste 70.000 dintre dezvoltatorii sai cu privire la practicile de inginerie de software sustenabila. Accenture colaboreaza, de asemenea, cu parteneri - de la cele mai mari companii de software si de cloud computing pana la micii inovatori disruptivi - pentru a ajuta clientii sa isi atinga obiectivele de sustenabilitate si sa obtina rezultate. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter