RO EN
Coșul este gol

2Celsius: Romania are una dintre cele mai vechi infrastructuri de energie din UE

Asociatia 2Celsius, alaturi de alte sapte organizatii neguvernamentale, solicita printr-o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei si Ministrului Mediului semnarea Angajamentului global pentru reducerea emisiilor de metan, care va fi discutat azi la cea de-a 27-a Conferinta a Partilor (COP27) din Egipt.
Angajamentul global pentru reducerea emisiilor de metan reprezinta o initiativa prin care tarile din intreaga lume se obliga sa contribuie la reducerea emisiilor globale de metan. Pana in prezent, 122 tari s-au alaturat acestui obiectiv ambitios de a reduce emisiile de metan cu „cel putin 30% fata de nivelurile din 2020 pana in 2030 si sa treaca spre utilizarea celor mai bune metodologii de monitorizare si verificare a emisiilor de metan, cu un accent deosebit pe sursele cu emisii mari”.
Romania are una din cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar emisii fugitive de metan au fost documentate la majoritatea infrastructurii de petrol si gaze investigate in Romania. Pe de alta parte, companiile care opereaza in Romania fac pasi mult prea mici pentru implementarea unor programe de monitorizare sau preventie de tip Leak Detection and Repair (LDAR). Aceste aspecte urgenteaza nevoia adoptarii unor masuri relevante pentru gestionarea si reducerea emisiilor de metan si necesitatea unor eforturi coordonate la nivel regional si global pentru a reduce impactul gazelor cu efect de sera asupra climei.
Conform ultimelor estimari si analize ale Agentiei Internationale de Energie se constata ca emisiile de metan din sectorul energetic sunt cu aproximativ 70% mai mari decat suma estimarilor prezentate de guvernele nationale. Reducerea emisiilor fugitive poate fi realizata cu investitii fara costuri nete, avand in vedere pretul ridicat al gazelor naturale.
Totodata, Romania este a doua tara producatoare de gaze fosile din Uniunea Europeana si e necesar sa aiba un rol proactiv in Europa, iar prin exploatarea gazului fosil au loc emisii de metan pe intregul lant de aprovizionare. Avand in vedere aceasta pozitie, tara noastra ar trebui sa isi asigure un rol important in gestionarea emisiilor de metan, mai ales in perspectiva cresterii capacitatii de exploatare a gazelor din Marea Neagra sau al unui numar tot mai mare de sonde inchise cu pierderi nemonitorizate.
Metanul este un gaz cu efect de sera puternic cu un potential de incalzire globala de 84-86 de ori mai mare decat dioxidul de carbon pe o durata de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datoreaza actiunilor umane.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter