Reprezentanti ai targului K 2016, din Germania, au organizat, recent, o conferinta de prezentare a expozitiei, la Bucuresti. Cu acest prilej, la eveniment au fost prezenti Thomas Franken, directorul adjunct al Messe Dusseldorf, Rainer Buschl, vicepresedintele Consiliului Expozantilor K 2016, precum si Anca Murar si Mircea Stoica, reprezentatii Messe in Romania. Expozitia care urmeaza sa se desfasoare in intervalul 19 - 26 octombrie 2016, la Dusseldorf, este considerata a fi cea mai importanta manifestare internationala din domeniul plasticului si cauciucului, aflandu-se anul acesta la cea de-a 20-a editie. Organizat o data la trei ani, targul a fost fondat in anul 1952, iar in prezent, se bucura de un interes deosebit din partea participantilor, ca urmare a faptului ca succesul mondial al acestui domeniu este in crestere.
Gradul de utilizare a materialelor plastice se majoreaza actualmente, in medie, cu 8,5%/an, ca urmare a sporirii standardului de viata al oamenilor, printre domeniile cu cea mai buna evolutie aflandu-se cel al ambalajelor pentru produsele alimentare, cel al recipientilor pentru transport, infrastructura, constructiile, tamplaria termoizolanta etc. In 2015 s-au produs 322 milioane de tone de materiale plastice, cei mai importanti fabricanti aflandu-se in China, Europa si alte tari asiatice. "In topul domeniilor in care acesta se aplica se afla cel al ambalajelor, cu 39,5%, urmat indeaprope de cel al constructiilor, cu 20,1%", a precizat Rainer Buschl. Acesta a subliniat si faptul ca principalele provocari ale domeniului sunt in acest moment procurarea materiei prime, reciclarea si, implicit, protectia mediului, care are un rol foarte important in acest sens.
In cadrul targului K 2016 s-au inscris peste 3.000 de expozanti, care provin din peste 50 de tari, Europa, Turcia si SUA fiind zonele cel mai bine reprezentate. Afluxul important de companii a permis ocuparea tuturor celor 19 pavilioane ale centrului expozitional Messe, respectiv a unei suprafete totale de 170.000 mp, targul fiind organizat in patru sectiuni principale, dedicate masinilor si echipamentelor, materiilor prime si auxiliare, semifabricatelor, componentelor de uz tehnic si produselor din materiale plastice, precum si serviciilor. Ca la fiecare editie de pana acum, organizatorii pun un accent deosebit pe progresul tehnologic, motiv pentru care manifestarile conexe vor fi organizate in acest spirit. Dintre acestea, se disting Science Campus, Bioplastics Business Breakfast, Design Chain Conference, 3D Fab + Print si Initiativa de formare profesionala. La editia din 2013, au fost prezenti 218.000 de vizitatori, din peste 100 de tari. Thomas Franken, directorul adjunct al Messe Dusseldorf, a precizat ca "acesta a fost un numar record pentru expozitie", dar si ca "la editia curenta, printre expozanti se vor afla si doua companii din Romania".