RO EN
Coșul este gol

Cities of Tomorrow: Orasele verzi si mobilitatea urbana sunt in atentia specialistilor

"Daca va uitati la populatie, veti vedea ca exista mai multi copii si mai multi bunici decat cei care merg cu masina de la serviciu pana acasa. Daca tineti cont de acest aspect, nu va mai reprezenta o problema sa optati pentru dezvoltarea unui oras verde, ecologic, in urmatorii in 20 de ani", a declarat Ullrich Sierau, consultant independent si fost primar al orasului Dortmund, in cadrul celei de-a noua editii a conferintei Cities of Tomorrow, ce a avut loc in perioada 13-16 septembrie 2021, in format hibrid. Dezvoltarea oraselor verzi, sustenabile si inteligente a reprezentat, din nou, tema centrala a evenimentului.
"Aceasta editie a demonstrat inca o data importanta majora a reunirii la aceeasi masa a tuturor actorilor pentru a face schimb de informatii, de experiente personale si de lectii invatate. Mediul de afaceri, administratia publica si reprezentantii societatii civile sunt parte integranta a oricarui proiect si a dezvoltarii unui oras si ar trebui sa aiba cu totii acelasi scop - ascultarea si implicarea cetatenilor si a comunitatilor", a precizat Sebastian Metz, General Manager & Board Member AHK Romania, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), organizatorul Cities of Tomorrow. Evenimentul a reunit peste 250 de participanti din Romania si din strainatate, printre care arhitecti, urbanisti, reprezentanti ai mediului de afaceri si numerosi reprezentanti ai sectorului public.
Evenimentul principal a fost deschis de directorul general si presedintele AHK Romania, Sebastian Metz si Andreas Lier, de Nicusor Dan, Primarul General al Municipiului Bucuresti, precum si de E.S. Adriana Stanescu, Ambasadorul Romaniei in Republica Federala Germania si Christian Plate, Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti.

Orasul trebuie redat oamenilor
Tema centrala a evenimentului principal din 16 septembrie a fost importanta dialogului dintre orase, specialisti si participarea comunitatii in proiectele de dezvoltare urbana ecologica. Astfel, primul dialog a reunit doi primari de sector din Bucuresti, Radu Mihaiu (Sectorul 2) si Ciprian Ciucu (Sectorul 6) si Ullrich Sierau, fost primar al orasului Dortmund. Dialogul s-a axat pe parcuri, spatii verzi si pe recuperarea zonelor din oras pentru pietoni si activitati de agrement. Cei doi primari de sector din Bucuresti au subliniat proiectele lor in curs sau planificate de revitalizare a parcurilor si pietelor, cum ar fi Lacul Morii sau Strada Liniei, in sectorul 6. In sectorul 2, Parcul Sticlariei este in curs de curatenie profunda si urmeaza a fi redat locuitorilor cartierului. In plus, Primaria a demarat o colaborare cu Ordinul Arhitectilor pentru a dezvolta patru zone urbane degradate care au nevoie de revitalizare.
 
 
Reprezentantii OAR vor propune proiecte bazate pe dorintele populatiei. Ullrich Sierau a aratat cum Dortmund a trecut printr-o transformare indelungata, de peste 20 de ani, de la un oras al industriei grele la unul care pune pe primul loc pietonii si calitatea vietii cetatenilor sai. Discutia a fost moderata de Irina Melita, arhitect si vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania filiala Bucuresti. Dupa aceea, in al doilea panel dedicat oraselor verzi, arh. Eugen Panescu, primarul orasului Resita, Ioan Popa, Elena Lucaci, presedinte fondator al Asociatiei "Parinti de Ciresari" si Andreas Kipar, renumit arhitect, urbanist si peisagist international, au intrat in dialog privind abordarea corecta a marilor proiecte de ecologizare urbana si implicarea tuturor partilor interesate. Dialogul a fost moderat de Dorothee Hasnas, arhitect si manager cultural cu experienta.

Concurs de proiecte de solutii verzi
Inainte de aceasta editie, AHK Romania organizat un concurs de proiecte pentru administratia publica, mediul de afaceri si societatea civila. Proiectele vizate au fost cele care se refera la solutii verzi si la initiative care imbunatatesc calitatea vietii cetatenilor.
Cu ajutorul unui juriu specializat, cu o experienta vasta, au fost alesi 9 finalisti. Prin urmare, cei 9 participanti au beneficiat de o atentie speciala in cadrul sesiunii de pitching, unde au avut ocazia de a-si prezenta proiectele: categoria administratie publica: Buzau ("Buzau Green City"), ADI pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov ("Tren urban si metropolitan Bucuresti - Ilfov"), Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti ("Unitati de invatamant nZEB si masuri de reabilitare profunda"); categoria mediu de afaceri: Banca Comerciala Romana ("BCR Smart Transport Solution"), Life is Hard ("City Health Smart City Platform"), Urban Cultor ("Food for the Earth"); categoria societate civila: EFdeN ("Dezvoltarea de prototipuri de case solare in scop educational si de cercetare"), Fundatia Comunitara Mures ("Pedaleaza pentru o cauza buna"), Centrul de cercetare, inovare si promovare a lemnului SILVANIA ("Sistem standard de management al amprentei de carbon").
 
 
Castigatorii categoriei administratie publica: Primaria Municipiului Buzau; mediu de afaceri: Banca Comerciala Romana; societate civila: EFdeN (decizie unanima). Pe locul doi s-au clasat: administratie publica: ADI pentru Transport Public Bucuresti - Ilfov cu proiectul trenului metropolitan Bucuresti-Ilfov; mediul de afaceri: Urban Cultor – Food for the Earth.
 
Identificarea de solutii pentru 9 probleme urbane majore
Primele trei zile de conferinta au fost dedicate gasirii de solutii concrete in legatura cu 9 subiecte de mare importanta pentru dezvoltarea regionala: eficienta energetica si management energetic, finantare si fonduri UE, mobilitate, guvernanta digitala a oraselor, dreptul constructiilor, reconversie si revitalizare, economie circulara, turism, lifestyle si cultura, siguranta orasului. Fiecare dintre aceste subiecte a fost discutat separat in cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde, unde participantii au avut ocazia sa se implice activ si sa contribuie cu contributii la subiectul ales. Cele mai bune solutii au fost votate de participantii la conferinta, iar membrii mesei rotunde castigatoare au fost premiati in cadrul ceremoniei de premiere a evenimentului. 
Masa rotunda Mobilitate, moderata de Stefan Roseanu, manager de proiect Tren Metropolitan Bucuresti-Ilfov la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti - Ilfov, Ciprian Nicolae, Manager Sisteme de Plati la BCR si Ronaldo Valentim de la BABLE, a castigat titlul pentru cele mai bune solutii identificate pentru o mobilitate inteligenta pentru orase verzi. Masa rotunda a gravitat in jurul transportului ecologic si incurajarea alternativelor la vehiculele personale poluante, cum ar fi trenul metropolitan Bucuresti-Ilfov, implementat in prezent de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti - Ilfov. Moderatorii de la BCR si BABLE au completat discutia cu activitatile si solutiile lor pentru o mobilitate inteligenta, prietenoasa si ecologica.
 
 
La fel ca in anii precedenti, concluziile si solutiile celor noua mese rotunde vor fi sintetizate in brosura de follow-up a evenimentului, iar Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, impreuna cu partenerii sai din sectorul public si privat, se vor concentra pe implementarea acestora.
Editia din acest an a Cities of Tomorrow, organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, a confirmat inca o data ca evenimentul a devenit o platforma importanta de interactiune intre mediul public si cel privat, oferind posibilitatea de a face schimb de informatii, idei, experiente si contacte valoroase. Dorim sa multumim celor peste 250 de participanti pentru implicare, sponsorilor nostri (Banca Comerciala Romana, FEPRA, SAP, BABLE, Robert Bosch, E.ON Romania, BASF, Sistemul National de Reciclare a Bateriilor, Parcul Industrial Siret, Siemens Energy), precum si partenerilor nostri pentru sprijinul acordat. Multumim de asemenea Hostpot Workhub pentru gazduirea evenimentului principal in studioul lor.
Prima parte a evenimentului principal a fost inregistrata si poate fi urmarita pe pagina noastra oficiala de Facebook AHK Romania: https://fb.watch/841s49r532/
Urmatoarea editie a evenimentului, Cities of Tomorrow #10, va avea loc in martie 2022. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter