Volvo Construction Equipment (Volvo CE) a anuntat demararea unor investitii de 16 milioane SEK la uzina sa din Eskilstuna, in Suedia, care va include o arena pentru demonstratii ale utilajelor electrice si autonome, o noua pista de incercare pentru activitati de cercetare si dezvoltare, precum si un sistem de recuperare a energiei pentru uzina.
In cadrul strategiei sale pe termen lung pentru a isi pastra competitivitatea, a raspunde nevoilor clientilor si a isi indeplini obiectivele de sustenabilitate, Volvo CE a luat decizia de a demara mai multe investitii importante la locatia uzinei sale din Eskilstuna, Suedia. Prima dintre acestea consta din construirea unui spatiu suplimentar pentru vehiculele prototip.
Volvo CE va adauga inca 12 hectare la arena demonstrativa de 45 de hectare deja existenta in cadrul Centrului pentru Clienti, care vor fi destinate testarii utilajelor sale electrice si autonome, precum si etalarii utilajelor pe care le ofera in prezent. Aceasta investitie de 8 milioane SEK pentru dezvoltarea arenei de inovatii va permite companiei Volvo CE sa le prezinte clientilor utilajele sale prototip intr-un mediu realistic si solicitant, dar in deplina siguranta, cu sustinere din partea tehnologiei 5G si avand instalata la fata locului infrastructura de incarcare necesara. Prima faza a construirii drumului pietruit cu lungimea de aproape 2 km, care va trece atat prin padure, cat si pe teren forestier descoperit, va incepe in viitorul apropiat.
Odata cu tranzitia progresiva a companiei Volvo CE la alternative care nu utilizeaza combustibili fosili, utilajele dotate cu motoare cu combustie deja existente la Centrul pentru Clienti din Eskilstuna vor functiona pe baza de uleiuri vegetale hidrotratate (HVO). O alternativa la motorina, uleiul HVO este produs din grasimi vegetale si animale (de obicei din ulei de rapita sau deseuri de abator) si reduce emisiile de CO2 cu pana la 90%, in functie de materia prima folosita. Nu sunt necesare modificari speciale ale motoarelor.
„Noua noastra arena de inovatii le demonstreaza fara echivoc clientilor si industriei de profil ca suntem pe deplin dedicati construirii zilei de maine. Intre timp, prin trecerea la utilizarea uleiului HVO, dovedim ca intreprindem pasi mici in scopul stimularii sustenabilitatii, nu doar pe viitor, ci si acum, in prezent”, a afirmat Carl Slotte, Presedinte Volvo CE pentru regiunea de vanzari EMEA, care isi are sediul in Eskilstuna.
Dezvoltarea utilajelor viitorului
In cadrul Centrului tehnologic, Volvo CE investeste si in construirea unei piste de incercare care va fi utilizata in scopuri de cercetare si dezvoltare in domeniul mobilitatii electrice si automatizarii. Aceasta pista de 3 milioane SEK gazduieste in prezent vehiculele de transport electrice si autonome HX2 care, in toamna anului 2018, au fost testate intr-o cariera de piatra aflata la periferia orasului Gothenburg din Suedia ca parte din proiectul Electric Site premiat. In prezent, modelele HX2 sunt in curs de optimizare pentru a fi gata pentru prima perioada de comercializare pilot care urmeaza sa inceapa pana la finalul anului 2019.
In luna martie a acestui an, compania de telecomunicatii Ericsson a instalat un stalp 5G la Centrul tehnologic, pentru ca Volvo CE sa isi poata testa utilajele controlate de la distanta cu timpi de raspuns extrem de scurti. Lansata in parteneriat cu operatorul Telia, aceasta a fost prima retea 5G de uz industrial din Suedia.
Alte evenimente inregistrate recent in cadrul Centrului tehnologic includ lansarea a patru noi dispozitive de incercare la inceputul anului 2017, dintre care trei sunt dedicate etapelor initiale de dezvoltare a programelor software pentru utilajele electrice.
„Daca vrem sa ne pastram in continuare pozitia de lideri pe piata aferenta domeniului nostru de activitate, avem nevoie de facilitati de cercetare si dezvoltare de top, pentru a putea rafina tehnologiile actuale si a le dezvolta pe cele viitoare. Noua noastra pista de incercare, colaborarea in domeniul 5G cu Ericsson si Telia, precum si dispozitivele pentru mobilitate electrica vor constitui un avantaj competitiv urias pentru noi”, a afirmat Gustav Edholm, Vice-Presedinte pe probleme de Inginerie Avansata si Tehnologii de Baza in cadrul companiei Volvo CE.
Reducerea consumului de energie
In acelasi timp, in cadrul uzinei producatoare de osii si transmisii, Volvo CE se concentreaza pe reducerea consumului de energie pentru a contribui pe cat posibil la realizarea obiectivelor globale de sustenabilitate ale companiei. Cele doua consumatoare principale de energie din cadrul uzinei sunt „centrul de calire”, unde componentele utilajelor sunt incalzire la temperatura inalta si apoi racite pentru a li se conferi o suprafata rezistenta si o durata de viata indelungata, si „atelierul de vopsitorie”, unde componentele sunt incalzite pentru a usca vopseaua.
Compania a investit 5 milioane SEK intr-un sistem de recuperare a energiei care va conserva aproximativ 60% din caldura generata de centrul de calire si o va transfera la atelierul de vopsitorie. Se estimeaza ca acest sistem va reduce consumul total de energie din uzina cu 4%.
Lucrarile de instalare a sistemului de recuperare a energiei au inceput la jumatatea lunii aprilie si vor fi finalizate pana la inceputul lunii septembrie. Intre timp, Volvo CE va continua sa studieze noi procese de vopsire, pentru a reduce si mai mult consumul de energie.
„Dispunem de o echipa unita si entuziasta care este responsabila pentru reducerea consumului de energie in cadrul uzinei”, a spus Anders Bergstrand, Director General al uzinei din Eskilstuna. „Aceasta investitie recenta e doar o parte din parcursul nostru pe calea sustenabilitatii.”
Obiectiv major: atingerea neutralitatii carbonului
„Aceste exemple excelente oferite de uzina din Eskilstuna fac parte din parcursul nostru in realizarea ambitiei de a deveni o locatie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon si care nu genereaza deseuri care sa fie aruncate la groapa de gunoi”, a afirmat Anne Bast, Vice-Presedinte pe probleme de comunicatii corporatiste, care este responsabila cu promovarea strategiei de sustenabilitate in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). „Dar putem face mai mult. Sta in puterea noastra sa continuam sa fortam limitele solutiilor inovatoare si durabile, pentru asigurarea unui viitor mai bun. Acest lucru este logic si este benefic atat pentru noi, cat si pentru clientii nostri, deoarece aceste solutii imbunatatesc eficienta si disponibilitatea, reducand totodata costurile - in plus, este cea mai importanta misiune care ne revine pentru viitorul planetei.”