RO EN
Coșul este gol

UE: Strategie europeana privind materialele plastice - reciclare si reutilizare

Prima strategie la nivel european privind materialele plastice, adoptata marti, 16 ianuarie, se inscrie in eforturile de tranzitie catre o economie mai circulara. Aceasta va proteja mediul de poluarea cu plastic si, in acelasi timp, va stimula cresterea si inovarea. Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piata UE vor deveni reciclabile pana in 2030, consumul de articole din plastic de unica folosinta va fi redus, iar utilizarea intentionata a microplasticului va fi limitata.
Prim-vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabila, a declarat: „Daca nu schimbam modul in care plasticul este produs si folosit, in 2050 oceanele vor contine mai mult plastic decat peste. Trebuie sa luam masuri pentru ca plasticul sa nu mai ajunga in apa, mancarea si organismul nostru. Singura solutie pe termen lung este reducerea deseurilor din plastic, printr-o reciclare si o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetatenii, industria si guvernele trebuie sa o solutioneze impreuna. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou si mai circular. Trebuie sa investim in noi tehnologii inovatoare care sa asigure protectia cetatenilor si a mediului, mentinand in acelasi timp competitivitatea industriei noastre.”
Initiativele adoptate includ:
- comunicare privind o strategie europeana pentru materialele plastice intr-o economie circulara;
- comunicare privind interfata dintre legislatiile referitoare la substante chimice, produse si deseuri;
- un cadru de monitorizare privind economia circulara; si
- noua directiva privind instalatiile portuare de preluare.
Acestea sunt completate de un raport privind materiile prime critice si de unul privind plasticul oxodegradabil. Strategia va transforma modul in care produsele sunt concepute, fabricate, folosite si reciclate in UE. Obiectivul este de a proteja mediul si, in acelasi timp, de a pune bazele unei noi economii a materialelor plastice, bazata pe metode de conceptie si productie care sa respecte pe deplin necesitatile de reutilizare, reparare si reciclare si pe elaborarea unor materiale durabile.
Prin noua strategie, Uniunea Europeana:
- va face ca reciclarea sa devina profitabila pentru intreprinderi, prin intermediul unor noi norme privind ambalajele, modernizarea instalatiilor de reciclare si instituirea unui sistem optimizat de colectare selectiva;
- va reduce deseurile din plastic, prin planuri axate pe alte tipuri de materiale de unica folosinta, campanii de sensibilizare, limitarea utilizarii microplasticului si stabilirea sferei de aplicare a viitoarelor norme UE;
- va pune capat poluarii cu deseuri a marilor, prin noi norme privind instalatiile portuare de preluare, masuri de gestionare pe uscat a deseurilor generate sau acumulate pe nave si de reducere a sarcinii administrative a porturilor, navelor si autoritatilor competente;
- va stimula investitiile si inovarea, prin elaborarea de orientari privind reducerea la minimum a deseurilor din plastic si prin majorarea sprijinului pentru inovare;
- va incuraja schimbarea in intreaga lume, prin colaborarea cu parteneri de pe intregul glob pentru gasirea de solutii la nivel mondial si dezvoltarea de standarde internationale.
Noua Directiva privind instalatiile portuare de preluare va fi transmisa Parlamentului European si Consiliului in vederea adoptarii. In 2018, Comisia va prezenta, de asemenea, o propunere privind articolele din plastic de unica folosinta. Partile interesate pot contribui la consultarea publica in curs, pana la 12 februarie 2018.
Comisia va lansa procesul de revizuire a Directivei privind ambalajele si deseurile de ambalaje si va pregati orientari privind colectarea separata si sortarea deseurilor, care vor fi publicate in 2019. La 2 decembrie 2015, Comisia Europeana a adoptat un pachet ambitios privind economia circulara, din care fac parte si masurile de acum. Strategia privind materialele plastice va contribui in mod concret la indeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabila pentru 2030 si a obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbarile climatice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter