Intreprinderile care se confrunta cu dificultati financiare vor avea mai multe oportunitati pentru a-si restructura din timp activitatea, in scopul de a preveni falimentul si a evita disponibilizarea personalului angajat, prin noua initiativa propusa de Comisia Europeana in 22 noiembrie. Ea va garanta ca antreprenorii beneficiaza de o a doua sansa de a face afaceri dupa un faliment. De asemenea, va avea drept rezultat proceduri de insolventa mai eficace si mai eficiente pe intreg teritoriul UE.
Věra Jourová, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: „Anual, 200.000 de firme din UE intra in faliment, fapt ce are drept rezultat pierderea a 1,7 milioane de locuri de munca. Acest lucru ar putea fi de multe ori evitat daca am avea proceduri mai eficiente in materie de insolventa si restructurare. Este vremea sa se ofere antreprenorilor o a doua sansa de a reincepe o afacere prin descarcarea integrala de datorii in termen de cel mult trei ani.”
Propunerea de directiva se axeaza pe trei elemente esentiale:
- principii comune privind utilizarea unor cadre de restructurare timpurie, care vor ajuta intreprinderile sa isi continue activitatea si sa mentina locurile de munca;
- norme pentru a permite antreprenorilor sa beneficieze de o a doua sansa, intrucat acestia vor fi descarcati integral de datorii dupa o perioada de cel mult 3 ani;
- masuri specifice pentru statele membre in vederea sporirii eficientei procedurilor de insolventa, prin reducerea duratei si costurilor excesive ale acestora.
Regulamentul privind procedurile de insolventa din 2015 se concentreaza pe solutionarea conflictelor de competenta si de legi in procedurile transfrontaliere de insolventa si asigura recunoasterea la nivelul UE a hotararilor in materie de insolventa. Acesta nu armonizeaza aspectele de fond ale legislatiilor in materie de insolventa din statele membre.
Diferentele la nivelul cadrelor juridice ale statelor membre au drept rezultat insecuritate juridica, costuri suplimentare pentru investitori in ceea ce priveste evaluarea riscurilor acestora, piete de capital mai putin dezvoltate si persistenta unor obstacole in calea restructurarii eficiente a societatilor comerciale viabile din UE, inclusiv a grupurilor de intreprinderi transfrontaliere.