Peste 7.000 de apartamente ar urma sa fie livrate in 2019 in imediata apropiere a unui proiect de birouri din Bucuresti, potrivit studiului ”home_office Report 2019” intocmit de catre compania de consultanta imobiliara SVN Romania. De asemenea, datele companiei mai arata ca alte aproximativ 10.000 de unitati ar putea fi lansate pe piata in aceste zone in urmatoarele 12 - 18 luni.
Cel mai bun raport intre numarul de angajati care lucreaza intr-un proiect de birouri modern si numarul de locuinte programate spre livrare se intalneste in zona Militari - Vest, de 8 la 1, in timp ce in zona Dimitrie Pompeiu - Pipera Sud este cel mai slab raport, de 110 angajati la fiecare apartament aflat in constructie.
”Majorarea constanta a veniturilor a determinat investitorii sa construiasca in zone aflate tot mai aproape de marile centre de afaceri din Bucuresti. Astfel, ponderea segmentului middle market, reprezentat in principal de locuinte amplasate langa un proiect de birouri, s-a triplat in ultimii ani, de la 17% in 2015 la 50,5% in acest an. Exista insa premisele pentru atingerea unui echilibru intre cerere si oferta, in special in zone precum Barbu Vacarescu, Politehnica sau Timpuri Noi, ceea ce se traduce prin necesitatea unor planuri ale investitorilor mult mai temeinic realizate”, declara Andrei Sarbu, CEO SVN Romania.
In zona Barbu Vacarescu - Aviatiei, cel mai important pol de birouri din Bucuresti, ar urma sa fie livrate in acest an aproximativ 2.000 de unitati locative, adica un raport de aproximativ 14 angajati la fiecare locuinta livrata, dezvoltarea altor 4.000 de locuinte fiind planificata pentru perioada imediat urmatoare.
Cresterea semnificativa a suprafetei de birouri livrata in zona Grozavesti a facut ca la fiecare 36 de angajati care lucreaza in zona sa se afle doar o locuinta programata spre livrare in 2019, in timp ce in zona Expozitiei, un alt pol de birouri relativ nou pe piata bucuresteana, sa existe doar 13 angajati la o locuinta noua programata spre livrare - cea mai mare parte a birourilor anuntate urmand a se livra in viitor.
In plus, zonele Expozitiei, Grozavesti si Dimitrie Pompeiu - care prezinta si cel mai slab raport, de 110 angajati la fiecare locuinta noua in constructie, au un potential mai ridicat de dezvoltare pe segmentul rezidential, tinand cont de stocul aproape inexistent de locuinte finalizate anterior de 1990.
”Desi ne dorim cu totii crearea unui stoc de locuinte destinate exclusiv inchirierii, rapoartele disproportionate existente in acest moment in piata sunt sinonime cu o cerere constanta si absenta unor disfunctionalitati macroeconomice ii va determina pe investitori sa dezvolte pentru a vinde. Pe termen scurt si mediu vom asista la o majorare a numarului de proiecte mixte, cu spatii de birouri, comerciale si rezidentiale in aceeasi investitie, precum si la creionarea unor viitori poli de dezvoltare, precum Bucur Obor sau zona de est a orasului”, completeaza Andrei Sarbu.
SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara active in Romania, avand operational si un birou regional in Cluj - Napoca. Compania este lider pe segmentul rezidential si unul dintre principalii jucatori pe segmentul de property management. SVN Romania opereaza si o divizie de brokeraj de credite - SVN Romania | Credit & Financial Solutions. SVN International Corp. are peste 200 de birouri in opt tari si regiuni (Australia, Caraibe, Coreea de Sud, Canada, Mexic, Romania, Rusia si Statele Unite ale Americii), in care activeaza peste 1.600 de consultanti imobiliari si personal administrativ.