RO EN
Coșul este gol

PRAHOVA: Fonduri de 42 milioane lei pentru restaurarea a cinci monumente istorice

Cinci monumente istorice din judetul Prahova isi vor schimba radical infatisarea dupa finalizarea proiectelor cu finantare europeana contractate si aflate in derulare prin Programul Operational Regional 2014 – 2020, Axa prioritara 5. Pentru ca nu exista posibilitatea financiara ca parohiile in cadrul carora se afla unitatile de cult sa sustina cofinantarea realizarii acestor proiecte, Consiliul Judetean Prahova a alocat fondurile necesare fiecareia in parte.
"Consolidare, restaurare si punere in valoare Centru Cultural Protoieria Ploiesti Nord"
Valoarea totala a acestui contract de finantare este de 4.843.769 de lei, iar suma alocata de Consiliul Judetean Prahova s-a ridicat la 96.875,40 de lei. Este vorba despre cladirea monument istoric de langa actualul sediu al Muzeului de Arta, care, la finalul lucrarilor, va deveni Centrul Cultural al Protoieriei Ploiesti Nord. Proiectul vizeaza consolidarea, restaurarea si punerea in valoare a spatiilor existente, aferente viitorului Centru Cultural Protoieria Ploiesti Nord, cu scopul de a salva de la degradare obiectivul de patrimoniu cultural-religios. Cladirea, care este inclusa in patrimoniul cultural judetean, este Casa Dr. Constantin Vasiliu, care se regaseste pe Lista monumentelor istorice. Imobilul este construit in stilul neoclasic la sfarsitul secolului XIX, in prezent fiind in stare precara de conservare. Este unul dintre cele patru edificii construite dupa planurile arhitectului Leonida Negrescu, toate amplasate pe Bulevardul Independentei.
Restaurare pictura, finisaje interioare si exterioare, instalatii, restaurare turn clopotnita, amenajari exterioare Biserica Sf. Vineri Ploiesti
Valoarea totala a proiectului este de 7.185.716 de lei, iar cofinantarea CJ Prahova – de 116.978,76 lei. Cladirea Bisericii Sf. Vineri din Ploiesti este monument si a fost ridicata intre anii 1875 si 1880 avandu-l ca arhitect pe Toma N. Socolescu. Dimensiunile impresionante ale edificiului depaseau cu mult gabaritul modest al bisericilor existente la acea data in localitate, ramanand pana astazi unul din cele mai impresionante monumente de cult din Ploiesti. O nota suplimentara o adauga pictura lui Gh. Tatarascu, atat la pereti, cat si la catapeteasma si rafinamentul procedurilor ornamentale interioare. La cladirea bisericii s-au facut lucrari importante in perioada 1995- 2009 dar nu au putut fi finalizate din lipsa de fonduri.
In proiect au fost incluse interventiile la cladire prin lucrari de restaurare, finisaje la nivelul fatadelor, finisaje la nivelul pardoselii interioare si pictura interioara. La turnul clopotnitei se propune refacerea siluetei si modenaturii originale ale turnului deoarece de-a lungul timpului acesta a suferit transformari. Proiectul prevede crearea de facilitati pentru accesul persoanelor cu dizabilitati.
Consolidare, restaurare, conservare si punere in valoare arhitecturala si pictura murala a Bisericii mari a Manastirii Zamfira, judetul Prahova, executata “a fresco” de Nicolae Grigorescu"
Valoarea totala inclusiv TVA a lucrarilor este de 19.555.986 de lei, cofinantarea CJ Prahova - 332.474,54 lei. Biserica Mare a Manastirii Zamfira este monument istoric. Actualul asezamant monahal are la origini constructia Bisericii mici sau Biserica veche, a carei constructie a inceput intre anii 1721 – 1730, pe perioada celei de a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat la initiativa doamnei Zamfira Apostoli. In anul 1743 lucrarile au fost finalizate, iar biserica a fost data in folosinta. Dupa o serie de seisme, care deterioreaza constructiile, Mitropolitul Nifon decide un program de investitii pentru asezamant prin zidirea Bisericii Mari, a caror lucrari au fost finalizate in anul 1858. Pictura interioara a bisericii a fost realizata de catre pictorul Nicolae Grigorescu, la inceputul carierei lui, impreuna cu fratele lui Gheorghe.
Prin actualul proiect sunt efectuate lucrari de consolidare a structurii din lemn a boltilor la nava si abside, efectuarea tratamentelor contra atacului biologic pe structura suport din lemn a picturii, revitalizarea tuturor instalatiilor, conservarea picturii murale, conservarea, restaurarea iconostasului si a mobilierului eclezial, amenajari exterioare.
Restaurare, consolidare si punere in valoare a bisericii de lemn Sfintii Mihail si Gavril”, a schitului Jercalai – Urlati
Valoarea totala a proiectului este de 5.554.270 de lei, cofinantare a CJ - 111.085,40 de lei. Biserica de lemn ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” a schitului Jercalai este monument istoric a fost construita in anul 1731 in satul Lueriu judetul Mures, insa, in anul 1929, Regina Maria a Romaniei a decis mutarea bisericii la Castelul Bran ca paraclis regal, iar mai tarziu, in anul 1956, Patriarhul Justinian a hotarat ca biserica din lemn sa fie montata pe actualul amplasament. Pictura interioara originara din 1731, in tehnica tempera pe lemn, din care s-au pastrat fragmente in Altar si Pronaos, a fost acoperita de un nou strat de pictura la 1838, semnata de pictorul Conrad. Iconostasul, o parte din icoane si mobilier fac parte din zestrea originara a bisericii.
Proiectul actual vizeaza lucrarile de restaurare, consolidare, recostituire si conservare, inclusiv modernizarea echiparii tehnice pentru toate categoriile de instalatii interioare si exterioare, fiind restaurata si pictura interioara.
Restaurare si punere in valoare a asamblului arhitectural medieval al fostului Schit Lespezi
Valoarea totala a proiectului inclusiv TVA este de 5.059.051 de lei, iar cofinantarea CJ - 101.181,02 lei. Parohia Schit Lespezi, apartinatoare Protoieriei Campina, a identificat oportunitatea reabilitarii acestui monument istoric care dateaza din perioada 1661-1675, ultima reabilitare fiind realizata in anul 1819.
Schitul Lespezi este un sit istoric situat in aria localitatii Posada. Ceea ce se pastreaza astazi este fosta capela a schitului, Biserica cu Hramul Sfanta Treime, una dintre cele mai vechi, mai frumoase si mai bine conservate ctitorii cantacuzine de pe Valea Prahovei. Biserica apartinand Schitului a fost zugravita in fresca intre anii 1687-1693 de catre renumitul zugrav de biserici Parvu Mutu.
Proiectul vizeaza consolidarea lucrarilor structurale, restaurarea picturii si punerea in valoare a spatiilor existente aferente Schitului Lespezi, cu scopul de a salva de la degradare obiectivul de patrimoniu cultural-religios si, in acelasi timp, promovarea zonei si a obiectivului in sine, urmand a avea ca impact valorificarea potentialului turistic, cu accent pe dezvoltarea sectorului de turism ecumenic in judetul Prahova.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter