Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc si directorul general CNAIR au fost prezenti pe santierul Autostrazii Transilvania, Sectiunea 3C3 Biharia - Bors pentru a verifica evolutiile inregistrate de la ultima vizita de lucru.
In cadrul vizitei, constructorul a precizat ca pana la sfarsitul acestei luni, stadiul lucrarilor va ajunge la 20%, iar la finalul acestui an segmentul de autostrada va fi dat in circulatie. Acest sector de autostrada va lega Romania de Ungaria si va descarca traficul in DN 19 Oradea - Satu Mare.
Ministrul Transporturilor s-a declarat multumit de mobilizarea constructorului si de evolutia lucrarilor si a reiterat faptul ca, in cazul lucrarilor din infrastructura, este foarte important ca antreprenorii sa fie unii seriosi care sa se ocupe de constructia obiectivelor castigate la licitatii si nu de blocarea lucrarilor:
„Sunt firme care vin in Romania, cu laptopuri, cu mape, care nu castiga, contesta si blocheaza obiective de investitii. In cazul de fata, vorbim despre firma Strabag, care contesta lotul 2 al Sectiunii 3C Chiribis - Biharia, de 28,55 km, de pe Autostrada Transilvania. Nu mi se pare normal. Participi, nu castigi, avem o comisie care evalueaza, iti spune ca nu esti bun, ai pierdut tehnic sau financiar, esti mai slab clasat, pierzi si ataci in instanta. Care este rezultatul? Oricum, si instanta presupunem ca va da in reevaluare sau va respinge contestatia, ce facem? Mergem cu contestatiile acestea la nesfarsit, doar ca sa blocam? Nu am nimic cu firmele din alte tari, dar in momentul de fata nu fac decat sa blocheze obiectivele de investitii din Romania. Ganditi-va ce front de lucru frumos ar fi fost ca dupa ce termina antreprenorul roman pe acest lot, imediat sa intre in forta si pe celalalt? Nu-i o logica? De asta ma supar pe constructorii straini, ca blocheaza artificial” a precizat Razvan Cuc
Ministrul Razvan Cuc a precizat ca asteapta sa semneze contractul cu asocierea care a castigat licitatia pentru lotul 3 Suplacu de Barcau - Chiribis (26,35 km), si anume Constructii SA (Romania) - Hidroelektra Mehanizacija D.D. Croatia. Licitatia pentru acest lot nu a fost contestata.
Totodata, Ministrul Transporturilor a declarat ca, in cazul proiectului de ordonanta privind simplificarea procedurilor privind achizitiile publice in domeniul infrastructurii, acesta se afla pe circuitul de avizare si urmeaza sa fie supus aprobarii in sedinta de Guvern, pana la sfarsitul lunii august:
„Curaj am nelimitat si imi asum lucruri pe care nu si le-au asumat multi altii. Avem semnate contracte cu clauze suspensive si o sa vedeti alte proiecte lansate acum. In momentul in care am dat OG pe circuitul extern, desi am avut promisiuni de la fostul ministru Tudorel Toader ca mi-o va aviza, totusi, mi-a dat Ordonanta cu 17 pagini de observatii, practic mi-a pus 18 avizatori si sa imi avizeze Ordonanta tot Guvernul, desi nu avea nicio treaba… Impreuna cu Ana Birchall, impreuna cu expertii de la Ministerul Justitiei, am reusit, in urma cu doua saptamani, sa demontam fiecare observatie. Ordonanta a iesit, din nou, pe circuitul de avizare si, sper ca pana la sfarsitul lunii august, pana la sfarsitul vacantei parlamentare, sa am Ordonanta lansata. (…)La CNAIR sunt oameni tineri care au muncit sa deblocheze si sa lanseze proiecte. Oameni care au inteles necesitatea si dorinta romanilor, de a avea infrastructura, in Romania. Deci, isi vor asuma si ei, in egala masura, asa cum si eu, ca ministru imi asum anumite lucruri”, a declarat Ministrul Razvan Cuc.
Ministrul Transporturilor a precizat ca va continua seria de vizite pe santierele obiectivelor de infrastructura pentru a se asigura ca termenele asumate de catre antreprenori vor fi respectate.