RO EN
Coșul este gol

MM: Propuneri de proiecte de 3 miliarde euro pentru perioada 2021-2027

Programul investitional din fonduri europene propus de catre Ministerul Mediului, pentru perioada de finantare 2021-2027, insumeaza aproximativ 3 miliarde de euro. Iulian Octavian STANA, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, a participat miercuri, 03 iulie 2019, la cea de a doua reuniune Romania-Comisia Europeana privind elaborarea documentelor de programe pentru investitiile din fondurile europene 2021-2027. Viitoarele investitii vizeaza, in special, sectorul gestionarii deseurilor, calitatea aerului si biodiversitatea.
Romania a propus partenerilor europeni un amplu program de investitii ce vizeaza viitorul exercitiu financiar: infrastructura de colectare separata, sisteme inteligente pentru implementarea principiului „plateste pentru cat arunci”, modernizarea infrastructurii de sortare a deseurilor, investitii in biodigestoare anaerobe pentru productia de GNC (gaz natural comprimat), investitii in autogunoiere care sa functioneze cu GNC si in sisteme de producere a combustibililor alternativi.
„Scopul nostru trebuie sa fie implementarea economiei circulare, adica reintroducerea deseurilor in fluxul economic, iar cantitatea depozitata sa tinda spre zero. Este o masura care ajuta deopotriva la protejarea mediului si ofera un impuls asupra economiei, mai ales in privinta producerii combustibililor alternativi”, a afirmat secretarul de stat Iulian Stana.
In ceea ce priveste imbunatatirea calitatii aerului, au fost propuse investitii pentru trecerea in domeniul rezidential a centralelor de apartament, care functioneaza pe lemn sau carbune, la termocentrale care sa functioneze pe gaz sau pe curent.
Un alt domeniu aflat pe agenda reuniunii expertilor romani cu reprezentantii Comisiei Europene a fost biodiversitatea. Au fost propuse investitii in ariile protejate care fac parte din Reteaua Natura 2000, in infrastructura verde la nivel urban si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Absorbtia cat mai multor fonduri europene, prin transpunerea lor in proiecte, atat la nivelul Ministerului Mediului, cat si la nivel privat sunt considerate esentiale pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu. ”Finantarile provenite din fondurile europene sustin dezvoltarea Romaniei si in acelasi timp, prin investitiile in domeniul mediului, vom reusi sa luptam impotriva poluarii, a schimbarilor climatice si sa gestionam mult mai eficient problema deseurilor prin introducerea principiilor economiei circulare”, a completat Iulian Stana.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter