O noua veste buna pentru invatamantul prescolar din Miercurea Ciuc, vine chiar de Ziua Internationala a Copilului. La inceputul lunii iunie a fost semnat Contractul de finantare nerambursabila in valoare totala de peste 1,3 milioane lei, prin care se aloca fonduri europene nerambursabile Gradinitei ”Tulipán” (”Laleaua”) din municipiu. Prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, aceasta unitate de invatamant prescolar va beneficia de resurse pentru imbunatatirea eficientei energetice. Conditii de invatamant mai bune pentru micuti, specifice nivelului Uniunii Europene, dar si cresterea eficientei energetice a Gradinitei, alaturi de reducerea costurilor de intretinere a cladirii, sunt cateva rezultate de care vor beneficia peste 60 de copii, 10 cadre didactice si intreaga comunitate locala.
”Cresterea eficientei energetice este o prioritate la nivel european, ce sustine dezvoltarea durabila, competitivitatea, economia resurselor de energie si reducerea emisiilor de gaze toxice. Investitiile in infrastructura educationala din Regiunea Centru reprezinta o prioritate pentru administratia publica locala, acestea asigurand desfasurarea activitatilor educative intr-un cadru adecvat performantei scolare. In judetul Harghita sunt cele mai multe proiecte de reabilitare si de crestere a eficientei energetice in cladirile publice - gradinite, scoli si licee - pentru ca asigura imbunatatirea calitatii mediului si duc la cresterea calitatii vietii. Prin proiectele care asigura reabilitarea termica a cladirilor de gradinite, scoli si licee, edilii se asigura ca toti copiii si elevii vor studia in sali de clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar parintii vor putea lucra linistiti fiindca scoala le asigura tuturor educatie intr-un mediu mai bun”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Proiectul cu titlul ”Reabilitare Gradinita Tulipán”, are o valoare totala de 1.318.351,48 lei, din care 1.101.023,87 lei (aproape 244 mii euro) sunt reprezentati de fondurile nerambursabile, alocate de UE si Guvernul Romaniei, pentru realizarea activitatilor, diferenta constand in cofinantarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va incheia pana in 31.07.2019 si asigura cresterea consumului anual de energie finala din surse regenerabile a cladirii Gradinitei, de la 0% la 31,71% din totalul energiei utilizate. Investitiile propuse vizeaza reducerea de trei ori a consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, de la 383 kWh/m2/an, la 121 kWh/m2/an si diminuarea tot de peste trei ori a emisiei de CO2 a cladirii Gradinitei Tulipán din Municipiul Miercurea Ciuc, de la 66 kg/m2/an, la 21 kg/m2/an. Concret, in urmatoarele 13 luni se vor efectua lucrari de reabilitare termica a cladirii, lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum si lucrari pentru instalarea sistemului de ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior. De asemenea, gradinita va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum si de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperisul cladirii.
”Municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupata de cresterea eficientei energetice a cladirilor publice si de locuit. Cetatenii sunt de parere ca aceste investitii sunt importante pentru comunitate. Exemplul cel mai bun este interesul nostru comun pentru cresterea performantei educationale. Asa ca am depus mai multe proiecte pentru reabilitarea termica a trei gradinite, doua internate scolare, patru scoli si trei licee din Miercurea Ciuc. Sunt deja semnate contractele pentru doua scoli si, cu acesta de acum, pentru trei gradinite. Mai avem in procesul de precontractare inca 7 proiecte pentru cladiri apartinand sistemului de invatamant local, dar si 3 proiecte pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit, prin care solicitam in total circa 10 milioane euro din fonduri europene pe acest domeniu. Vrem ca in Miercurea Ciuc sa dezvoltam o economie locala energo-eficienta si o societate adaptata energiei verzi”, a declarat domnul Ráduly Robert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.
Realizarea acestei investitii va aduce beneficii intregii comunitati locale, prin reducerea costurilor cu intretinerea si, implicit, posibilitatea de alocare a resurselor financiare pentru alte investitii. Municipalitatea estimeaza, de asemenea, ca rezultatele pozitive ale proiectului se vor inregistra si in domeniul sanatatii, prin obtinerea unei calitati mai bune a aerului, mai putin condens si predispozitie redusa la mucegai, ajungand la beneficii si asupra pentru mediului inconjurator, inclusiv asupra aspectului urbanistic al orasului.