RO EN
Coșul este gol

ME: Debut proiect de interconectare energetica Iasi-Ungheni-Chisinau

In Republica Moldova, la Chisinau, a avut loc inaugurarea oficiala a inceperii lucrarilor la proiectul de interconectare Iasi-Ungheni-Chisinau Faza a II-a. Aceste obiectiv este de interes national atat pentru Republica Moldova, cat si pentru Romania. Proiectul reprezinta dovada concreta a angajamentului prin care Romania sprijina Republica Moldova in realizarea obiectivului de consolidare a securitatii energetice si de integrare in piata energetica a Uniunii Europene.
Evenimentul s-a bucurat atat de prezenta doamnei Ana Birchall, Vicepremier al Guvernului Romaniei, cat si de cea a domnului Pavel Filip, Prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova. Alaturi de acestia, au mai fost prezenti la eveniment domnul Chiril Gaburici Ministrul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, domnul Ion Sterian, director general SNTGN Transgaz SA, administratorii Eurotransgaz SRL si Vesmoldtransgaz SRL, presedintele Consiliului de Administratie al constructorului ACI CLUJ, reprezentanti ai managementului executiv al Transgaz si alte oficialitati din Republica Moldova.
Cu ocazia acestui eveniment, Ministrul Economiei Niculae Badalau a declarat:
“Salut inceperea fazei a doua a proiectului de interconectare Iasi-Ungheni-Chisinau. Este o dovada concreta, palpabila, a angajamentului Romaniei pentru a contribui la securitatea energetica si la securitatea regionala. Este si o dovada a angajamentului de suflet pe care ni l-am asumat fata de Republica Moldova. Totodata, este si o masura care va aduce rezultate economice pozitive atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova”.
Directorul general al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion Sterian, a subliniat faptul ca: “Transgaz isi ia foarte in serios rolul si angajamentele pe care le are in calitate de jucator regional in sectorul energetic. Avem responsabilitatea angajamentelor pe care Romania si compania noastra, si le-au asumat. Realizarea acestui gazoduct contribuie la modernizarea si dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienta sectorului energetic al Republicii Moldova si asigurand un mecanism de dezvoltare durabila a economiei nationale si conectarea cu piata energetica europeana. Proiectul reprezinta un castig in plan geopolitic, urmarind diminuarea dependentei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativa pe care o propune, precum si o contributie la consolidarea in general a parcursului pro-european al tarii. Pentru securizarea finantarii proiectului, am semnat in luna ianuarie, la Luxemburg, cu Banca Europeana de Investitii, contractul de finantare in valoare de 38 milioane de euro pentru interconectarea Ungheni - Chisinau".
Realizarea proiectului Ungheni - Chisinau presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei statii de predare a gazelor naturale (doua in Chisinau si una in Ungheni, localitatea Semeni) si dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reteaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chisinau reprezinta cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iasi - Ungheni - Chisinau.
Prima parte a conductei, corespunzand interconectorului Iasi-Ungheni, a fost pusa in functiune in anul 2014 si prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chisinau este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, intrucat conectarea acestuia cu piata gaziera din Romania si cu cea europeana reprezinta primul pas in vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificarii surselor si a rutelor de aprovizionare cu energie si, implicit, a consolidarii securitatii energetice a tarii.
Diversificarea surselor de aprovizionare se numara printre angajamentele asumate de catre Republica Moldova odata cu aderarea la Comunitatea Energetica (in octombrie 2010), aceasta asumandu-si transpunerea eficienta a legislatiei europene in domeniul energetic, in mod particular cel al gazelor naturale, in vederea integrarii pe piata energetica europeana. Eforturile privind diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale au sporit odata ce Republica Moldova s-a angajat sa transpuna Pachetul Energetic III, care prevede accesul nediscriminatoriu al partii terte la retelele de transport al gazelor naturale.
Proiectul “Dezvoltari ale Sistemului National de Transport gaze naturale in zona de Nord-Est a Romaniei”, incheiat in luna noiembrie a anului 2018 in parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, in valoare de 152 de milioane euro (dintre care 46 de milioane euro reprezentand fonduri europene din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare), presupune dezvoltari ale SNT in vederea imbunatatirii alimentarii cu gaze naturale a acestei regiuni, precum si cresterea capacitatii de transport in perspectiva oferita de noua conducta de interconectare dintre Romania si Republica Moldova.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter