Inspectia Muncii continua campania de control pe litoral, inceputa la 1 iulie 2018, prin controale de zi si de noapte, informeaza un comunicat al institutiei ce deruleaza, in acest an, un vast program de verificare a legalitatii activitatii companiilor de constructii din intreaga tara.
„Suntem in plina campanie nationala privind verificarea respectarii prevederilor legale in ceea ce priveste instruirea si informarea lucratorilor in activitatile din domeniul constructiilor si urmarim, totodata, prevenirea, identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata in domenii susceptibile utilizarii frecvente a acesteia si in unitati care desfasoara activitati in statiunile de pe litoral. Avand in vedere operarea modificarilor salariale incepand cu 1 ianuarie 2018, consider ca este binevenita in continuare clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare si de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidenta a salariatilor si in ceea ce priveste contractul individual de munca, mai precis completarea si transmiterea datelor in Registrul General de Evidenta al Salariatilor. De asemenea, vom insista pentru cunoasterea si constientizarea beneficiilor muncii legale si asupra riscurilor la care se expun atat angajatii, cat si angajatorii, in cazurile de munca nedeclarata”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Astfel, Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 2 - 13 iulie 2018, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.229.142 de euro, adica 5.129.300 de lei. Au fost depistate 446 de persoane care lucrau fara forme legale, dintre acestea 67 erau din judetul Bihor, 41 in judetul Constanta si 36 din Timis.
In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 2.290 de controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.129.300 de lei, din care 4.550.000 de lei pentru munca nedeclarata, si au fost sanctionati 592 de angajatori. In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1.802 controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 598.500 de lei.
La randul lor, angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 212 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 81 au avut loc in Bucuresti si 27 in judetul Arges.