Municipalitatea continua proiectele de modernizare a sistemului de transport public. In sedinta extraordinara de vineri, 10 august, a Consiliului Local vor fi supuse analizei si votului plenului trei din cele cinci proiecte pregatite de Primarie pentru a fi finantate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operational Regional 2014 - 2020. Acestea vor figura pe Axa prioritara 4 „Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile” - Prioritatea de investitii 4e - „Promovarea unor strategii cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, in special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile si a masurilor de adaptare relevante pentru atenuare” - Obiectivul specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila”.
Este vorba despre trei proiecte de hotarare privind aprobarea documentatiei de autorizare a lucrarilor de interventie, a indicatorilor tehnico - economici si a proiectelor tehnice de executie, precum si aprobarea proiectelor si a bugetelor aferente proiectelor privind „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi” (care include trei tronsoane de cale de rulare din diverse zone ale orasului), „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi - Reorganizarea circulatiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu” si „Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizand statii de inchiriere a bicicletelor - Iasi VeloCity”. La acestea pe Axa 4.1 se adauga alte doua proiecte care sunt in pregatire, anume „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iasi - Dancu (Doi Baieti - strada Aurel Vlaicu - limita Municipiul Iasi)” (estimat la 8.673.469,39 euro) si „Sistem e-ticketing pentru imbunatatirea mobilitatii in Zona Metropolitana Iasi” (estimat la 1.632.653,06 euro), acestea fiind in prezent in etapa realizarii proiectelor tehnice.
Reamintim ca prin intermediul Programului Operational Regional - Axa 4, destinata mobilitatii urbane, Municipiul Iasi beneficiaza de o suma totala rezervata de 58,3 milioane de euro, suma care va constitui una dintre sursele principale de dezvoltare ale Iasului in urmatorii ani. Proiectele vor fi depuse spre evaluare incepand din luna august.
La fondurile disponibile prin Axa 4 se adauga alte doua surse de finantare. Este vorba, mai intai, despre un proiect in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin care Municipiul Iasi va obtine 16 tramvaie noi, dar si cu 44 de autobuze electrice, pentru care vor fi construite 13 statii de incarcare rapida si 44 de statii de incarcare lenta. Valoarea totala estimata se ridica la suma de 76,88 milioane de euro, din care cofinantarea municipalitatii iesene va fi de 1,54 milioane de euro. Proiectele sunt programate sa inceapa la data de 1 ianuarie 2019 si ar trebui finalizate in maxim 28 de luni.
Un al doilea proiect, finantat de Administratia Fondului pentru Mediu, care prevede alocarea a 12 milioane de euro, vizeaza achizitia de mijloace de transport ecologice.
„Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi”
Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi” presupune reabilitarea infrastructurii si suprastructurii caii de rulare tramvai pe trei tronsoane, astfel:
- „Cinci Drumuri - strada Padurii - strada Nicorita”: Prevede efectuarea de lucrari de constructii si instalatii aferente liniei de tramvai Cinci Drumuri - strada Padurii - strada Nicorita (lungime: 1.334,60 metri), realizarea elementelor componente necesare functionarii caii de rulare tramvai, construirea a doua statii de transport public, reabilitarea strazii Padurii (lungime carosabil: 325 metri), precum si reabilitarea de trotuare pe lungimea liniei de tramvai (suprafata: 1.864 metri patrati).
- „Piata Podu Ros - Intersectie cu bulevardul Primaverii”: Include efectuarea de lucrari de constructii si instalatii aferente liniei de tramvai Piata Podu Ros - intersectie cu Bulevardul Primaverii (lungime: 914 metri de linie simpla), realizarea elementelor componente necesare functionarii caii de rulare tramvai, reabilitarea a doua peroane ale statiilor de transport public, construirea a doua statii de transport public, reabilitarea trotuarelor pe lungimea liniei de tramvai (suprafata: 3.320 metri patrati), construirea de piste pentru biciclete pe lungimea trotuarelor (lungime: 914 metri), precum si reabilitarea spatiului verde (suprafata: 899 metri patrati).
- „Bulevardul Virgil Sahleanu - Intersectie cu bulevardul Metalurgiei - rond Tutora”: Prevede realizarea de lucrari de constructii si instalatii aferente liniei de tramvai cuprinsa intre bulevardul Metalurgiei si rond Tutora (capat zona industriala) (lungime: 3.472 metri de linie simpla) si bucla de intoarcere (lungime: 210 metri de cale simpla de rulare), realizarea elementelor componente necesare functionarii caii de rulare tramvai, reabilitarea a sase peroane, construirea a sase statii de transport public, reabilitarea de spatii verzi (suprafata: 5.180 metri patrati), construirea unei statii de transfer intermodala (lungime: 60,90 metri, latime: 22,20 metri, inaltime: 8,25 metri de la nivelul solului), precum si achizitionarea a cinci tramvaie.
Valoarea totala a proiectului este de 114.284.517,70 lei, inclusiv TVA, din care lucrarile de constructii - montaj reprezinta 44.293.234,39 lei, inclusiv TVA. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, din care 24 de luni durata de executie a lucrarilor. Investitia va fi esalonata pe trei ani: anul I - 48.979.079,02 lei, fara TVA, anul II - 48.979.079,02 lei, fara TVA, iar anul III - 16.326.359,66 lei, fara TVA.
„Reorganizarea circulatiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu”
Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in municipiul Iasi - Reorganizarea circulatiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu” presupune reabilitarea infrastructurii si suprastructurii caii de rulare tramvai pe tronsonul cuprins intre intersectie Bucsinescu - bulevardul Tudor Vladimirescu - intersectie Calea Chisinaului. Lucrarile de reabilitare a tronsonului liniei de tramvai cuprind urmatoarele activitati: executia lucrarilor de constructii si instalatii aferente liniei de tramvai intersectie Bucsinescu - bulevardul Tudor Vladimirescu - intersectie Calea Chisinaului (lungime: 2.410 metri - cale simpla de rulare), reabilitarea celor doua peroane din statia Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafata: 1.196 metri patrati), construirea a doua statii de tramvai, precum si achizitionare a a sapte tramvaie.
Intr-o conferinta de presa sustinuta joi, primarul Mihai Chirica a facut unele precizari in ceea ce priveste proiectul de reabilitare a liniei de tramvai si reorganizare a circulatiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu. „Lucrarile pe acest tronson vizeaza ridicarea la cota a liniei de tramvai - stiti ca este sub cota drumului national -, reparatia si infiintarea de peroane noi, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu, o lucrare foarte importanta. De altfel, podul a fost expertizat si necesita interventie rapida”, a declarat edilul.
Valoarea totala a proiectului este de 113.742.261,72 lei, inclusiv TVA, din care lucrarile de constructii - montaj reprezinta 34.144.878,20 lei, inclusiv TVA. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, din care 18 de luni durata de executie a lucrarilor. Investitia va fi esalonata pe doi ani: anul I - 75.828.174,47 lei, inclusiv TVA, iar anul II - 37.914.087,25 lei, inclusiv TVA.