Anul trecut, peste 150.000 de societati comerciale din Romania au inregistrat profit, cu 12.600 mai multe ca in anul precedent, iar suma totata a impozitului pe profitul acestor companii a fost cu 2 miliarde de lei mai mare in 2015 fata de 2014, depasind 14,2 de miliarde de lei. Mai putin de un sfert insa din numarul firmelor cu profit au si directionat pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale, asa cum le da dreptul legislatia fiscala.
Suma care ar fi putut ajunge la sectorul neguvernamental in 2015 daca toate societatile comerciale ar fi folosit facilitatea fiscala la potentialul maxim este de 1.668.245.921 de lei, echivalentul a peste 375 de milioane de euro, bani cu care ONG-uri din toata tara ar fi putut construi spitale, clinici, ar fi putut dezvolta programe pentru protectia mediului, pentru educatie sau pentru ajutorul categoriilor sociale marginalizate. Insa doar 23% dintre companiile cu profit au inregistrat cheltuieli cu sponsorizarea, mecenatul si bursele private in 2015, un procent care este, totusi, in crestere fata de anul anterior.
Suma a fost obtinuta din analiza datelor privind cifra de afaceri si impozitul pe profit pentru 129.000 de companii si extrapolarea acestora la datele furnizate de ANAF fundatiei HOSPICE Casa Sperantei.
Legea Sponsorizarii nr. 32/1994, care este in vigoare in Romania de 22 de ani, permite societatilor comerciale sa directioneze fara niciun cost pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale, in limita a 0,5% din cifra de afaceri. Pana anul trecut, aceasta limita a fost de doar 0,3%, iar schimbarea din acest an va avea un impact pozitiv asupra fondurilor atrase de sectorul non-profit.