117 liceeni au fost implicati in anul 2017 in activitatile de responsabilitate sociala ale HeidelbergCement Romania in calitate de tineri gardieni ai mediului. Sub coordonare profesionala, elevii au monitorizat valorile indicatorilor de mediu, intr-un proces educational ce s-a desfasurat in patru etape de-a lungul anului in toate cele trei fabrici de ciment ale companiei. Devenit deja traditie, proiectul „Tinerii Gardieni ai Mediului” a demarat in 2013 odata cu prima invitatie inaintata de catre HeidelbergCement Romania elevilor de la liceele din cele trei comunitatile gazda - Fieni, Chiscadaga si Tasca - de a participa alaturi de responsabilii din fabrici la monitorizarea si masurarea valorilor indicatorilor de mediu.
„Activitatile de monitorizare din cadrul fabricilor de ciment HeildebergCement Romania sunt procese complexe prin care ne asiguram ca normele de protectie a mediului sunt respectate si ne bucura ca acesti copii se arata impresionati de complexitatea actiunilor desfasurate. Prin entuziasmul lor ne demonstreaza ca investitiile in dezvoltarea durabila a comunitatilor locale si in tehnologii prietenoase cu mediul sunt si vor ramane prioritare pentru companie”, a declarat Cristian Voinitchi, Director Fabrica de ciment Fieni.
Fiecare etapa incepe cu vizitarea fabricii, a instalatiei de monitorizare continua a emisiilor, a camerei de comanda si continua cu instructajul realizat de catre responsabilul de mediu cu privire la procedurile de masurare a indicatorilor, cu accesarea istoricului de date si a instrumentelor care asigura monitorizarea continua, elevii vizualizand astfel evolutiile proceselor urmarite.
„Comunicarea transparenta a impactului de mediu si sprijinirea educatiei privind conservarea mediului inconjurator in randul tinerilor sunt principalele obiective ale proiectului „Tinerii Gardieni ai Mediului”. Grija pentru mediu este o preocupare permanenta a HeidelbergCement Romania, cat si o responsabilitate pe care trebuie sa o transmitem tinerei generatii”, a declarat Marius Lupa, Director Fabrica de ciment Tasca.
Printre indicatorii urmariti se numara oxizii de azot (NOx), dioxidul de sulf (SO2), monoxidul de carbon (CO) si pulberile.
„Valorile inregistrate periodic se situeaza constant sub limitele admise. HeidelbergCement Romania a facut investitii semnificative in ultimii ani in imbunatatirea proceselor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si conservarea mediului inconjurator in comunitatile in care isi desfasoara activitatea”, a declarat Gabriel Rotaru, Director Fabrica de ciment Chiscadaga.
Proiectul de responsabilitate sociala „Tinerii Gardieni ai Mediului” se desfasoara in patru etape in fiecare an in toate cele trei fabrici de ciment ale HeidelbergCement Romania cu scopul de a informa si educa membrii comunitatilor gazda asupra impactului de mediu pe care il are un actor economic. Compania comunica transparent valorile indicatorilor de mediu, care sunt mult sub cele admise de lege in toate fabricile. O alta componenta principala a programului este dezvoltarea educatiei privind conservarea mediului inconjurator in randul tinerilor, oferind elevilor cu specializare in protectia mediului si ecologie din comunitatile gazda oportunitatea de a aplica practic notiunile invatate in scoala sub indrumare specializata.