Prin aprobarea planului urbanistic zonal in cursul toamnei anului trecut, s-a demarat un vast proces de dezvoltare a Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc. In cursul zilei de azi, la sediul spitalului judetean a avut loc semnarea contractului in vederea realizari studiului de fezabilitate pentru construirea noii cladiri care va adaposti sectiile de boli infectioase si pneumologie, care in momentul de fata sunt gazduite la Sumuleu Ciuc.
Managerul spitalului judetean, Konrad Judit a afirmat ca se termina, prin semnarea contractului, o perioada foarte importanta in care s-au depus eforturi sustinute in vederea dezvoltarii serviciilor medicale si identificarii solutiilor pentru ca sectia de la Sumuleu Ciuc sa poata fi mutata. Nu in ultimul rand, a multumit tuturor celor care s-au implicat in aceste demersuri.
Extinderea unitatii de primire urgente si construirea noii cladiri se afla pe lista de investitii a Consiliului National de Investitii, fapt imbucurator deoarece in acest fel banii pentru realizarea acestora vor fi asigurati de la guvern. Csaba Borboly, presedintele Consiliului Judetean Harghita a afirmat ca „avand in vedere ca in curand Suveranul Pontif se va afla intr-o vizita in localitatea noastra, dar si faptul actuala cladire care adaposteste sectia de boli infectioase si pneumologie a fost retrocedata bisericii romano-catolice inca din anul 1998, am convingerea ca se vor gasi solutii, guvernul este dator sa asigure o cladire pentru sectia de la Sumuleu Ciuc”, a conchis presedintele consiliului judetean exprimandu-si speranta ca in 5-6 ani si sectia sus-amintita va fi construita.
„Mai multe spitale din Transilvania vor beneficia de finantare guvernamentala, aceasta datorandu-se unor negocieri care au loc la nivel politic si care preceda pregatirile bugetului. Ma bucura faptul ca aceste negocieri au fost fructuoase, le multumesc colegilor din UDMR pentru sustinere. Este un sprijin semnificativ pentru spitalul judetean si imi exprim speranta ca in decursul a 2-3 ani se vor implementa investitii care vor conduce la devenirea spitalului judetean intr-unul regional, unde pe langa dotari si echipamente medicale performate, se va desfasura si o importanta activitate de cercetare stiintifica”, a afirmat senatorul Tánczos Barna.
Adina Muresan, reprezentanta firmei de proiectare si-a exprimat disponibilitatea si deschiderea in vederea unei bune colaborari, astfel ca in decursul celor 180 de zile avute la dispozitie sa poata fi realizat studiul de fezabilitate. Nu in ultimul rand, a mentionat ca echipa de proiectare a dus la bun sfarsit o serie de lucrari asemanatoare si la spitalele din Sibiu si Bistrita.
Despre detaliile tehnice a vorbit pe scurt directorul general la Directia tehnica din cadrul consiliului judetean, Peli Levente care a informat ca noua cladire va avea o suprafata de 4.500 metri patrati iar la cele doua nivele va adaposti sectia de bolii infectioase si pneumologie, radiologia si depozitul.
Despre eforturile depuse in vederea mutarii cladirii a vorbit si dr. Ambrus Iren sefa sectiei de boli infectioase si pneumologie care a mentionat ca de-a lungul anilor au fost intreprinse numeroase demersuri, pana in momentul de fata acesta fiind singurul proiect care a ajuns intr-un stadiu atat de avansat.
Cu aceasta ocazie s-a semnat si contractul prin care lui Csató László Szilárd, medic specialist la sectia de oncologie i-a fost oferita o locuinta de serviciu, acesta desfasurandu-si activitatea in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc incepand din luna ianuarie a acestui an.