RO EN
Coșul este gol

GREENPEACE anunta un volum de taieri ilegale anuale de lemn de 20 milioane mc

Greenpeace Romania a lansat, la Carturesti Verona, Raportul Taierilor Ilegale 2018, o analiza bazata pe cifrele oficiale privind cazurile de taieri ilegale identificate de autoritati. Este al 10-lea an in care Greenpeace Romania intocmeste acest raport, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.
Principalele concluzii prezentate de Ciprian Galusca, coordonator al campaniei Greenpeace pentru paduri si biodiversitate, sunt mai mult decat ingrijoratoare:
- Autoritatile de control depisteaza doar 1% din totalul taierilor ilegale care au loc in Romania: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal anual in Romania.
- In perioada 2008–2012, estimarile oficiale indicau 8,8 milioane m3 exploatati ilegal, conform Ordonantei de Urgenta nr. 32/2015 privind infiintarea Garzilor Forestiere, bazata pe datele statistice din Ciclul 1 al Inventarului Forestier National. Al doilea ciclu al IFN, desfasurat in perioada 2013–2018, indica 20 milioane m3 care dispar fara acte din padurile Romaniei.
- Topul eficientei autoritatilor de control in combaterea fenomenului de taieri ilegale in functie de cantitatile de lemn confiscate:
1. Politia: 55.393 m3
2. Garda Forestiera: 30.415 m3
3. Jandarmerie: 1.824 m3
- Din cauza relaxarii Legii Contraventiilor, la jumatatea lui 2017, numarul mijloacelor de transport confiscate a scazut cu 74% in contextul in care volumul de lemn taiat ilegal si raportat de autoritati a crescut.
- Din pricina faptului ca SUMAL (Sistemul automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase) nu mai foloseste imagini satelitare, aplicatia Inspectorul Padurii functioneaza acum in stare de avarie, precum si lipsa de transparenta a autoritatilor, apelurile cetatenilor la 112 pentru a sesiza transporturi si cazuri de taieri ilegale au scazut cu 52%. Cu toate acestea, eficienta acestor apeluri se pastreaza, in continuare 1 din 5 apeluri ajuta la descoperirea unei infractiuni silvice. Credibilitatea cetatenilor in procesul de sesizare a taierilor ilegale este foarte mare, la fel si eficienta acestora: Garda Forestiera a primit anul trecut 846 de sesizari de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate in teren. Pentru raportul Greenpeace, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter